Môžem od otca žiadať peniaze, ktoré mi odkladal?

ankajocka
2. sep 2011

Pekny den prajem, moji rodicia sa rozviedli ked som bola este dieta konkretne v roku 1993, vyzivne otcovi bolo urcene na dnesnych 50€ co je dost malo. Pri upratovani som dnes nasla papiere z rozvodu a aj papiere z dna ked ziadala mama o zvysenie vyzivneho kde "otec" odovodnuje nezaujem zvysit vyzivne takto (citujem):
" Vyssie vyzivne platit odmietam, vzhladom k vyske mojho platu a k tomu, ze zvysne peniaze jej sporim na vkladnu knizku a vyplatim jej ich vo veku dospelosti."

Dospela uz som dost davno, ziadne penaize som od neho nevidela-myslim tie ktore mali akoze na vkladnej knizke.

Vyzna sa v tom niekto? Myslite si ze mozem nejake penize od neho ziadat?

Dakujem A.

hajanka
2. sep 2011

ahoj, az tak dobre sa v tom nevyznam, ale viem ze momentalne min. vyzivne je 30% zo sumy zivoneho minima na dieta to je nejakych 53,nieco (neviem presne tie centy) eur.
To co si v papieroch nasla, to je len jeho postoj k tomu (ovodlanie), ze odmieta platit vyssie vyzivne a ze ti "vraj" spori/odklada nejaku ciastku na vkladnu knizku a mieni ti ich vyplatit v dospelosti.
K tomu aby si ho mohla napadnut a vyamahat peniaze vsak potrebujes aj vyjadrenie sudu k tejto skutocnosti, cize po tomto odvolani este muselo byt nejake pojednavanie, v ktorom tuto skutocnost sud odklepol, alebo zamietol. Cize potrebujes hladat nejaky papier o vyjadreni sudu, kde bude uvedene ze sud mu nezvysuje vyzivne, ale zavazuje ho sporit ti na vkladnu knizku a peniaze vyplatit v dospelosti.

ankajocka
autor
2. sep 2011

@hajanka praveze tie papiere co som nasla su asi jedine ale toto pise na 4. strane z 5tich a piatu nemozem najst.-bolo to pred 12timi rokmi a nemam tusenia ci na sude bude po takom case este o tom nejaky zaznam 😠 asi s tym nepohnem uz.

hajanka
2. sep 2011

@ankajocka hm, stoji to za pokus si to zistit, trebars aj na prislusnom sude, musia mat nejake zaznamy, neviem ako dlho archivuju, ale myslim, ze mali by to tam mat.

lenka311
2. sep 2011

@ankajocka Záznam na súde o tom isto bude, tie spysi sa odkaldajú, veeľmi dlho.
Kamarátkin manžel to tak má, platí na dve deti z bývalého mažesltva, alimenty, plus každému jednému dáva na stavebko, ale to má presne súdom určenú sumu koľko mesačne..
Možno tam bude nejaká konkrétna suma a tá knižka by mala byť založená na Tvoje meno, nemal by s ňou hýbať, ak nejaká existuje. S mamou si o tom nehovorila? Tá si to musí pamätať najlepšie..

svetielkoand
2. sep 2011

@ankajocka ja sa len obavam, ze to uz bude po desiatich rokoch premlcane, ale ak niekde najdes papiere, kde sa pred sudom zaviazal, resp. sud ho zaviazal ti sporit, tak stale je to napadnutelne, pretoze premlcanie plati, az ked tvoj otec na sude vyslovi namietku premlcania, ak ju nevyslovi a on sa neodvola voci sudnemu rozhodnutiu/ teda by priznal ze ti je tie peniaze dlzny, musi ti ich zaplatit, tam uz sa premlcanie neda namietnut

bambi2
2. sep 2011

na sude v archive by zaznamy urcite mali mat. ale si s tym nejako pohnes, to ti neviem povedat. chcelo by to spytat sa pravnika... alebo niekoho kto sa v tychto veciach vyzna.. mozno sa to to dalo nejako napadnut po tolkych rokoch... ktovie...