Musí ísť po rodný list otec, alebo ho môže vyzdvihnúť aj matka?

8. okt 2022

Ahojte, o pár dní idem rodiť a manžel je odcestovaný na dlhšie..... Môžem ísť potom po rodný list aj ja alebo musí muž?

pondelok01
8. okt 2022

Samozrejme moze ist aj matka

januska12323
8. okt 2022

Prečo by musel muž? Chodí len preto, že matka je v nemocnici keď je hotový.

liloastitch
8. okt 2022

Neviem ako inde, ale u nás musí otec podpísať súhlas s menom dieťaťa. Bez toho ti rodný list nevydajú.

zuzanka.zuzu
8. okt 2022

presne tak, otec napr.v ba ruzinov isiel preto aby mali jeho podpis ze suhlasi s MENOM (priezvisko deti sme uvadzali uz pri sobasi)

anavixy
8. okt 2022

U nas musi byt suhlas podpisany este pred porodom, inak v porodnici napiseme dietatu priezvisko matky a potom si to rodicia idu riesit na matriku. Meno dietata sa mi zda ze je na tom papieri tiez, ale to si mozno len zle pamatam, kazdopadne neviem o tom ze by sa nieco take riesilo…

liloastitch
8. okt 2022

@anavixy otec musí súhlasiť aj s krstným menom.

e1i
8. okt 2022

Treba občianske preukazy oboch rodicov a moze ist vziat jeden z nich

bayuska
8. okt 2022

Akurat dnes som citala, ze uz to vedia aj poslat postou, ale musi byt v porodnici podpisane vyhlasenie ci dohoda ci ako sa to vola o mene dietata a musi byt podpisana oboma rodicmi, inak to nevedia vydat. Ak je muz este doma, skusila by som mozno vypytat to tlacivo v nemocnici, ci vam nevedia dat dopredu, aby to podpisal (ale realne neviem ako to funguje, napr ak neviete pohlavie, ci sa tam uvadzaju obe mena alebo ako to je)

domka222
8. okt 2022

@anavixy presne ako píšeš. Matka si môže ísť poň sama.
Ak máš pred pôrodom podpísané tlačivo o vyhlásení otcovstva, nič neriešiš. Ak nie, dieťa dostane tvoje priezvisko a potom si to viete spolu na matrike doriešiť

autor
8. okt 2022

@domka222 ale my sme zosobaseny 🙂 takže priezvisko automaticky bude rovnaké, ale kdesi som Čítala že otec musí pri prevzatí RL podpísať niečo tak preto sa pýtam 🙂

anavixy
8. okt 2022

Ano, priezvisko je ok, baby pisu o mene, a to aj podla netu naozaj musi byt podpisane otcom, alebo musi mat matka od nejo splnomocnenie. Zaujimave 🙈 ale este teda neolati to ze rodny list pride automaticky domov? Ci to je len hudba buducnosti?

xsuzannex
8. okt 2022

Ty matrikarke papier podpises v porodnici a po rodny list ide otec dietata a ten isty papier tam musi podpisat on... Ja som tiez aktivna sla pon a pani ma velmi rychlo vyoklonkovala s tym ze mam poslat chlapa. A sme manzelia..

qetka
8. okt 2022

nam z Ruzinova prisiel postou. Teda muzovi. Bolo tam, ze ak nesuhlasi s menom, tak do niekolko dni sa moze proti tomu ozvat.

maranco
8. okt 2022

Mohol by skúsiť podať dohodu rodičov o mene alebo priezvisku dieťaťa.

https://www.slovensko.sk/sk/detail-sluzby?exter...

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...