Prosím o radu keďže sa to neviem nikde dočítať, na PN som bola 4 mesiace(od januára 2022-aprila 2022)
na 1.mesiac(máj2022) som ju prerušila (idem si zaplatiť DNP) a teraz chcem ísť znova kvôli tehotenstvu na PN keďže je rizikové môžem to tak urobiť? Budem mať nárok ked pôjdem druhý krát za tento rok na PN, alebo nič nedostanem? Podmienku 270 dní spĺňam.
Maj 2022 este nebol 😉
Teraz si stále na RD ci ako?
Cize chces na 1 mesiac prerušiť PN a znovu v júni na nu nastúpiť? Dovod prerušenia PNky? Vsak mozes plynule prejsť z 1 PN na druhu podla mna.
Cize z dohody si poberala PNku ci ako? Dohodu si ukončila a platis si DNP? Alebo chces ukončiť a platiť si DNP?
Len aby si si tou dohodou nepokazila teraz dalsiu matersku. Na tu musis mat aktívne NP nestačí ti mat len 270 dni.
@matapo ked pobera matersku, nema narok na PNku. Nemoze poberať 2 davky od SP. Poberat PN a RP spolu moze.
Podla mna uvadzas moc malo info.... ale nie som odborník, viem len co tu radia baby inym.
@zalka poradíš odborne prosim?
PN mozes byt max.rok, to sa ti spocitava. 😁
Ale tusim cez PN si odvody platis nemusis, no určite pockaj na radu odborníka
Okrem toho,že mi nesedia dátumy, keďže píšeš,že PN je 4 mesiace január - april a máj si chceš platiť DNP a teraz opäť na PN...nehovoriac o Tom,že píšeš,že PN poberas z dohody a DNP si platiš už 26 týždňov,čo je 6 mesiacov... Ale to už ty vieš ako máš. Každopádne ti už @mogaa odpovedala. A aj @lienka.7. Obdobie PN sa ti spočítavajú, pokial medzi jednotlivými nie je aspoň 180 dní rozdiel. Čiže by si od toho júna mohla čerpať ešte cca 8 mesiacov PN, resp čerpať môžeš aj dlhšie,ale tých 8 mesiacov budeš mať ešte zaplatených (za podmienky,že minulý rok cca od toho júna si nebola PN).
A nezabudni na to,že o PN rozhoduje lekár plus treba dodržiavať liečebný režim čo znamená vychádzať len počas vychádzok
No nech počítam ako počítam, pokiaľ si si začala DNP platiť v januári, tak v júni 26 týždňov nebudeš mať, až v júli
Ideálne napísať kedy ti skončila dohoda a odkedy si platis dobrovolne sama . Dátumovo. Nie 26 tt a podobne.
Pokiaľ si od novembra DNPO a PN máš od januára,tak nie je z dohody, keďže vtedy si už z dohody nemohla mať ani ochrannú lehotu
@lilinka88 toto mi tiež nesedí. Síce zmazala autorka odpovede... co som si aspoň zbežne precitala u mihala, tak autorka si platila 26 tt z max.zakladu co je podmienkou pre získanie max.materskej. teraz chce na PN aby uz ďalej nemusela platiť odvody ale NP jej trva aj naďalej.
To by bolo ôk, ale nesedí mi to s tou dohodou a vyplacanim.PNky z nej 🤔
Ale tak snáď autorka vie co robi, a najmä neporodi predčasne
autorka - Mne to vysvetľovať nemusíš, lebo zjavne ty si tá,či sa tomu rozumie menej. Písala si,že si PN z dohody a ja ti vysvetlujem,že nemôžeš byť z dohody, keď v čase vzniku PN si mala aktívne DNP, čiže sa ti musel VZ počítať z DNP,ale keďže si ho v Tom čase nemala aktívne min 26 týždňov, platí sa ti z minima, čo je 55% z 18,8834€/deň
...pokial si zamestnana,nevidim dovod preco by si namala mat narok na nejaku davku, mas narok aj na PN aj na matersku.