o pracu som prisla ked som zistila ze som tehu aj tak som bola len v skusobnej dobe a teraz som si nasla druhu pracu skvelu nic tazke a dobry plat, lenze uz som v 10tt a ked by ma prijali na HPP mozem tehu zatajit??? ( raz som aj potratila tak to vykrikovat do sveta aj tak nechem) nebudem mat potom problem so zamestnavatelom? a potom po skusobnej na nich vybalit ze som tehotna..............???
zalezi aj ako dlho uz pracujes, teda si len zacala a este cela skusobna doba pred tebou, alebo ti uz skonci...pozeram, ze si v 10tt..a pravdu mas v jednom - ani ja by som o tehu nerozpravala v praci prilis skoro,..a teda ak budes trebars v 4 mesiaci a prejde ti ta skusobna a potom to povies - aj ten zamestnavatel by mal pochopit, ze take veci sa skor zvycajne aj tak nevytrubuju do sveta a ak je zamestnavatel rozumny, tak by si mu to aj takto mohla podat...myslim tym to, ze chapes,ze to nie je najidealnejsia situacia ale tak to vyslo a ze o tehotenstve si nechcela hovorit skor ako sa to dostalo do "istejsich mesiacov" ..z hladiska zamestnavatela to nie je prijemne, ale take veci sa stavaju..a na druhej strane -uprimne, v skusobnej dobe ci mimo - ak by ta vyhodit chcel, tak to spravi a ak si dobra, tak s tabou bude ratat aj nadalej..je to o rozumnej konverzacii si myslim..
@naty1987
Jake mas zakotvene podminky pro prijeti a moznou spolupraci?
Pokud nejsou zadne zminky o negativnim postoji k moznemu tehotenstvi, urcite bych se ridila radou od @hameeda
Pokud v podminkach je tehotenstvi na prekazku, vyhodi Te i po zkusebni lhute za "podvod"...
S uprimnosti nejdal dojdes, hlavne v sobe same..budes mit ciste svedomi a to je to nejdulezitejsi pri kazdem kroku v nasem zivote..
Tak hodne stesti... 🙂
dakujem za odpoved baby 🙂
a co sa tyka praci uz som nieco take robila a strasne ma to bavi a nechcela by som hned po skusobnej ist na PN praveze budem rada ze nebudem musiet doma sediet ale budem medzi ludmi len ma trapi to ze ci to povedat lebo sa aj bojim aby sa nieco nepokazilo v tehu.......
z pochopiteľných dôvodov by som to skôr ani ja nepovedala, v súčasnej práci pracujem už rok, takže skúšobná doba dávno za mnou,ale o tehotenstve som povedala, keď som bola v 14tt. alebo v 15.tt. . Len otázkou je ako spomínala m.i.r.i že ako dlho budeš ešte v skúšobnej lehote. lebo ak by si mala teraz pred sebou ešte celé 3 mes. skúš.doby tak by mohol zamestnávateľ niečo tušiť (zistiť,zbadať,že si tehu) ,tiež ti nič nepovedať a prepustiť ťa (akože z nejakého iného dôvodu)
@hameeda tu nejde o to, že by silou mocou naty chcela zatajiť tehu, skôr sa obáva toho keď to oznámi ešte v skúš.dobe,tak ju prepustia,bez udania dôvodu (resp. dôvod iný ako tehu), lebo teda ako tvrdíš,že by si si nechala dobrú pracovníčku aj keby ti ešte počas SD povedala, že je tehu, zaučili ju, venovali jej čas.... a za pár mesiacov aj tak odíde na MD a čakať 3 roky kým sa vráti,tak takýchto zamestnávateľov je veľmi málo (ja som sa s takým ešte nestretla, preto klobúk dole,ak by ste sa tak naozaj zachovala), a je úplne logické, že preto naty túto otázku rieši. Lebo ak by prišla teraz o túto prácu,už by zrejme ostala až do MD nezamestnaná, t.j. MD by mala strašne nízku, nezamestnanecké tiež nestojí za veľa, a potom nájsť prácu po MD by tiež mala ťažké.
ahoj ja viem ze chces pracovat ale netaj nahodou sa ti nieco stane a ublizis sebe aj babovy vies ked nebudu vediet ze si tehotna mozu ti davat narocne prace ved vies co myslim davaj na seba pozor aj na babo
pokial zamestnavatelovi neoznamis tehu tak ta moze kedykolvek vyhodit, ak mu to oznamis a dolozis lek potvrdenie tak nie(neviem ci sa to vztahuje aj na skusobnu dobu a v pripade ze by sa ti nieco stalo by bolo podla mna dobre keby o tom vedel aspon niekto-nemusi to byt prave zamestnavatel,ale nejaka osoba ktorej plne doverujes,ale bola by som uprimna, ja som to v praci oznamila uz v 6tt(z dovodu ze som vykonavala pracu nevhodnu pre tehotnu). drzim palce
treba to zamestavatelovi oznamit. neviem, ci to nahodou aj v zakonniku prace neni zakotvene. volakedy to bolo.
@annaopialova ta praca je sedava takze jedine co bude namahave bude cesta do prace 😀 a potom celych 8 hodin presedim za stolom co je super nemusim nic tazke tahat
@stvura ved toho sa bojim ze ked im to poviem ze si ma tam nechaju na tyzden dva a potom mi povedia dovidenia a zas mozem urady obehavat a mam po praci na pohovore o tehotenstve nepadla ani rec len cisto o praci sme sa bavili
@nikuska265 : nemusia cakat tri roky, pozri ja ako zamestnavatel a mojimi znamymi su tiez zamestnavatelia a bavime sa o takychto veciach, ak pracovnicku chcem a prisla by za mnou a vysvetlila situaciu tak by som si cenila uprimnost a dala jej sancu, kto tri roky cakat nechce tak aj tak nebude,,a ja tiez nehovorim ze by som cakala tri roky, dohodli by sme sa na dvoch rokoch, pripadne ak by bola v zlej financnej stuacie na rok a pol, neviem co to je za pracu, ak sa da robit doma, mne teraz ekonomka tak robi, teraz je tusim 6 alebo 7 mesiacov po porode a uz dva mesiace robi doma, poslem niekoho len aby jej doniesol doklady a potom priniesol naspat, preco by som ju mala prepustit je to dobra ekonomka, nemam s nou ziadny problem a v podstate ani nechcem davat papiere do ruk niekomu inemu, jej verim, viem ze to urobi tak ako by som to urobila sama, ale ako som povedala zalezi od toho aky sef, no nemyslite si ze vsetci sefi su ozruty ja myslim ze vela by ta pochopilo a podrzalo, ale treba najst spravne slova
@naty1987 ja viem takto to chodi ale babo je prednejsie aby si potom nebanovala
@hameeda to bol teoreticky príklad, ja netvrdím, že aj taký zamestnávatelia sú, ja som sa s takými ale bohužiaľ nestretla. neviem ani ja presne akú prácu má naty, ale ja som to brala ako príklad, že ak je to práca kde je klasicky 8 hodín, práca na pracovisku - nie doma. Ale pokiaľ viem, tak podľa toho nového zákona ťa zamestnávateľ po MD musí prijať späť na tvoje miesto- resp. niečo podobné (ak sa mýlim a tento zákon ešte neplatí tak pardon. a to že 3 roky som tiež brala ak bude klasicky na MD,jasné že by mohla ukončiť MD aj skôr. jasné že sú práce ktoré sa robia na doma, to je iné,niekto naozaj má v pláne ostať s dieťaťom celé 3 roky doma. Dnes si už matka môže brať MD aj prerušovane až do 5 rokov veku dieťaťa. také riešenie by sa tiež nemuselo páčiť zamestnávateľovi,ale musí to rešpektovať.
ja ti mozem povedat z mojej skusenosti, ze ked mna prijali, dali mi zmluvu na dobu urcitu na 1 rok - prve 3 mesiace skusobna doba,ale to sa clovek len zauca,tak nemyslim,ze by ta vyhodili a ja som to oznamila po tom 3.mesiaci,ze som tehu.. zmluvu mi samozrejme po roku nepredlzili,ale mne bolo aj tak prednejsie dietatko a bolo mi jedno,ci mi predlzia,alebo nie. ale mala som ciste svedomie,ze nikoho netaham za nos. na miesto mna prijali dalsiu,ktora im otehotnela tiez,takze ziadna vyhra 😀
samozrejme, že ten zákon čo som spomenula, že ťa zamestnávateľ musí prijať späť po MD platí v prípade ak by bola zmluva na dobu neurčitú.
@naty1987 Ahoj,
skúsila si sa na to pozrieť aj z tej druhej strany ? Keby si ty zamestnala človeka a toto by ti urobil ? Ako by si sa cítila ?
Manžel má firmu, zamestnáva ľudí, vieš koľko je okolo toho práce, kým nájde vhodného, investuje do inzerátov, robí pohovory, poprihlasuje na všetky možné úrady a podobne ?
Tu predsa nejde o to, že to nechceš hovoriť, kým je to takto v začiatkoch, to je jasné, človek nikdy nevie čo sa môže stať. Ale riešiť to takto ? ....
Držím palce, aby si sa dobre rozhodla 😉 😉 😉
ja by som nehovorila...U nas to proste chodi tak, ze hoci je baba sikovna...zamestnavatel jej potom zmluvu nepredlzi..ak sa dobre citis a vies, ze na PN nechces ist, tak im to ohlas az to bude na tebe vidiet. U nas sme tak mali jednu kocku, mala 38 - dve odrastene deti a hned po nastupe zistila ze je tehu. Nikomu nic nepovedala prave preto ze vedela ze ju vyhodia a ona chcela robit. oznamila to az zaciatkom 5 mesiaca (brusko nebolo vidiet, lebo nosila volnejsie veci). Veduca skoro odpadla - nadriadena trocha predychavala, ale robila az do sameho konca a uplne v pohode. Naozaj bola velmi sikovna. akurat, ze po roku ako jej vyprsala zmluva uz jej ju nikto nepredlzil...
ja som v práci oznámila moje tehotenstvo v 5,5 mesiaci... nikto okrem rodiny netušil že som tehula... ale už ked sa mi začalo gulatiť bruško, tak som to povedala... lae ja som robila vo veľkej firme a tam nejaká jedna robotníčka to tam nevytrhne a vôbec nikto neriešil... prepáč ale ja ti asi neppomôžem bo neviem...
@stvura ja som ucitelka a aj tak zamestnavatel nebol ochotny na mna cakat ... ani v skolstve to nie je take ruzove, dochodcov ochotnych pracovat je vela a v skolstve je velmi vela zmien kazdu chvilu, mam pocit, ze omnoho viac ako inde
@naty1987 ako ti postla @ani3012
Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
Od 1. septembra 2011 platí, že zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné (§ 72 ods. 1 Zákonníka práce).
takze asi sa ti skor oplati oznamit to, ale je to len a len na tebe, drzat to este 3 mesiace je rizikovejsie ako to oznamit pisomne
@janulkan len cisto pre zaujimavost,v spanielsku je to rovnako ako si napisala,mala som tehotnu kolegynu ktorej skoncila zmluva a samozrejme jej ju neobnovili..no ona to ohlasila a museli ju prijat spat a u nas je to tak,ze po porode nesmu niekolko rokov prepustit zenu,takze je v suchu teraz. ale spravili to aj inym kolegyniam,co to neohlasili a teda ostali bez prace 😒
osobne si myslím že ťa do práce neprijme ak mu to povieš ale aj tak to určite oznám
ano, jedna vec je zakonnik prace, druha vec je to, ako sa da krasne obchadzat. Samozrejme, ze ta neprepusti z dovodu, ze si tehotna.., ale moze uviest hocijaky iny dovod, aby nebol zalovatelny...A samozrejme sa to aj hojne vyuziva..
no ja myslim ze to zavisi na tom aky je zamestnavatel, ja osobne zamestnavam ludi a mna by prave naopak nastvalo ak by si mi to zatajila, urcite potom vyhadzov, ale ak by si pracu zvladala tak ta prijmem aj tehu, ved to nie je nakazliva choroba,,ale u mna je dolezita dovera, nechcela by som aby mi zamestanci nieco tajili, narusila by sa tym dovera a urcite by som uz toho zamestnanca u seba nechcela aj keby bol vyborny pracovnik