Chcem sa opýtať, že či sa môžem evidovať ak poberám opatrovnícke. Je to len okolo 420 eur. Evidovať by som sa chcel z dôvodu, že zvýšiť si nejaké šance na zamestnanie. Takto nemôžem nič s toho využiť. Podmienka je byť evidovaný.
@alickapusinka Vieš UP ponúka aj poradenstvo prípadne preplatenie rekvalifikačného kurzu. Nič s tohto nemôžem bez evidencie využiť. Chápem asi sa to nedá teda.
Pocas poberania OP mozes byt evidovana ale musis si plnit vsetky povinnosti ako uchadzac. Ak ti ide len o kurz, vies sa zaevidovat ako zaujemca o zamestnanie (nie ako uchadzac o zamestnanie) a poziadat o kurz takto a nemusis sa chodit hlasit.
a pracuješ ako opatrovateľka dostavaš opatrovateľske to je ako práca aj som tak opatrovala svoju choru dcéru.Normálne mi išlo aj do SP aj do ZP a rata sa to aj do starobneho dôchodku
@alickapusinka ale nie je to pracovnopravny vztah z ktoreho su odvadzane odvody- nemocenske a pre davku v nezamestnanosti, rata sa len do dochodku, je to statna socialna davka a preto to nie je prekazka pre evidenciu.
@9lf9 si si tým istá?
Ano
@9lf9 Poberateľ príspevku na opatrovanie je tzv. poistencom štátu, a teda štát za neho platí poistné na dôchodkové poistenie a zdravotné poistenie. Osoba, ktorej sa poskytuje príspevok na opatrovanie, je dôchodkovo poistená počas celého obdobia poberania opatrovateľského príspevku
Pokiaľ sa chceš evidovať na UP len kvôli kurzu, postačí ak sa zaeviduješ len ako záujemca o zamestnanie a potom len podáš žiadosť o kurz - NP Zručnosti pre trh práce..
Pokiaľ poberáš OP môžeš sa zaevidovať aj ako UoZ, OP ti nezoberú. Len, ak budeš evidovaný ako UoZ budeš si musieť plniť všetky povinnosti ako UoZ - stretnutia, skupiny, VK, VPM atď.
Zdravotné máš platené z OP, čiže evidovať sa ako UoZ je zbytočné, pokiaľ si taký, že úplne potrebuješ hľadať prácu. Ak si nájdeš prácu, OP budes mať odobratý - móžeš počas poberania OP zarobiť len výšku dvojnásobku OP - cca niečo cez 600e
tak bud si hľadáš pracu alebo opatruješ.To je tiež práca a ide to aj do SP aj ZP odvody.Takže áno je to práca.Neviem či nezoberu opatrovateľský ak sa zaeviduješ o prácu na úp.