Dobrý večer chcem sa opýtať či je taká možnosť ak som teraz nezamestnaná aby som opatrovala rodiča?? Mama chodí do práce a otec je doma má 73 rokov, v podstate nemá žiadne diagnozy, až na to že mal operáciu očí, a dosť zabúda, nemôže ostať sám doma. Pustí plyn, alebo zabudne vypnuť vodu. Je chodiaci všetko tak zvláda sám čo sa týka hygieny. Myslíte že by mi schválili príspevok na oparovanie ??
Treba ho dat vysetrit a aby mal stanovenu diagnozu. Na zaklade nej das ziadost u lekara, kt. Ti vypise papiere kde napise odkazanost a tie dolozis na urad prace zo ziadostou na OP. Mozu dat ale aj nemusia
@michellemary ale dcera asi nenechava zapnuty sporak ci?
To ze je starý na OP nestaci...treba správy od odbormych lekarov, že jw odkazany na opatrovanie...pri jeho problémoch naj od psychiatra a neurologa
@modrykolibrik tak prepáč, ale kvôli tomu sa dá pracovať. Vypnem a hotovo. Čo to má s príspevkom? Pre mňa opatrovanie je opatrovanie doslova. Matka nech ide na predčasný dôchodok.
Plyn aj voda sa dajú zastaviť.
Ved otec nech sporak nezapina, nech si ohrieva v mikrovlnke. Co pises je len zabudlivost, na tu opatrovatelsky nedaju. Na kohutiky na vodu senzor - ked da ruky pod, pusti, ked da ruky prec, vypne, ja to mam kvoli detom roky rokuce je to uplne skvely vylepsovak, aj ked my sme to davali hlavne kvoli zacapanym armaturam.
Potrebuje nato samozrejme všetky odborné vyšetrenia
za posledný polrok. Čím viac chodí po lekároch a ak má vážne diagnózy tak by schváliť mali. Ak nechodí tak bohužiaľ ...To je alfa omega. Všetko mať na papiery ,lebo za posledný polrok treba prefotiť na posudkovú komisiu. Obvodný lekár vypíše a vyberie čo treba. Aspoň nám tak.Ale najprv ísť na ÚpsVar pre tlačivo. Požiadať o opatrovateľký príspevok.
Mojej mame schválili hneď. Ale už dávno mala nárok a vybaviť sme jej uz museli vlani. Už nemohla byť sama. Nájsť opatrovateľku sme si museli sami, keďže nik s rodiny nemohol.
No pozri taka obyč. zabudlivost v 73 môže byť začiatok demencie a alzhaimera určite treba vyšetrenie u neurológa a nezlahcovat. Ono sa to takto nenapadne prejavuje. Treba vyšetrenia a potom riešiť opatrovateľský aj keď je schopný samoobsluhy tak ťažko ti niečo dajú.
@cukroska a tvoja mamka mala nejaké diagnozy či ako??
mozes ale musi munvyjst z posudku piaty az siesty stupen odkazanosti
a pokial chodi, neprebalujes ho atd tak neni sanca
@mamina7070 ciže ak je chodiaci tak mi to neschvália ??
@mamina7070 a napríklad je aj niečo také ako asistent ? niečo napríklad na 4 hodiny??
tu si precitaj https://www.imunodeficit.sk/6200/posudzovanie-o...
mas presne ukony a robia sa kontroly pred aj pocas opatrovania
otcovi objednaj obedy z miestnej skolskej jedlane alebo druzstva to sa informuj na obecnom mestskom urade
a nemusi otec varit donesu mu v obedaroch
Otec ma TZP ? ak chces robit aistenta? do prace ani do skoly nechodi predpokladam
@mamina7070 TZP ešte nemá vybavené...
@mamina7070 ono to nie je zasa iba o tej vode a sporáku, minule sa vybral von, zabudol kde je, potom už keď si spomenul tak sa nevedel dostať domov nevedel otvoriť vchodové dvere ani dvere do bytu. On má také výpadky...
tak treba riesit psychiatra potom skor
No jasné mala nárok uz davno ale riešili sme až ked uz sama nemohla byť. A nepostará sa už.
@cukroska a môžem sa opýtať akú ma mamka diagnozu ? Tiež tak zabúda?? A je chodiaca??
Moja babkatak. Ona aj alzheimer alw aj niekolko diagnoz nevedala kde je. Kto je. Podobne zapla a nevypla. Uz je tam aj demencia. Vysla von a ani sa neobula. Isla nevedela kam. Len ludia co ju poznali ju priviedli domov. Mama ju opatruje.
Takze skus sa najprv aj cez lekarov informovat a dorobit vysetrenia.
Áno je aj asistent na 4 h ale lepšie je Vám je opatrovať a ak neschválila tak asistenciu určite. Schvália aj keď chodí (prejde po dome). Psychické diagnózi majú veľa % a demencia je psychicka diagnóza. Stačí ísť k obvodnému ten čas odošle na neurlogiu a stupeň demencie určuje teraz psychiater
@cukroska no tak toto máme pri otcovi on síce chodí bez paličky, ale dosť často padá. A tiež zabúda, ale aj tak si myslím že mi to opatrovatelské neschvália.
@maryetta aha takže myslíte, že hoci ho netreba prebalovať a krmiť aj tak by mi mohli schváliť ten opatrovateľsky??
@ivka21 Ďakujem skúsim niečo poriešiť, ale aj tak sa bojím že to bude strata času, že nič neschvália...
Treba si ist k neurologovi a k psychiatrovi, takyto clovek nemoze byt sam,,, hlavne aby to doktori napisali do spravy ze potrebuje opateru a vybavte si aj ztp.... je jedno ci je chodiaci alebo nie, nedajte sa odbit, mate na to narok...
Tak podľa diagnózy. Áno už to sprísnili.Aj viacerým pobrali co viem.
To sa každí boji. Ale keď nevyskusate neviete a vždy sa dá ešte odvolat
Známa má dcéru, ktorá vidí na 10%. Opatrovák jej opakovane neschválili...