Babetko sa narodilo v Grecku a chcem s nim vycestovat na Slovensko a samozrejme mu vybavit aj cestovny pas slovensky,
..staci pri prvom vycestovani iba zapis v mojom pase?...za odpoved vopred dakujem 🙂
Pokial viem, babo ziskava obcianstvo statu, kde sa narodilo. Zapisy v pase sa uz nerobia, kazde dieta musi mat svoj vlastny pas bez ohladu veku. Je to vekovo rozlysene na kolko rokov sa pas vydava podla toho kolko rokov ma dieta v case ked ziada o pas.
musi mat svoj pas
myslim, ze na slovenskej ambasade by ti mohli vybavit nejaky docasny cestovny doklad, nie som si ista... skus sa poinformovat...
Neviem ako Grecko, ale vycestovat mozes, ak ti ambasada da jednorazovy cestovny doklad pre dieta, potom potrebujes rodny list so specialnej matriky v Bratislave pre deti narodene v zahranici a na zaklade toho ti vystavia pas na Slovensku. Druha moznost je pokial nepotrebujes hned vycestovat, vybavit si to cele cez ambasadu v Grecku. Vedia ti vybavit aj rodny list z Bratislavy. Trva to ale dlhsie.
na zapis v pase sa uz cestovat neda, musi mat bud vlastny pas, alebo ti na ambasade vystavia jednorazovy cestovny doklad. A nerozumiem, ako to, ze ti ho zapisali do pasu, to sa uz takmer rok nerobi.
@linda20111 obcianstvo ma dieta po rodicoch, ak su obaja slovaci, ma slovenske.
....dieta musi mat svoj pas....ak nestihnes vybavit pas, treba ist na ambasadu ako pisal ivec a vybavit jednorazovy doklad na vycestovanie....
@linda20111 dieta narodene v cudzom state neziskava automaticky obcianstvo statu kde sa narodilo, zvlast pokial su obaja rodicia cudzinci....
Aj ja mam zapisanu starsiu dceru v pase, ale je tomu uz 3 roky... V mieste trvaleho bydliska musis na matrike zaziadat o vydanie rodneho listu, zasiela sa to na Osobitnu matriku do Bratislavy, cakala som 3m, kym mi vystavili rodny list, ale dcerka ma slovenske obcianstvo aj narodnost... Potom som jej nechala urobit vlastny pas, plati 2 roky. Domov som mohla prist, mala som papier z velvyslanectva SR, rodny list, Eu karticku poistencva, ale sli sme autom, letecky ma nepustili. Ziadost o rodny list v mieste trvaleho pobytu zasielala na splnomocnenie moja mamka, predtym som jej poslala, co bolo treba (bol sept.), ona to vybavila, zaslala do BA a potom mi v decembri dosiel domov (na SR) rodny list z osobitnej matriky. Akurat som dosla domov na Vianoce a dala urobit zrychleny pas, do 3 dni, len len ze sa to stihlo, kym sme sa vracali spat :( Matka sa s dietatom moze vratit do miesta svojho trvaleho bydliska za ucelom vystavenia dokladov, ale spat ta bez pasu dietatka nepustia. No musis mat ten jednorazovy doklad z ambasady kvoli kontrole.
Nie, nestaci