Musí ma vyplatiť z dedičstva?

25. jan 2022

Sestra vlastni a obyva 1/2 domu, mama vlastnila druhu polovicu domu, nezila tam. Pri dedicskom konani teda sa bude delit jej polovica na polovicu medzi mna a sestru. Sestra tam chce dalej zit. Musi mi vyplatit tu 1/4 domu? Ak nema peniaze, ale nechce ani odist odtial, ako sa postupuje? Mozem niekde u notara vyhlasit, ze si v tejto chvili nenarokujem na vyplatenie? Nechcem sa vzdat, ale nechcem ani aby doslo k nejakemu premlcaniu. Na druhej strane budem cakat dokedy? Kym ja a sestra budemem stare, ze ktora skor umrie? A potom si to zase potiahnu dalej nasi dedici? A ak by som predsa len trvala na vyplateni dedicstva, bude sestra nutena dom predat? Lebo co som tu citala na fore podobne, pise sa, ze s predajom musia suhlasit vsetky strany. Da sa vobec dohodnut k spokojnosti ak ma kazdy inu predstavu, ci vedu pokazde taketo zamotane dedicstva k nezhodam? Mam v plane sa radit s pravnikom, ale nejake napady ak mate, nech viem aj, co s nim potom prebrat.

alenah31
25. jan 2022

pozri si hlavne §141 a § 142 . tie ostatné som pridala, aby si bola v obraze aj ohľadom vecí okolo toho🙂

Podielové spoluvlastníctvo
§ 137

(1) Podiel vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci.
(2) Ak nie je právnym predpisom ustanovené alebo účastníkmi dohodnuté inak, sú podiely všetkých spoluvlastníkov rovnaké.

§ 140

Ak sa spoluvlastnícky podiel prevádza, majú spoluvlastníci predkupné právo, ibaže ide o prevod blízkej osobe (§ 116, 117). Ak sa spoluvlastníci nedohodnú o výkone predkupného práva, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov.

§ 141

(1) Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.
(2) Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu.
§ 142

(1) Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.

luciannka83
25. jan 2022

Tak bud ta vyplati, alebo predat dom a vyplatit. Nech si vezme uver na vyplatenie.

mila23
25. jan 2022

@luciannka83 no,ale sestra povie,ze ona predat nechce..ani odkupit nechce...ze mozu obidve uzivat....ano, da sa to potom dat na sud,male to su zase dlhe tahanice a hlavne zbytocne vydavky

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hefo
25. jan 2022

Tak ešte stále môžeš držať svoj 1/4 podiel, a neobmedzene užívať ten dom, chodiť jej tam, kedy sa ti hodí, variť si v kuchyni a pod. Alebo (reálne či fingovane) ponúknuť na predaj svoj podiel nejakej neprispôsobivej rodine, a ona bude musieť predkupné právo využiť, aby sa jej tam niekto nenasťahoval.

Ale obe riešenia vyžadujú drzé čelo a vedú k trvalému zničeniu vzťahov, tak možno neosobné riešenie cez súd by bolo lepšie, zato však zdĺhavé.

hazelgracegus
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
namornicka
25. jan 2022

Mozes tu cast domu vlastnit, nemusis ju predavat. Proste patri ti cast domu a hotovo.

benit
25. jan 2022

@namornicka na co by jej bola 1/4 domu? Sestra bude uzivat, ona len vlastnit? Ked bude treba investovat, bude sa podielat a platit sestre byvanie?

namornicka
25. jan 2022

@benit ja som skor reagovala na to, ze segra nechce predat ani vyplatit. Tak to treba nechat vyhniť. Sudy trvaju dlho. Ceny nehnutelnosti idu hore. Nepride o to, mozno raz to dostanu deti.

qetka
25. jan 2022

ako sa sestra dostala k 1/2 domu? Ak nahodou raom od matky, tak aj to by sa mohlo zapocitat do dedicstva…