Môžem podať sťažnosť za zanedbanie zdravotnej starostlivosti?

19. dec 2022

Ahojte. Chcela by som sa poradiť s niekym, kto riešil/rieši podobnú situáciu, alebo jednoducho niekto, kto vie poradiť, ako a či vôbec postupovať tak, ako zvažujem.
Stručne opíšem situáciu. Dcéra (13r) začala mať pred vyše polrokom ťažkosti, konkrétne prakticky každé ráno po prebudení ju mykalo, hlavne horné končatiny, viečka. Pričom jej vypadávali veci z rúk, trvalo to vždy pár sekúnd a ona si to ani nepamätala, jedine teda napr. zbadala, že jej niečo spadlo na zem.. Najprv sme mysleli, že to môže byť únavou, no neprestávalo to, ba naopak, zhoršilo sa to. Vyhľadali sme teda detskú lekárku, ktorá nám povedala, citujem: „Dcéra Vám ide do puberty a zrejme to len citlivejšie znáša jej organizmus a toto je dôsledok. Nebojte, časom to prejde.”. Vybavené, viac neriešila. Ja som sa s ničím takým nikdy nestretla a verila som jej. Prešiel mesiac, neprestávalo to a v dôsledku tohto sa dcére stal veľmi nepríjemný úraz, z ktorého sa liečila takmer 2 mesiace. Doktorka o tom vedela a aj jej bolo povedané, že príčinou úrazu boli tie myky a následný pád. Ani vtedy to neriešila, neposlala nás na žiadne vyšetrenie.
A takto to šlo ďalej, až o cca 3 mesiace dcéra ráno upadla so bezvedomia a dostala silné kŕče. Volali sme záchranku, prišli a vzali ju do nemocnice. Po vyšetreniach sa zistilo, že dcéra má dg myoklonická epilepsia.
Moja otázka znie, som v práve, ak na detskú lekárku podám sťažnosť za zanedbanie zdr. starostlivosti? Ak áno, kam? Viem tým reálne dosiahnúť nejaký postih pre lekárku?
Ďakujem za odpovede.

lenjaona
20. dec 2022

Na lekársku komoru, urad ...ale lekar sa vždy obhaji takže ktovie
Mám epilepsiu vinou lekárky a nenesie následky
Lekári držia spolu žiaľ

janka95
20. dec 2022

Ja nerozumiem prečo si vôbec čakala mesiace. Keď vidím že niečo sa deje s mojím dieťaťom, a lekár je debil, idem k druhému. Obvolam si, zistím, objednám... Nie sa pozerám ako sa to zhoršuje.
Prepáč, nemyslím to zlom ani ako útok. Ale proste tak to je

jenni_p
20. dec 2022

Ak chceš podať podnet na zanedbanie zdravotnej starostlivosti, tak ho podaj, to či si v práve my nevieme. Nevieme, aké máte zdravotné záznamy a zápisy v nich. Ak chceš takýto podnet podať, môžeš to urobiť prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Iste to nefunguje tak, že lekár si háji lekára, lebo lekári držia spolu, lebo ÚDZS si vyžiada zo zdravotníckeho zariadenia podklady a teda zdravotnú dokumentáciu, ktorá sa zo zdravotníckeho zariadenia spolu s vyjadrením zainteresovaného personálu zašle na úrad a dokumentáciu a správnosť postupu posudzuje posudkový lekár na ÚDZS.
Ak máš pocit, že sa jedná o zanedbanie zdravotnej starovslitvosti, podaj ten podnet, múdrejšia budeš, keď sa to prešetrí. Viac ti poradiť neviem. 🙂

jenni_p
20. dec 2022

Ešte ti priložím celý text, ktorý som našla, aby si vedela, ako treba postupovať.
Posledná veta je dôležitá, úrad nerieši náhradu škodu pre dotknuté osoby.

Podnet treba poslať písomne alebo elektronicky. „Občania sa môžu obrátiť na úrad, keď sú nespokojní so zdravotnou starostlivosťou, ktorá im bola poskytnutá, majú výhrady k liečbe, stanoveniu diagnózy, postupu lekára, pretrvávajú u nich zdravotné ťažkosti a podobne. Podnet by mal obsahovať meno, priezvisko, adresu, prípadne telefonický kontakt osoby, ktorá podnet podáva, ďalej identifikačné údaje o lekárovi alebo nemocnici a opis problému s určením časového obdobia“.

Úrad následne u prešetrí, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne, v zmysle zákona. „Teda, či boli vykonané všetky zdravotné výkony na správne určenie choroby so zabezpečením včasnej a účinnej liečby s cieľom uzdravenia osoby alebo zlepšenia stavu osoby pri zohľadnení súčasných poznatkov lekárskej vedy“. Úrad má zároveň možnosť prizvať si k prešetreniu aj konzultantov odborníkov z jednotlivých medicínskych odborov, ktorí vypracujú posudok. Na základe výsledkov dohľadu úrad nakoniec skonštatuje, či bola zdravotná starostlivosť poskytnutá správne a či bol teda podnet opodstatnený. V prípade, že k pochybeniu skutočne došlo, nemocnica či lekári, ktorí pochybili, dostanú od úradu pokutu. Jej výšku stanovuje zákon podľa závažnosti nedostatkov a ich následkov.

Náhradu škody pre dotknutých pacientov, prípadne ich pozostalých, však už úrad nerieši. Uplatňovať si ju môžu jedine v občianskom súdnom konaní.

derdia
20. dec 2022

Co sa tyka vaznych diagnoz, tak treba vzdy ist cez mrtvoly....
Malu 2.rocnu boleliklby, vysmiala ma v amb, ze co je na tom. Normalne som jej povedala "Pani Doktorka, su rozne diagnozy, stat sa moze hocico, a radsej pojdem s nou k ortopedovi zbytocne, ako neskoro." sli sme a vdakabohu jejnic nie je.
Ale vzdy treba seba chranit... Podnet dat mozes, minimalne sa pouci, a nabuduce bude vediet, ze dieta sa posirla za specialistom, aj radsej pre istotu ako neskoro. .. Ale vdakabohu, ze tvoje dieta zije a ze napr to upadnutie do bezvedomia prezila... Ale nabuduce chod za svojim instinktom.. Aj ked sa ti budu smiat. Nech sa smeju... Ked im nie je sprosto. Aj moja sa vzdy smeje.. Uz som si zvykla.

lenjaona
20. dec 2022

@jenni_p oni si pozrú záznam a porozprávajú sa s lekárom a potom sa ozvú dotyčnej ako to dopadlo
Vlastná skúsenosť, lekár povedal celkom iné veci a samé nezmysli a klamstvá
Čo myslíte komu uverili?

dskjhfdlkdjhl
20. dec 2022

A to nerieisli ani v nemocnici, ked mala ten uraz? Lebo tipujem, ze vtedy ste presli viacerymi lekarmi, ale mozno sa mylim.

mogaa
20. dec 2022

Sťažnosť môžeš podať na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou...ono jedna vec je, že lekárka to mala riešiť, teda minimálne poslať dieťa na neurológiu, hlavne už po tom úraze....druhá vec, že dieťa má epilepsiu a tú mu lekár nezavinil....zanedbaná starostlivosť bola v tom že príznaky podcenil a neposlal dieťa na potrebné vyšetrenia a teda dostalo neskoro liečbu...či dieťa utrpelo ujmu lebo zanedbal lek.starostlivosť to ťažko povedať, lebo pravdou je, že nikto nevie, či by sa dieťa do bezvedomia dostalo aj pri liečbe....epilepsia je ochorenie kde sa dieťa môže dostať do bezvedomia aj napriek liečbe...záchvaty by mali byť miernejšie a menej časté´, dokonca môžu uplne vymiznúť...ja by som ale sťažnosť podala, hoci ťažko povedať ako to dotyční posúdia.....

anjelicek26
20. dec 2022

Uz podla tvojho prveho popisu mi svietila kontrolka na tuto diagnozu a to som laik... podnet urcite podaj, ale mali ste si vtedy vydupat neurologa, pediater toto zhodnotit proste nevie... aj ked argumentacia - dieta vam ide do puberty a preto ho myka a padaju mu veci z ruk je uplne mimo 🙄

evica17
20. dec 2022

Nič v zlom ,ale ty si mala.trvat na Tom nech ti dá výmenný lístok, alebo ísť k druhému lekárovi. Ak nie hneď, tak.minimalne po Tom úraze si to mala tvrdo riešiť,keď už doktorka.mla.taky názor aký mala na to.

lienka192
20. dec 2022

No jednoznačne to lekárka zanedbala. Tie príznaky, čo opisujes sú vážne, mala vás poslať k neurológovi, odtial na CT, MR mozgu. Mohla to byť aj oveľa horšia diagnóza. Neber to útočne teraz, ale keď sa toto dialo tvojej dcére mohla si sa aj ty poradiť s iným lekárom, viac si dupnut, keď vaša lekárka mala taký prístup. Chápem, že si na lekárku nahnevaná, a právom, ale ako je to so sťažnosťou poradiť neviem.

svokrinjazykmonika
20. dec 2022

Hneď ako si začala na začiatku s mykaním očí a končatín ma napadla epilepsia, a to som sa s ňou nikdy nestretla. Doktorka je blbá a určite podaj tú sťažnosť. Veľmi ma mrzí že je dcéra chorá ale ako sorry, nedá mi nedodať, že sťažnosť podaj rovno aj na seba. Mesiace si sa na to pozerala a neriešila. Veď idem ku doktorke blbej a trvám si na svojom, pýtam lístok na neurológiu alebo kam...

kacena4
20. dec 2022

prepac ale dieta ma 6m zachvaty nenakamerujes ich ako dokaz, po uraze detto neriesis kedze predpokladam ze vas videli aj iny lekari nie len jeden a ty chces zalovat dr.?? co tak seba ze ste za dieta nebojovali ako rodicia. dcera ma tiez epi, a hoci dr. tvrdila ze ne nepravdepodobne aby ju mala pri svojich inych zdravit. problemov, "donutila" som ju k vysetreniu a predstav si zaznam hned na prvom eeg. takze ak chces niekoho obvidit v orvom rade seba ze ste nevedeli presvedcit lekarov ze dieta nie je ok a potrebuje vysetrenie. sorry tot moj nazor

evica17
20. dec 2022

Inak ,teraz sa tu vieš spýtať ako podať sťažnosť,ale prečo si sa aspoň tú nespýtal čo je to ok a čo si o Tom myslia žienky,že či to fakt môže byť pubertou alebo čo a čo robiť.

ttonicum
20. dec 2022

Doktorka situaciu podcenila, ale mali ste trvat hned na vysetreni u neurologa. Krce nie su sranda, mozu znacit epilepsiu a presne bohuzial aj velke riziko, ze si dieta moze ublizit, ked dostane necakane silny krc...Drzim palce, nech sa vyzdravite a pohladajte naozaj starostlivu novu lekarku pre dceru 🙌.

jenni_p
20. dec 2022

@lenjaona prosím vás, ja som robila v zdravotníckom zariadení a sumarizovala podklady pre ÚDZS aj pre VÚC v prípade, že prišiel pod et na prešetrenie. Nikto z týchto inštitúcii sa s lekárom nerozprával, maximálne ja, keď som si od neho pýtala písomne vyjadrenie a kópiu zdravotnej dokumentácie, resp podklady, ktoré si inštitúcia žiadala. Čo myslite, ako sa to riešilo? Podľa zákona a nie že jeden pán lekar pekne poprosil aby mu na ÚDZS kryli chrbát.

lukbe
20. dec 2022

@anjelicek26 presne tak,mne hneď napadla epilepsia,aj keď som laik. Ale myslím si,že pediater toto zhodnotiť vie,veď je lekár,keď to viem vyhodnotiť ja hneď po prečítaní príznakov,ešte som nedošla na koniec a bolo mi to jasné,tak lekárka toto vedieť mala,bolo to zanedbané😞

miriam11
20. dec 2022

Určite napíš sťažnosť. Ale realita je taká, že lekári držia spolu a kryjú sa navzájom. Nič s tým však nespravis, ktovie, daj podnet a uvidíš. Každopádne ti držím palce 🍀

deti95060810
20. dec 2022

už si videla lekára ktorý sedí alebo nejak pyká za svoje zlé konanie resp. nesprávne konanie? Ja teda ešte NIE. A to už som videla a počula kde čo...
mojej ex švagr. pediater tvrdil, že 6 m bábo plače preto, lebo jej idú zúbky. Bábo nejedlo,
plakalo, malo dlhšiu dobu zvýšené teploty - cca teploty 37 st.
zavolaná záchranka odviezla dieťa do nemocnice, kde , diagn. zápal srdcového svalu... 3 mesiace na prístrojoch, 3 roky antb. Pediatra preložili do vedľajšej dediny kde ordinuje doteraz...

druhé bábo toľko šťastia nemalo.... pediater tvrdil, že plače lebo je rozmaznané. Malo 4 m. V noci dieťa zomrelo, pitva ukázala že malo zauzlené črevá.
Pediatrička si spravila atestáciu a odišla do okresného mesta na alergológiu... Pracuje tam doteraz...
v prvom prípade súd nebol, v druhom neviem ....

takže myslím že tvojim prípadom sa moc zaoberať nebudú... lekárka aj tak povie že stav bol v čase tvojej návštevy OK a ona nemala potrebu poslať tvoju dcéru do nemocnice.... a ešte ti môže povedať že v prípade akútneho stavu si môžeš vždy zavolať RZP...

gemerka17
20. dec 2022

Milá autorka, ako sa hovorí, po vojne je každý generál. Asi boli tvoje celkové predchádzajúce skúsenosti s lekármi dobré a nemala si dôvod spochybňovať ich vzdelanie, vedomosti a postup. Žiaľ v praxi to nie vždy tak chodí. Zanedbanie zdravotnej starostlivosti, nezáujem o pacienta a celková chýbajú diagnostika je na dennom poriadku. Nie je vôbec prekvapivé, že na to doplatí pacient zdravím a v niektorých prípadoch aj životom. Pre Vás je toto, čo sa stalo, veľké poučenie do budúcnosti. Som za to, aby si počúvala svoje telo (alebo teda telo a pocity tvojho blízkeho), pozrela príznaky, spýtala sa aj na internete a predovšetkým žiadala vyšetrenia a kľudne sa aj obrátila na druhého lekára. Lebo veľmi rýchlo ako vidíš môže byť z toho vážna diagnóza. Áno vaše pediatrička, to teda dosrala ako mohla a veľmi podcenila situáciu. Príznaky boli jednoznačne na odborné vyšetrenie neurológom. Podnet na úrad pre dohľad na zdravotnou starostlivosťou dať môžeš, aj to sprav. Reálne sa nič veľmi nestane, ale aspoň si môže lekárka uvedomiť, že pochybila (treba jej to, lebo aj jej profesne takáto spätná väzba vie pomôcť a upozorni ju na to, ako veľmi rýchlo môže ublížiť na zdraví) . Lekári sú ako sekta, tak navzájom držia spolu, že sa im nič nestane aj keď majú na svedomí smrť človeka. Samozrejme toto treba zmeniť a sťažovať sa treba, aby sa ako tak mohli pohnúť ľady. Určite by som zmenila pediatričku a napísala pravdivú, ostrú a slušnú recenziu na lekárku na internete a tak varovala ostatných rodičov, aby si dali pozor.

petedea
28. jan 2023

Ano, mas na to plne pravo, to je totiz nad slnko jasnejsie zanedbanie zdravotnej starostlivosti.
A ta tupa krava ma velke stastie, ze sa nejedna o moju dceru, lebo ja by som jej hrozne vynadal a spytal by som sa jej, ci si titul kupila, alebo vysukala.

tinaholeckovie
12. mar 2024

@jenni_p ahoj, prosím ta, a ak sa aj tak niečo stane v zmysle, že to nie je objektívne prešetrenie, je ešte niečo nad úradom, kde podať odvolanie? Ono, vierohodnosť v inštitúciu udzs by stúpla, keby sa podnet riedi inde než v spadne, a teda ak podnet na KE sa rieši napr. v BB a nie v KE.

jenni_p
29. mar 2024

@tinaholeckovie este mozes skusit napisat priamo na MZSR alebo to aspon skusit, predpokladam, ze UDZS patri pod MZSR a MZSR ma vlastne odd., ktore presetruje podnety, ktore boli podane priamo ministerstvu…ale..napr. Ked niekto napisal podnet na nas ako na nemocnicu alebo jej personal na ministerstvo, chcelo ministerstvo od nas vyjadrenie a od zainteresovanych, ale vacsinou to dopadne tvrdenie vs.tvrdenie, bez jasneho rozhodnutia, ale udzs musi presetrovat aj zdravotne dokumentacie, mozno ma MZSR aj ine odd, ktore toto presetruje, ale ja som s nim do styku neprisla, kedze ja som robila na kontrole ale mozno odd kontroly na MZSR ma nejake svoje podsekcie, kde to zaradi a presetri to nejaky lekar, ja neviem, to su len moje domnienky, kedze na udzs som nepracovala a pracovala som len v spolupraci so sekciou ministerstva ktora sa nas tykala resp nechap to v spolupraci, ze sme boli vzdy za jedno, ale mala to na starosti jedna sekcia s ktorou sme prichadzali do styku, ine sekcie mozno prichadzaju do styku s udzs..skus uvidis..ked tak daj vediet ako si pochodila 🙂

jakubrianka
29. mar 2024

Podľa mňa v práce úrčite ste. Lekárka odignorovala vážne neurologické príznaky a to aj napriek následnému úrazu. Naše všeobecné zdravotníctvo je v abdolútnom rozklade. Niektoré všeobecné lekárky si myslia, že môžu všetko, dokonca aj zanedbať. Sama som bola v situácii, že naša lekárka dlhodobo ignorovala zlý zdravotný stav a bagatelizovala. Záleží aj aký zápis ti spravila vtedy do karty.