Ahojte. Moja sestra musí prísť domov na týžden zo zahraničia konkr. z Maďarska. Bude mať PCR test z HU a antigenovy z SK. Ak bude negatívna, budem musieť dodržať 14 dňovú karanténu?
Ešte podotknem, že na antigénový tu na Slovensku po príchode nemôže ísť, keďže musí ísť do karantény.
Aby si sa dostala von s karanteny - musis na slovensku na osmy den prichodu na PCR test. Na antigen ist nemozes, lebo si v karantene. Tiez to riesime, chceli sme ist na velku noc k nasim...ale je to strasne komplikovane, museli by sme absolvovat tri testy a dve karanteny, uz sa toho v hlave vzdavam toho planu :( .
Len ak je ak ma potvrenie, ze je pendler, inak sa proste karantene proste nevyhnes. Manzel ma nastastie potvrdenie. Takze on sa dokaze ak si spravi po prichode pcr vyhnut tomu, aby musel byt 14 dni doma
Mne povedali na regionalnom urade, ze pokial si spravi clovek pcr test hned po prichode na SR, tak je v izolacii len do doby obdrzania negat vysledku, co je na druhy den. Ale to si clovek plati sam..
@misickaa4 ale po prichode ides okamzite do karanteny... test na osmy den... sami nevedia, co rozpravaju. Hned po prichode je na co dobre, ked ma covid inkubacnu dobu 5+ dni... kludne sa nakazis po ceste alebo pred cestou... preto sa netestuje hned po prichode a je karantena...
Z toho co pises usudzujem, ze nie je pendler a tym padom bude musiet ostat v karatnete a tak ako tu baby napisali, tak vy vsetci co s nou budete v kontakte tiez. Az po 8 dnoch sa mozete prihlasit na PCT alebo antigen a ked ich budete mat negativne, tak ste volny.
@anjelicek26 ja len pisem, co mi povedala pani uradnicka na urade...ale maju v tom bordel, jasne
toto je katastrofa cele.. má tu mať pohovor v jednej firme, zevraj ona obvolala korona gov sk aj hu a povedali ze ak ma pcr test tak moze prisť na 3 dni domov a naspať tak, ze hned po prichode musi zase absolovvať pcr test. Vobec tomu uz nechapem. Po prichode sa musi zaevidovať do e karanteny? ja nemozem ostat v karantene kvoli praci... a nemozem jej zakazať prist domov, je to velmi dolezity pohovor s tym, ze sa asi aj stahuje domov ak to klapne
pod pojmom pendler sa rozmie človek, ktory ma povolenie zo zamestnania precestovať do druheho statu?
@misickaa4 A kedy ti to povedali? Lebo tieto pravidla sa menili len nedavno, teraz je to tak, ze test nestaci.
Bohuzial pravidla sprisnovali, lebo ten "dovod" preco ludia behaju kade-tade si kazdy najde... pozriet rodinu, nakupit, na pohovor, na urady po pas... citam toho vela v poslednych dnoch hlavne v nasej nemeckej skupine... Tiez som s toho nenadsena, ako to je, ale to, ze to ludia obchadzaju (domaci aj zahranicni) robi prave tie zle cisla. Nech si sestra vezme dovolenku a potiahne tych osem dni (potom PCR test a moze nazad)
To v dnesnej dobe nevedia spravit online pohovor? 🤷🏼♀️ Ved to bezne funguje aj mimo koronu a specialne ak praca a potencialny zamestnanec su v roznych statoch.
Pendler je človek, ktorý napríklad býva v SR a pracuje v ČR (alebo opačne) a teda denne chodí hore dole. Má potvrdenie o tom, že v jednej krajine býva a v druhej má pracovný pohovor. Takže pod toto tvoja sestra nespadá.
A nie, zaregistrovať sa musí ešte pred prechodom hraníc. Po prechode hraníc hneď nástup na karanténu, najskôr na 8 deň môže ísť na PCR test. A žiaľ, karanténu musia s ňou mať aj všetci, ktorí budú s ňou v jednej domácnosti. Všetko je krásne vysvetlené v tom linku, ktorý som pripojila úplne hore. A nikto jej domov prísť nezakazuje, stačí ak dodrží opatrenia.
A nie, nie je to katastrofa. Katastrofa je to, že ľudia nedodržiavajú opatrenia a preto sa situácia stále horší. Presne ako píše anjelicek.
Sestra nech absolvuje pohovor online, alebo musí prísť skôr, zaplatiť si niekde na 2 týždne napríklad súkromnú chatku a sedieť v karantene sama, aby ste nemuseli aj vy.
dakujem kazdemu za vysvetlenie a dakujem kazdemu ze kto povedal aby abslovovala pohovor online. Pytala som sa na to ako to riesit a nie ako si ma ten pohovor spraviť. pisala som aj to, ze po prijati tu ostava a nastupuje do prace. Okrem toho musí vybaviť uradne zalezitosti ktore su nevyhnutne a neda sa to spraviť bohužial online. od začiatku korony sme sa nevideli, je to vyše roka pomaly, tym chcem len poukazat na to, ze nebehame hore dole. Otca a sestru som nevidela vyše roka, kedze dodrziavame vsetko co sa deje. Teraz je to nevyhnutné, su tu aj osobné veci, ktore nebudem vypisovať.
Ale veď bolo ti poradené ako to riešiť. Karanténou. Po nej môže riešiť čo chce. Inak sa to proste nedá. Aj iní sa nevideli s rodinami. Tie opatrenia sú z nejakého dôvodu a nebudú neplatiť pre sestru len preto, lebo ona to teraz potrebuje. Aj iní ľudia potrebujú prísť z rôznych vážnych dôvodov, aj s oveľa vážnejších ako tvoja sestra a jednoducho musia akceptovať opatrenia.
Ludia maju vzdy kopu dovodov, preco tie pravidla oni prave musia obijst, lebo ten ich dovod je prave ten najzavaznejsi a inak to nejde. Tak nech pricestuje skor a odkruti si tych 8 dni pred tym, ako pojde na pohovor. Tiez sme rodicov nevideli od leta... hlavne kvoli detom ma to mrzi... ale ja ich na 2x14 dnovu karantenu tahat nebudem...
My ked ocino musel na 10 dni do karantény lebo prišiel z Rakuska tak starka išla k nam byvať a on bol u nej.. skus nieco taketo poriesit aby ste sa neodfajčili na 2 týždne
@ivkazba moja sestra bola napadnutá partnerom, má zranenia a nadalej ju týra a bije. musí co najskor odtial odísť a tam nema nikoho. myslim si ze su to dost vazne dovody.
este raz, dakujem kazdemu kto sa snazil pomcoť. skusime to vybaviť nejak aby som nemusela byt 8 dni v karantene snou, vybavime ubytovanie.
Tak píšeš, že ide na pohovor a vybavovať veci a teraz vlastne iný dôvod. Ako mrzí ma samozrejme, čo sa jej stalo. Nikto jej nebráni vrátiť sa na Slovensko. Aj hneď dnes, ak jej to situácia dovoľuje. Nech sa registruje pred prechodom hraníc, na karanténu nájdite ubytovanie. Niektoré hotely fungujú presne na tento účel. Skús sa v skupine svojho mesta opýtať, určite niekto bude vedieť, ktoré. Držím palce.
@ivkazba to ide vsetko ruka v ruke. Okamzita zmena prace a utek z krajiny a od tyrana. Dlhe roky sa nechala psychicky tyrat a teraz to preslo do hrubeho nasilia a nechce to riesiť policiou lebo ma strach z neho, chce sa vratiť domov a spravim vsetko aby sa to podarilo kedze dlhe roky sa ju snazim dostat od neho prec. Je to moja mladsia sestra a ked treba tak pojdem do hotela ja a nebudem s nou v kontakte. len dufam ze sa to podari
Určite sa to podarí, držím palce.
Ale na pohovor až po tej karanténe by mala ísť, oni tam vedia, že prichádza zo zahraničia?
Ahoj. Na korona linke som sa pýtala, tak mi povedali, že manžel, ktorý je dlhodobo v Nemecku pri navrate:
1. Nemusí mať negatívny test pri príchode
2. Hneď druhy deň môže ísť na PCR test a ked mu príde negatívny výsledok, karantena je ukončená. Čiže budeme doma v podstate len nejaké 2 dni, výsledok chodi rychlo.
Tým pádom, ak by prišla par dni pred pohovorom, stihne všetko.
@vierocka888 a to si kedy zisťovala?Lebo sa to menilo
@ibrunova minulý tyzden
Takže Update, teraz som volala na linku ministerstva, karantena sa nedá skrátiť, pokiaľ nema neg test pri ceste domov. Inak platí, že môže ísť na druhy deň ako samoplatca a ste voľné. Ale teda musí si spraviť test pred cestou domov
Ak nie je pendler, tak musí ísť do karantény a pozor, s ňou aj všetci v domácnosti. Čiže tým pádom nepríde na týždeň ale na dva.