Môžem "vydierať" stavebnú firmu?

Včera o 11:51

Dievcata otazka. Nasu fasadu nam robi sused uz 1,5 roka. Je to nedorobene. On nam postavil takmer cely dom v podstate. Len sa vsetko priserne vlecie. Ta fasada by mala byt za par dni hotova a uz to trva ako pisem 1,5 roka. Na spravy neodpoveda. Najskor sluboval, ze to bude do prveho snehu, podotykam minulorocneho. Tento rok uz ziadne reakcie. Uz sme z toho zufali. Napadlo mi, ze mu nejako oficialne napisem, ze bud to urobi do nejakeho konkretneho datumu, alebo ho proste nevyplatim. Ja uz nechcem dlhsie cakat. Tie peniaze co by sme inak mali vyplatit jemu, tak cast z nich by som dala niekomu inemu uz len za to, ak bude ochotny prebrat taku rozbabranu robotu co viem ze oni neradi robia. Myslite, ze ho mozem takto "vydierat"? Ci co by ste robili vy?

Bonus: je to nas sused. Jeho syn sa u nas hrava denne niekolko hodin, s jeho manzelkou sme kamaratky a mame dobry vztah. Kym by som napisala takyto list, tak z ucty k nej by som jej povedala vopred ze o co ide. Doteraz som jej nehovorila vobec nic, lebo to nie je jej vec, su to s prepacenim sracky jej manzela a nechcela som ju do toho tahat. On nam este minuly rok povedal, ze ma super zakazky teraz z velkych firiem a ze mu to hodi pekne peniaze, takze dakuje nam za trpezlivost. Ale mna jeho zakazdy vobec nezaujimaju. Nech si dorobi co ma.

autor
Včera o 11:56

Este doplnim, zmluvu ziadnu oficialne nemame. Cize on to napadnut vlastne ani nemoze. Ja mu chcem vsetko vyplatit ako sa ma, ale toto beriem skor ako "motivaciu" pre neho aby sa konecne rozhybal a urobil co ma. Ja uz som mu aj pisala ze chcem len aby tu fasadu dorobil a ze na ostatne veci si uz niekoho ineho zavolam.

januska12323
Včera o 11:58

Keď nemáte zmluvu tak je úplne jedno čo mu napíšeš, nie je povinný to dorobiť. Kamarátke by som všetko povedala ako je, myslíš, že ona nič nevie? Ona ho skôr k tomu dokope ako ty.

muchotrafka298
Včera o 11:59

Mate s nim zmluvu? Ak nie, tak nemozes robit vobec nic. Ja mam podobnu skusenost s rekonstrukciou cez znameho. Ze lietal z jednej fusky na druhu, vsade len polepil co horelo, lebo si nabral viac, ako vladal spravit. Cize rekonstrukcia tiez domu sa tahala namiesto 5 mesiacov 3,5 roka, lebo nebudeme predsa rodinu vzdialenu rodinu nahanat. Poloz dotaz tu v Pravnej poradni, tam radia zdarma pravnici, co mas robit.
Ty pre neho nie si lukrativna zakazka, nemas zmluvu, nemas nic, dala si niekomu peniaze, on neurobil a moze sa Ti smiat do tvare. Ze dakuje Ti za trpezlivost? Co ty s tym mas? On zobral lukrativne zakazky, o ktore prist nechce a ostatnich odbije, nech cakaju.
Ja by som si nasla pravnika, ak mas na to financie a riesila to s nim. Lebo sa Ti moze stat, ze dom nebudes mat dokonceny nikdy a neuvidis ani cent z penazi, co si mu dala.
A nemysli si, ze postrasis nejakeho takehoto cloveka. On sa Ti tak vysmeje, pre neho nie je motivacia tvojich par stoviek, ked ma niekde velke tisicove zakazky.

maranco
Včera o 12:01

Nájdi si firmu ktorá ti to dokončí a jemu sa uľaví že má o jednu starosť menej. On má tiež 24 hodinový deň a nevie sa roztrhať.

deedol
Včera o 12:02

vyplatila by som mu podla stavu primeranu sumu, nie ze nic. a povedala by som mu, ze chapem, ze ma toho vela, a na zvysok prac si najdem niekoho ineho. normalne korektne bez vyhrazok.

valikasikulova
Včera o 12:03

@muchotrafka298 ved mu ešte nič nedala...

autor

@januska12323
@muchotrafka298 baby ale ja pisem ze nemame zmluvu ako nieco co v tejto situacii hra v moj "prospech". Ze on ma nemoze napadnut ze som mu to nevyplatila . Tak som to myslela 🙂.

bystrozraky

Kamratke normalne povedz, ze uz dalej nemozte cakat (lebo to chcete mat dokoncedo datumu X) a spytaj sa ci to ma v plane jej mnael dokocit, alebo to ma dat niekomu inemu a hotovo. Pekne bez natlaku a s usmevom. Moze sa rozhodnut....

valikasikulova
Včera o 12:04

Ja by som mu oznámila ze ho už nechcem, že mam podpísanú zmluvu s firmou inou a možno by som mu hodila nejaké "drobne" ako už čosi spravil predtym

autor
Včera o 12:05

@maranco jeho 24 hodin ma nezaujima 🙂. Ja som bola trpezliva uz az az. Ved hadam nie je normalne, aby mi zacal robil fasadu a potom pred dokoncemim mi povie ze ma lepsie zakazky :D.

muchotrafka298
Včera o 12:06

Cize on vam robi zadarmo bez zmluvy, bez papiera, na cierno? Nevyplatili ste mu nic? V tom pripade by som mu vyplatila primeranu sumu za to, co odviedol a v akom stave a hladala by som si urychlene inu firmu, s ktorou by som ihned podpisala aj zmluvu. jemu by som oznamila, ze mam na to inu firmu a jemu tym padom posielam peniaze za odvedenu robotu. Lebo zas nedat mu nic by bolo chrapunstvo, ked nieco urobil. V akej kvalite a za ako dlho to je ina vec.
Nie, nie je to normalne, povedat ti, ze ma ine zakazky a odist. Dovoli si to preto, lebo si suseda, nemate zmluvu, tak si povedal, ze ved oni pockaju, kaslem na nich.

autor
Včera o 12:06

@bystrozraky jasne s nou som ok, ja jej to nejako poviem, aj ked tomuto som sa neoaj chcela vyhnut, ale uz asi bude treba. On robi dom aj susedom nizsie od nas a tam je to to iste. Ti uz boli za nim osobne mu tak vykricat tak cosi porobil ale zase prestal....

lienka.7
Včera o 12:07

@nemate zmluvu, cize na základe čoho my chceš dávať ultimátum? A vieš ako sa hovorí, kamaráti budme ale dlhý si platme. Ak to nemieni konečne dokončiť, je ootrebne prehodnotiť takéto "kamaratstvo". Plus fakt neviem, prečo čakáš vyše roka? Nemáš ústa? Nevieš mu "cez plot" povedať?

autor

@valikasikulova no hej asi len ciastocne ho vyplatim a potom niekoho noveho len toto bude oriesok najsr niekoho kto vezme takuto pracu rozrobenu. Co uz.

muchotrafka298

@valikasikulova mne nie je jasne ze ci mu nedala nic za tuto pracu alebo celkovo. Lebo neverim, ze niekto robi zadarmo, nevezme ani peniaze na material, co musi zakupit.

autor
Včera o 12:08

@muchotrafka298 ano viem, ved to ma na tom hneva, ten pristup. Jasne ved nechcela by som mu nezaplatit vobec nic, skor ho tym len trosku popohnat.

autor
Včera o 12:09

@lienka.7 viem, aj som chcela, ale moj drahy nechce konflikt :D Byt to na mne tak uz mu poviem pekne krasne od srdca.

autor
Včera o 12:10

@muchotrafka298 to co uz mal hotove, to ma zaplatene. Fasadu nema este vyplatenu, lebo nie je dorobena.

autor
Včera o 12:10

@lienka.7 kamaratka som s jeho manzelkou, on ma nezaujima.

sashka22
Včera o 12:16

Firmy úplne bežne dokončujú po týchto fachmajstroch, toto sa vôbec báť nemusíš. Akurát Ti to nikto nepríde robiť na zimu a nacakas sa ďalšieho pol roka, kým aj inej firme prídeš na rad. Ale radšej čakať na niekoho o kom budeš vedieť, že príde ako byť takto na verimboha... neviem či sa Ti tie dobré vzťahy podarí udržať, ale prajem Ti to. Mysli aj na vás! Nielen na ich rodinu, že by sa hnevali alebo neviem čo, ved Ty si tu tá ublížená, dávno si to mohla mať z krku.

muchotrafka298
Včera o 12:18

Presne ako pise @sashka22, nikto Ti nepride fasadu robit na zimu a budes cakat pekne v poradi, kym na teba pride rad, ked si nejaku firmu pohladas. Nemozes mysliet stale na to, ze aby si si susedov nepohnevala. Vy mate zit na stavenisku? Len aby boli susedske vztahy? Musis v prvom rade mysliet na seba a svoju rodinu. A ze sa vztahy pokazia? Na a co, mne by zalezalo len na tom, aby som mala veci spravene a nezila na stavenisku.

O problem menej, ked ma zaplatene co spravil, viac sa s nim nemas o com bavit.

zuzanka.zuzu
Včera o 12:22

veď toto nie je žiadny problém, toto je super stav čo máš 😀 a ako ti to bolo už napísané vyššie (a podľa tvojej reakcie na ten príspevok ty si očividne nepochopila 🙈) tak on sa ledva poteší keď si nájdeš niekoho iného na dokončenie 😀 akože možno sa "nahnevá" ale podľa mňa mu reálne odľahne že nemusí riešiť tvojich pár stovák...na keď ho ešte vyplatíš za to čo už urobil, tak bude akurát tak rád 😀

autor
Včera o 12:25

@sashka22 dakujem

autor
Včera o 12:26

@sashka22
@muchotrafka298 ano na zimu to neurobia to viem, s tym pocitam. Ale hadam na jar sa mi podari niekoho suceho zohnat aby som to uz mala hotove.

h2
Včera o 12:29

Prečo vydierať? A on ťa nevydiera, keď ti sľúbil, že to bude dávno hotové a nič sa nedeje?!

kiki68
Včera o 12:33

Ja by som mu vyplatila vsetko, co uz spravil a spytala sa, ci to vie este do toho datumu dokoncit, ze nech by sa nehneval, ked on nema cas, ze to date niekomu inemu dotiahnut. Ze to uz musite mat hotove. Ja by som to takto dala

autor

@zuzanka.zuzu a mas nejake ine riesenie? 🙂

3petka

Veď pravdepodobne peniaze nechce. Tak si to daj dokončiť niekomu inému. Ešte mu posledný krát napíš že to bude robiť iná firma a peniaze čo mal dostan on vyplácať tomu kto to dokončí.

autor
Včera o 12:35

@kiki68 len s nim sa komunikovat neda bohuzial. On aj ked ides okolo jeho domu a je na dvore, tak ujde aby si ho nahodou neoslovila. Ako male dieta...

muchotrafka298
Včera o 12:36

Zacni to vybavovat uz teraz, aby niekto na jar prisiel a zabezpec si to co najskor.