Musím si zapísať manželstvo zo zahraničia s cudzincom na našej matrike?

8. apr 2024

Ahojte.
Prosím viete mi povedať. Ak som sa vydávala v Afrike teda mimo eu za obyvateľa mimo eu. A prijala som jeho priezvisko. Je nutné oznámiť to matrike na sk a zmeniť si doklady ohľadne mena či nemusím?
Viem že by sa to malo, ale nejak na to nemám práve chuť. Je to na dlhé vybavovanie a nechce sa mi do toho plus skúšam či manželstvo vydrží aspoň rok dva. Zit na sk ani v eú nebudeme. Ďakujem pekne

martul
8. apr 2024

No čo myslíš, skús porozmýšlať. Platia údaje v tvojom občianskom, resp. pase?! Sú aktuálne?
A to neni o tom či sa ti chce alebo nie.....
A k tomu, že skúšaš či ti manželstvo vydrží aspoň rok,dva....to je taký bohatý?!

janinah
8. apr 2024

Máme to v rodine...ale anonymom radiť nebudem.

alesto
8. apr 2024

Prepáč, ale toto normálne pobavilo... to vyznelo ako skúsim čierneho klacka na dva roky v Afrike a potom sa úplne jednoducho, samozrejme, bez problémov, vrátim k starému životu 😂

autor
8. apr 2024

@alesto nie. Takto to nie je. Ale svadby s africanmi arabmi a inými sú dosť Haklivá vec nie vždy vydržia ani dva tri roky. Nechcem zbytočne riešiť súdy a byrokraciu na sk a pod.

autor
8. apr 2024

@martul nie práveže nie je. Nejde o peniaze. Ale skúšam manželstvo či vyjde či nie. Nie som si istá úplne 100percent. Či sa nechcel len dostať do eú alebo čo. Veď človek musí byť opatrný nie

loolaa
8. apr 2024

Samozrejme, že musíš.

7miriam77
8. apr 2024

A rodičia vedia, že si vydatá? Či im to oznámis až po pár rokoch,keď si už budeš istá? Inak s tou istotou to nemusí byť jasné ani po 10 rokoch. Ľudia sa bežne rozvádzajú aj po 30-tich. A k tým dokladom. Myslím, že porusujes zákon. Veď takto by sa každý mohol oženiť, vydať kadetakde po svete. Mali ste normálne svadbu na úrade??

alesto
8. apr 2024

Ja ťa (teoreticky) chápem, veď potom sú tu aj podobné diskusie, ak ti to pomôže: https://www.modrykonik.sk/forum/rozvod-a-sudy/chcem-sa-rozviest-s-cudzincom-ako-na-to/ Vieš, ale treba rátať, že aj keď to teraz nebudeš riešiť tu, problémy budú, či už ich bude robiť manžel alebo byrokracia, ak to nevyjde.

januska12323
8. apr 2024

Načo ste sa brali keď rátaš hneď s rozvodom?

vevesh
8. apr 2024

Nie, nemusis. Pokial si to nedas uznat, si defacto na slovensku slobodna, a teda nemozes pouzivat meno manzela.

sissy27
8. apr 2024

nemusíš, ale tým pádom manželstvo na sk nie je právoplatné.

sense
8. apr 2024

Ak to neurobíš pre Slovensko a EÚ ostávaš slobodná a budeš musieť používať len svoje meno za slobodna. Poznám podobný prípad len iná záležitosť ale keďže si anonym písať tu nebudem

h2
8. apr 2024

😲 Akože ak manželstvo nevydrží, tak si v očiach slovenských úradov stále slobodná žena???

vevesh
8. apr 2024

@h2 pokial si neda uznat manzelstvo, tak ano....

h2
8. apr 2024

@vevesh Akože, ja chápem, že áno. Divím sa, že je toto niekto schopný urobiť. A potom sa, napríklad, vydať za nič netušiaceho slobodného muža. ☹️

vevesh
8. apr 2024

@h2 zase, to uznavanie nie je jednoduche a lacne, takze zasa ja sa nedivim, ze kopec ludi to nema osetrene aj na slovensku....

zeldia
8. apr 2024

@vevesh ako to myslíš že kým sa nepriznam na SR matrike tak som slobodná? Akože sa mozem vydať v Rwande potom v Indii a v Mexiku a tiež sa vydám v Zázrivej a tie ostatné svadby už neplatia? Či ako?
Vôbec nerozumiem.
Samozrejme všetky svadby s inou osobou a ja budem vzdy nevesta.

martinkatinka
8. apr 2024

@zeldia mne to tiez pride nelogicke....

vevesh
8. apr 2024

@zeldia defacto ano, kedze sk neuznava tak lahko manzelstva z inych statov a je to dost zdlhava procedura (hlavne mimo eu staty). Pokial si nedas uznat manzelstvo na specialnej matrike na sk, si pre slovenske urady slobodna.

alickapusinka
8. apr 2024

Zvláštni prípad. A čo ak manželstvo nevydrží budeš mať podľa mňa komplikácie z rozvodom.

alickapusinka
8. apr 2024

Tato osoba založila druhu tému že ma manžela Turka a chystá sa s ním rozviesť.

autor
8. apr 2024

@vevesh ahoj, ty s tym mas skusenosti? cize nemusim si dat uznat svadbu na slovenskej speci matrike? a som teda tym padom slobodna, ale nesmiem pouzivat meno manzela na slovensku a v eu?
vyplyvaju z toho nejake dosledky- pokuty pre mna, ak si to nedam uznat? napr. dam si to uznat po roku dvoch?
cize v krajine kde som sa zosobasila mozem pouzivat jeho meno,ale na slovensku nie a tym padom je to ok?
a co doklady, napr pas a obciansky?
sice ked nebudem v unii je to asi jedno.

autor
8. apr 2024

@zeldia nie takto, nemozes sa kade tade vydat, to zas tak nefunguje.

autor
8. apr 2024

@sissy27 to samozrejme chapem, nemusim si to dat uznat, alebo je tu ta povinnost a ak to neurobim,tak plynie z toho nejaka pokuta alebo podobne? ci to uz nevies?
a co s menom? tu automaticky musim prijat meno manzela, kde sa nachadzam.

autor
8. apr 2024

@h2 to by som neurobila 🙂 najprv sa rozvediem v krajine, kde som sa vydala a az potom sa vydam znova za slobodneho muza, snad nejaku moralku mam nie ? a bala by som sa uradov, ze by sa na to aj tak raz prislo, to za to nestoji, ved rozvod je max pol roka a stoji tisic eur aj s pravnikom. tak naco riskovat

autor
8. apr 2024

@sense no ale ked som v krajine manzela prijala jeho meno, ci to je jedno?
ale na sk musim pouzivat iba meno za slobodna na papieroch a tak?

martinkatinka
8. apr 2024

A ako chces pouzivat meno muza v cudzej krajine, ked si nezmenis doklady?

moninah
8. apr 2024

A to v tej Afrike si nebudes hladat pracu, zakladat si ucet v banke, vybavovat pausal, mat lekara, platit najom, zdravotne poistenie, co ja viem, co este? Vsak pri vsetkom potrebujes doklady.

autor
8. apr 2024

@martinkatinka ja toto prave akoze neviem. lebo na pase- ktory pouzivam v tejto krajine muzovej, je stale moje rodne meno, tak neviem, ale sobasny list samozrejme- je tam napisane, ze prijimam manzelove meno.

autor
8. apr 2024

@moninah
toto prave riesim, ze neviem ako to ide ? ucet uz mam v banke na dievcenske meno, lekar neviem- to vsetko sa riesi iba na pas. ten logicky zmeneny nemam. ale prakticky nie je to jedno? ake mam meno na pase ? neviem ci nejako pokutuju tu v tomto state tieto veci. myslim, ze kedze som zahraničná, nejak neriesia meno na pase. alebo je pas neplatny uz tu v krajine, pokial tam je stale moje dievcenske meno a nie manzelovo? ja neviem a nechapem, takze kebyze odlietam niekam na letisku, zas len stary pas, systemovo neviem ako to je, preto sa pytam.