Zdravím,
priateľ bol minulý rok nahlásený na úrade práce, kde ho pani úradníčka poslala hlásiť sa do jednej firmy. Je ZŤP a bola to práca, kde by sa to proste nedalo, a tak mu napísali, že ho zo zdravotných dôvodov odmietajú.
Keď prišiel na úrad, pani úradníčka mu povedala, aby na papierik napísal, že on zo zdravotných dôvodov odmieta. Priateľ zabudol, že ho tak môžu z evidencie vyradiť – keď on odmietne prácu – a tak ho aj vyradili. Mal však dohodnutú prácu, ktorú mal o dva týždne začať, a tak sme to neriešili.
Práca bola sezónna, a tak sa znovu evidoval na úrad, kde ho pani poslala hlásiť sa opäť do tej istej firmy, na to isté miesto a povedala mu, že teraz odmietnutie nesmie byť zo zdravotných dôvodov.
Môžeme to nejako riešiť? Pani je svojská a očividne sa chce zbaviť ľudí na úrade za každú cenu (nejdem sa rozpisovať o jej celkovom prístupe).
Vopred ďakujem za odpovede.
Sťažovať sa na dotyčnú. Hneď teraz. Napísať, čo sa stalo v minulosti a čo a ako komunikovala teraz. Má svojho nadriadeného. Môžu ho z danej firmy odmietnuť aj 100 krát, ak má hendikep, kvôli ktorému ho nemôžu prijať a nevyradia ho. Ak partner nedokáže veci riešiť, tak choď s ním. Nechápem, prečo predtým napísal, že odmieta prácu on, ak ho odmietla firma. Má ZTP na hlavu? Ako sorry, ale toto je proste jeho chyba, že sa nechá terorizovať nejakou kravou. Takže hneď dnes poslať mailom sťažnosť.
prvykrat bol problem to, ze danu pracu odmietol partner. teda napisal to on. Ak napise zamesnavatel, ze ho odmieta, je uplne jedno z akych dovodov, tak ho nevyradia.
a naco on napisal, ze pracu zo zdravotnych dovodov odmieta, ked mu tento dovod napisali oni? 🤔
ved neodmietol pracu on, ale oni jeho, nemal nic take pisat predsa…
Dufam, ze sa poucil a nebude pisat aj tentokrat, ze pracu odmieta…
Dal pri registrovaní doklad, že je ztp, aké práce nemôže robiť? Inak ho budú posielať všade. A k tomu vyradeniu ako mohol on odmietnuť keď odmietla firma? Nemôžu tam byť obidva dôvody.
@melanta Na papieri od firmy bolo napísané, že firma odmieta. Neviem, prečo treba hneď útočiť na človeka, či má papier na hlavu. Haha. Priateľovi to ani nenapadlo. A očividne pani mala za cieľ jediné - vyradiť ho. Prečo inak by mu to kázala napísať? Priateľ takto s úradmi nemá veľa skúseností, a pani ho na vyradenie ani neupozornila. Predtým dávnejšie mal inú, milú staršiu pani, čo odišla na dôchodok. Takže s ňou mal dobré skúsenosti.
Ja som o tom samozrejme informovaná a hneď keď mi to povedal sme vedeli, že ho vyradia. Ale proste mu to ani len nenapadlo, keď aj sama firma odmietla.
@magic08 To už teraz aj on vie. Aj vtedy však mal na tom istom papieri napísané, že ho odmietli oni.
@qetka Lebo dôveroval pracovníčke. Lebo keď ideš na úrad niečo vybavovať tak si nemyslíš o všetkých, že ti chcú to najhoršie. Pani mu proste dala papier, nech to tam napíše, že odmieta. On jej povedal, že oni ho odmietli a ona mu na to "dobre, ale napíš tam toto"
@januska12323 Áno, dal doklad. Pani mu proste dala papier aby sa podpísal.
Samotná práca nie je oficiálne ako nevhodná pre ZŤP, avšak majú v nej zvláštne praktiky, ktoré pri jeho chorobe robiť nemôže.
To co sa stalo v minulosti uz nezmenite. Teraz by som normlane isla na pohovor a nech zamestnavatel napise podla seba co chce. Pracovnicka na UPSVAR to musi akceptovat aj keby ju roztrhalo. Ak by mal priatel problem, nech ide za veducou oddelenia pripadne priamo riaditelom UPSVAR
@zdencaaaa To je jasné, že to nezmeníme, len som chcela poukázať na to, ako to prebehlo v minulosti a že ho vlastne posiela na to isté miesto, z ktorého ho odmietli.
to uz je bordel na UPSVAR, s tym nic nenarobis..
tak sa bolo treba sťažovať na dotyčnú pani. Co na MK teraz vyriesis?
Keď ho vtedy vyradili neriešili ste to? Mali ste ísť za jej nadriadeným a riešiť to, že ho neprijal zamestnávateľ. Prečo ste to nechali tak?
@magic08 keď nemáš čo konštruktívne povedať, načo komentuješ? To sa človek nemôže nič na fóre spýtať? Aj keď len na názor iných? Pre toto sa radšej nezapájam bežne do fóra...
@sashabb ako som spomenula v pôvodnom texte, nastupoval o niekoľko dní do práce, o ktorej pani aj vedela. Preto bolo jasné, že sa ho chce za každú cenu zbaviť a bolo divné, že ho takto nasilu vyradila len kvôli pár dňom. Ale prišlo nám zbytočné to riešiť, keď sme mali kopec iných starostí.
co zle som ti povedala. vyradili ti muza z evidencie, pre jeho hlupost. a teraz sa to ide zopakovat. vtedy ste to neriesili, lebo nebol dovod. tak ked vies, ze sa to moze zopakovat, stazuj sa u veducej oddelenia, alebo nech je muz odvažnejsi a nenecha sa deptat tetou z uradu.
Tu ide o to, ze kazda firma, ktora zamestnava viac, ako 25 zamestnancov, je zo zakona povinna zamestnat urcite percento ZTP, takze v tomto ma uradnicka pravdu a za odmietnutie ZTP uchadzaca o zamestnanie, moze firma schytat mastnu pokutu.
Proste nikoho nezaujima, ci firma chce, alebo nechce zamestnat ZTP, pretoze je zo zakona povinna vytvorit par miest, aj pre ZTP, pretoze na take firmy, sa vztahuje zakon, o diskriminacii.
Takze uradnicka mala dovod, na vyradenie z evidencie, ked tam ist odmietol.
Len skoda, ze je tupa, ako rit, kedze mu to nevedela takto vysvetlit.
Čo môže pracovníčka z ÚP rozkazovať zamestnávateľovi, či príjme zamestnanca alebo nie a prečo nie? Nech mu zamestnávateľ napíše, že si dané miesto vyžaduje prax, viac skúseností, manuálnu zručnosť.