Zdravim, nasiel som k tejto teme diskusie iba starsieho datumu a tiez s tym, ze v inom okrese s inym postupom.
Preto ma zaujima aktualne v ramci Kosickeho okresu -
- je mozne vybavit prehlasenie o otcovstve aj po porode, no bez toho aby sme museli riesit zapis otca do rodneho listu sudnym konanim?
- alebo, je mozne vybavit toto prehlasenie este pred porodom, no bez pritomnosti matky? partnerka je neplanovane v nemocnici a do porodu tam bude musiet ostat.
Viete mi prosim poradit co v tejto situacii robit ? Nie sme manzelia.
Dakujem pekne 🙂
@sissy27 toto znie uplne idealne, je to nejako casovo obmedzene ? do kolkych dni to treba vybavit ? doposial som sa dozvedel len to, ze ak pri narodeni dietatka nebude prehlasenie o otcovstve, budem to moct riesit dodatocne no len skrz sudne konanie. co vsetko je teda potrebne na matriku, nejake podmienky tu jestvuju ?
Dobry den, ak nie ste manzelia a nemate prehlasenie o otcovstve pred porodom, tak v nemocnici bude dietatko zapisane pod priezviskom matky a po narodeni pojdete na matriku a rodny list sa vystavi s priezviskom ake si dohodnete a vy budete zapisany ako otec do rodneho listu. Bola som v podobnej situacii, ked otec dietatka bol v case jeho narodenia a najblizsie dva mesiace mimo SK. Ja som mala najprv rodny list, kde otec nebol uvedeny a po dvoch mesiacoch sme sli spolu na matriku a na pockanie nam vystavili novy rodny list s minimalnym poplatkom. Museli sme byt obaja pritomni. U nas som ale priezvisko syna nechavala svoje, nie po otcovi. Urcite netreba ziadne sudne konanie.
@snido nie je to nijako obmedzené... akurát teda aspoň kedysi tak bolo, že ak nemala matka pred narodením papier z matriky, tak otca nezapísali, bolo tam len "otec neuvedený" a teda napr. v pôrodnici, ak by sa niečo stalo, tak by lekári nepodali dotyčnému informácie, keďže z právneho hľadiska otcom nie je... ale zas to už má každá pôrodnica aj nejaké svoje pravidlá... samozrejme, mamička môže dieťa ukázať komukoľvek 🙂
časovo to nie je úplne nijako obmedzené, môžete ísť rovno z pôrodnice alebo aj po 10 rokoch, dovtedy bude kolónka "otec" prázdna, resp. "otec neuvedený / neznámy"
súdnou cestou by to išlo len v prípade, že jeden z vás s tým nebude súhlasiť, ale aj to návrh na určenie otcovstva musí niekto podať... čiže ak by matka otca neuviedla a chlap je s tým ok, tak sa nič nedeje, kým si chlap nepodá návrh na súd, alebo teda chlap odmieta byť uvedený v rodnom liste, tak si žena podá návrh na súd... kedysi bolo aj také, že ak žena neuviedla otca, tak si ju predvolali na súd a chceli, aby ho označila a súd ho potom predvolal, teraz neviem či to ešte robia...
ale pokiaľ ste s tým obaja ok, tak naozaj stačí ísť na matriku a vypísať jedno tlačivo, treba k tomu len platné občianske preukazy oboch rodičov, tlačivo dajú tam.
vyborne, dakujem pekne za vsetky odpovede a som rad, ze je to jednoduchsie ako som myslel, co sa aj dnesnu dobu patri 🙂
ak dovtedy nezabudnem, tak sem dam aktualne detaily ohladne dokladov 🙂
@snido po narodení dieťaťa pôjdete pekne spolu na matriku a tam vypíšete jedno tlačivo, zapíšu ťa do rodného listu a vybavené... záležitosť 5minút...
bez prítomnosti matky asi ani pred ani po pôrode nevybavíš nič, akurát tak so splnomocnením overeným notárom, ale keby mohla k notárovi tak môže aj na matriku...