Ahojte, o pár dní idem rodiť a manžel je odcestovaný na dlhšie..... Môžem ísť potom po rodný list aj ja alebo musí muž?
Prečo by musel muž? Chodí len preto, že matka je v nemocnici keď je hotový.
Neviem ako inde, ale u nás musí otec podpísať súhlas s menom dieťaťa. Bez toho ti rodný list nevydajú.
presne tak, otec napr.v ba ruzinov isiel preto aby mali jeho podpis ze suhlasi s MENOM (priezvisko deti sme uvadzali uz pri sobasi)
U nas musi byt suhlas podpisany este pred porodom, inak v porodnici napiseme dietatu priezvisko matky a potom si to rodicia idu riesit na matriku. Meno dietata sa mi zda ze je na tom papieri tiez, ale to si mozno len zle pamatam, kazdopadne neviem o tom ze by sa nieco take riesilo…
@anavixy otec musí súhlasiť aj s krstným menom.
Treba občianske preukazy oboch rodicov a moze ist vziat jeden z nich
Akurat dnes som citala, ze uz to vedia aj poslat postou, ale musi byt v porodnici podpisane vyhlasenie ci dohoda ci ako sa to vola o mene dietata a musi byt podpisana oboma rodicmi, inak to nevedia vydat. Ak je muz este doma, skusila by som mozno vypytat to tlacivo v nemocnici, ci vam nevedia dat dopredu, aby to podpisal (ale realne neviem ako to funguje, napr ak neviete pohlavie, ci sa tam uvadzaju obe mena alebo ako to je)
@domka222 ale my sme zosobaseny 🙂 takže priezvisko automaticky bude rovnaké, ale kdesi som Čítala že otec musí pri prevzatí RL podpísať niečo tak preto sa pýtam 🙂
Ano, priezvisko je ok, baby pisu o mene, a to aj podla netu naozaj musi byt podpisane otcom, alebo musi mat matka od nejo splnomocnenie. Zaujimave 🙈 ale este teda neolati to ze rodny list pride automaticky domov? Ci to je len hudba buducnosti?
Ty matrikarke papier podpises v porodnici a po rodny list ide otec dietata a ten isty papier tam musi podpisat on... Ja som tiez aktivna sla pon a pani ma velmi rychlo vyoklonkovala s tym ze mam poslat chlapa. A sme manzelia..
nam z Ruzinova prisiel postou. Teda muzovi. Bolo tam, ze ak nesuhlasi s menom, tak do niekolko dni sa moze proti tomu ozvat.
Mohol by skúsiť podať dohodu rodičov o mene alebo priezvisku dieťaťa.
Samozrejme moze ist aj matka