Musím sa po maturite evidovať na úrade práce, keď som tehotná?

domi679
2. sep 2013

Ahojte chcem sa opýtať či sa mám ísť za evidovať na úrad práce keď som sa maturovala alebo nie? Lebo mám si ísť vybavovať aj materskú.... Ďakujem za odpoveď emoticon

sashabb
2. sep 2013

@domi679 podla mňa by si mala ísť na ÚP, nakoľko si nepracovala a tak ti nevznikol nárok na MD, ale budeš dostávať iba rodičovský. A ten sa vybavuje tušim až po narodení dieťaťa.

domi679
autor
2. sep 2013

@sashabb aha dakuejm velmi pekne

eeffka
2. sep 2013

@domi679 na urad prace si sa mala ist hlasit 7dni po maturite, a ta bola dakedy v maji, pokila dobre pamatam.

domi679
autor
2. sep 2013

@eeffka naurad prace sa mam hlasit tento tyzden lebo do zacatku semptembra som bola este evidovana ako ziak...

eeffka
2. sep 2013

@domi679 pozeram teraz na webe a do 31.8 su ziakmi len studenti cakajuci na vysledky prijimacich skusok na VS, ti neprijati sa maju hlasit do 7.9 ako si pisala, ostatni co si nedali prihlasku na VS sa stavaju "nezamestnanymi" druhy den po maturite a maju ist na UP.

domi679
autor
2. sep 2013

@eeffka aha tak dakujem

cerez
2. sep 2013

Ak si nešla na VŠ, tak si sa mala ísť zapísať hneď na UP po ukončení strednej školy, najneskôr do 7 dní.

hrasiak
2. sep 2013

@domi679 na UP treba ist hned s maturitnym vysvedcenim - ja sama som maturovala v utorok, v piatok sme dostali vysvedcenia, na UP som sla v pondelok, a o 3 roky mi prisiel list, ze si mam dodatocne zaplatit za seba odvody od utorka do toho pondelka ako samoplatca, tak som im musela dokazovat, ze som tych 6 dni nikde nerobila, ale cakala som na maturitne vysvedcenie (a opijala sa 🙂 ). To bolo pred 14 rokmi, ale Kocurkovo sa nezmenilo. Tak sa priprav na to, ze si mozno budes musiet doplatit odvody.

domi679
autor
2. sep 2013

@cerez @hrasiak dakujem velmi pekne

lili_mia
2. sep 2013

čo ja viem, tak stredoškoláci to majú inak, kedže u nich je možnosť pokračovania v štúdiu .. na ÚP sa chodí dokladovať ukončenie štúdia kvôli rodinným prídavkom, ale priamo hlásiť sa do evidencie nemusíš, tam sa hlási jedine ak chceš, aby ti štát platil zdravotné odvody, inak to nie je povinnosť evidencia na ÚP .. čiže odvody jedine zdravotné a tie ti povedia v zdravotnej poisťovni konkrétne k tvojmu prípadu
ak budeš niečo platiť, odlož si potvrdenie, budeš potrebovať k dokladovaniu na dôchodok 🙂 že si si doplatila zdravotné odvody
@domi679

domi679
autor
2. sep 2013

@lili_mia dakujem ja som tusila ze to bude inak

eeffka
2. sep 2013

@lili_mia
@domi679 tie mesacne zdraotne odvody su cca 50e na mesiac

lili_mia
2. sep 2013

@eeffka áno viem, ale neviem aký je teraz zákon ohľadom absolventov stredných škôl, kedy im vlastne vzniká povinnosť platenia zdravotných odvodov .. ja som maturovala 2004 a vtedy som bola chránená do 31.8. a v septembri som okamžite naklusala s indexom, aj potvrdením o začatí štúdia
@domi679 čiže chod najprv do zdravotnej, na klientske centrum a ber so sebou maturitné vysvedčenie, aj vysvedčenie za 4.ročník, v mojom prípade pýtali, kedže je zákonom povolená možnosť maturovať aj polrok po skončení 4. ročníka 😎
A tam sa popýtaš, či máš nedoplatok. Ak áno, tak nech vypočíta koľko a bude to max 100e, tak sa dohodneš či splatíš naraz, alebo postupne. Kedže si tesne pred pôrodom, nech ti vypíše dokedy presne si máš platiť zdravotné, pretože možno budeš rodiť 3.10. a za tie tri dni v októbri si musíš zdravotné zaplatiť. Tak sa na všetko pýtaj, hoc aj po lopate.
Ja pre svoju spokojnosť by som to všetko chcela na ich hlavičkovom papieri, s dátumom a podpisom, s pečiatkou pobočky. Pretože papiere sa strácajú, tak aby si mala u seba potvrdenie, že si si to doplatila. Tieto papiere treba držať až do odchodu na dôchodok, žiaľ, úradníci sa menia 😀 ja som mala v zdravotke problém, doniesla som papier o začatí a potom po ukončení bakalára mi prišiel list, že im chýba papier o nástupe do druhého a tretieho ročníka .. musela som doložiť a dala som si aj potvrdiť, že som to doniesla. Priamo na ich výzvu mi pani dopísala, že som doniesla toho dňa, podpísala a dala pečiatku.
A na ÚP chod kvôli rodinným prídavkom, ktoré na teba poberali rodičia.

domi679
autor
2. sep 2013

@lili_mia dakujem velmi pekne dost si mi pomohla 😀

domi679
autor
2. sep 2013

no teraz mi volala kamoska je na tom podobne ako ja a povedala mi ze
ono je to tak, ze musim sa chodit hlasit aj ked som tehu a nosit peciatky, ze si hladam robotku, najlepsie je, ked mam nejakeho znameho, ktory ma peciatky nemusim chodit ani po meste si ich riesit. alebo len chod niekam do obchodu a si popytaj, ze potrebujes peciaku, ze si hladas robotu, oni ti daju neboj.

lili_mia
2. sep 2013

@domi679 JA som sa tiež nahlásila na UP a potom že zbytočne 😀 proste UP slúži najmä na to, aby si evidovaný človek nemusel platiť zdravotné odvody a mohol dostávať sociálne dávky vo vyššej sume 🙂 napr. hmotnú núdzu môžeš poberať a nemusíš byť v evidencii, lenže tá sumy je o polovicu nižšia. A v tvojom stave trapošiť na preplnenej chodbe s indivinduami, čo si nedávajú ruku na ústa, ked kašlú 🤐 čiže ak si ten mesiac zaplatíš odvody, ÚP nerieš, ak si rozhodnutá neplatiť, tak teda smer UP 🙂

domi679
autor
2. sep 2013

@lili_mia tiez pravda no uvidime teda

lili_mia
2. sep 2013

@domi679 Ono je to tak, že ked sa tam už zaeviduješ, tak áno, musíš sa hlásiť a zháňať si potvrdenia. V zdravotke ti isto povedia podobné ako som tu písala. Evidencia v UP je dobrá len na to, aby štát platil za teba odvody. A nie som si istá, no ked budeš rušiť prídavky, čo na teba poberali rodičia, popýtaj sa, budúca matka môže tuším od 4.mesiaca poberať nejakú dávku. Ale neviem ako sa volá, ani aké sú na ňu podmienky.

domi679
autor
2. sep 2013

@lili_mia dobre popytam sa zajtra tam behnem a zistim co a ako 😀 dakujem este raz

lili_mia
2. sep 2013

@domi679 Potom daj vedieť, ak nastali zmeny, zíde sa mi to vedieť 🙂

domi679
autor
2. sep 2013

@lili_mia jsne ze dam 😀

cecil36
2. sep 2013

@domi679 staci ti e-mailom posielat zivotopisy a vytlacit, ze bol odoslany z tvojej mailovky. A potom to zaniest na _UP.

gapa
2. sep 2013

@domi679
neviem ako to je teraz, no podla mna tiež si myslím, že si považovaná za študenta do 31.8., tak predpokladám, že ked sa zaeviduješ do 7dní, tak by ťa mali zaregistorvať ako uchádzača o zamestnanie od 1.9. a snád nie až odo dna, kedy tam prídeš. Je podstatné, aby ťa zaevidovali, aby si to zdr.poistenie nemusela platiť, je to vela, tuším už vyše 50eur na mesiac sa mi zdá. Zaevidujú ťa ak chceš a môžeš pracovať a hladáš si prácu. Tj. nesmieš byť pn, to by si si musela zdr.poistenie platiť sama. Som počula prípad mamičky čo bola tehotná viac ako 6týž. (ale to bolo nejaké 2roky dozadu, tj. iné zákony ako teraz) pred pôrodom, tak váhali so zaevidovaním a musela jedno potvrdenie o tom, že si hladá prácu priniesť, viac ale to od nej nežiadali, predsalen majú pochopenie, no aj musia byť kryté, že doržujú, čo im papiere žiadajú. Ale teraz je to myslím v tomto viac na pracovníčke, ale s tým jedným potvrdením by som rátala. Potom ti príde rozhodnutie po nejakom čase o tom, že ťa zaregistrovali. Tiež by mali priložiť aj potvrdenie pre zdr.poistovnu.
To bude treba zdokladovať spolu s tým maturitným vysvedčením predpokladám, lebo oni potrebujú dátumy súvislé, tj. ukončenie dajú 31.8.2013 (poistenec štátu ako študent) a druhé začiatok 1.9.2013 (snád nie teda 3.9.2013) budeš poistenec štátu z titulu zaregistrovaná ako uchádzač o zamestnanie (ak by nááááhodou bola registrácia od 3.9., tak si tie 2dni zaplatíš).
Po pôrode prinesieš ty, alebo manžel kopiu rodného listu na upsvar kde sa hlásiš ako uchádzač o zamestnanie pracovníčke, ktorej patríš (ked budeš bybavovať prídavky na dieťa a rodič.príspvok a príspevok pri narodení na odd. sociálnych vecí a rodiny). ONi ta na základe toho vyradia z evidencie uchádzačov. Vybavíš si rodič.príspevok a musíš požiadať o potvrdenie o poberaní rodič.príspevku (to nedostaneš automaticky, môžeš im to hned povedať pri podávaní žiadosti, že kedy o to požiadať, ked to potrebuješ pre zdr.poistovnu). Ked ti potom príde potvrdenie z upsvar, že ta vyradili a vybavíš si potvrdenie o poberaní rodič.príspevku (tam chod ešte teraz, zober si žiadosť a spýtaj sa, či bude treba aj doklad zo sociálnej poistovne, že nárok na materské nemáš, nech to urýchliš, príp. aké dalšie doklady okrem občian. preukazu a rodného listu dieťaťa bude treba), tak zájdi na zdr.poistovnu. Odhlásia ťa ako uchádzača o zamestnanie a prihlásia ako poistenca štátu z dôvodu poberania rodič.príspevku. ZOber si aj rodný list dieťaťa pre istotu (odo mna ho na zdr.poistovni chceli).

domi679
autor
2. sep 2013

@gapa dakujem 😀

domi679
autor
3. sep 2013

@lili_mia ahoj vcera som pisala mejl na urad prace aby som zistila co a ako
dnes mi odpisali ze do toho oktobra sa mam zaevidovat nebudem ani nic doplacat zdravotnej a ze v oktobri sa to potom zrusi

lili_mia
3. sep 2013

@domi679 Ahoj, včera to dávali na markíze. Tak ako som vravela, len so zdravotkou som mala obavy, že kedy ti vlastne skončili študentské časy 😀
Len uvažujem, kedy máš nástup na materskú? Zrejme teraz niekedy. To sa zaeviduješ na UP na cca týždeň, dva? 🙂 Alebo mám silný dojem, že ani by si už nemusela, pokiaľ už ten papier od gynekologa máš. Rátam len tak cca, nie je to na deň presné.

domi679
autor
3. sep 2013

@lila_mia nie narok na matesku nemam lebo som nikde nepracovala

gapa
3. sep 2013

@lili_mia
@domi679
no ak by sa nezaevidovala, tak za celý sept. a za okt do dna pred pôrodom by si musela platiť zdr.poistenie sama ako samoplatca, lebo poistencom štátu by nebola, lebo nárok na materské nemá a ani rodič.príspevok nepoberá (až odo dna pôrodu) a na mesiac je to 55,02eur a za cca 1,5mesiaca, ak porodí v termíne, to je dosť, cca tých 80eur, teda ja by som sa zaevidovala, aj ked je to dosť papierov a nič príjemné
vid tu je o samoplatcoch:
https://www.vszp.sk/platitelia/platenie-poistne...

nezabudni si podať prihlášku po pôrode do soc.poistovne do 45dní, by si bola dôch.poistená štátom odo dna pôrodu. Pozor, spätne sa to vybaviť nedá!!!!! Doporučujem urobiť si kopiu prihlášky (alebo ju vypln 2x) a na nej si daj potvrdiť prevzatie pečiatkou a založ do dôchodku. V soc.poistovni sa niekedy doklady stratia a inak to nedokážeš, len tou prihlškou, že si ju podala. Potom treba myslieť aj na odhlášku.

lili_mia
3. sep 2013

@gapa Nástup na materskú som myslela tých 6 týždňov pred vypočítaným dátumom pôrodu. To aj vtedy sa musí ísť zaevidovať na UP? Preto som písala, že jej to bude zrejme zbytočné, kedže je blízko toho dňa nástupu na materskú/rodičovskú dovolenku. Čiže kým neporodí, bud si sama platiť, alebo UP?

lili_mia
3. sep 2013

@domi679 nástup na materskú dovolenku 6 týždňov pred termínom pôrodu, nie poberanie materskej dávky