Ahojte, chceme ist s rocnou dcerou do zoo vo viedni, nemam ju este v pase, moze nastat podla vas situacia, ze ju potrebujem nejako preukazat, ze je moja?🙂 Stacil by rodny list?
nie nestačil. ja som chcela ísť s malou tiež do viedne za sesterkou a nemohla som. mama mi obtelefonovala políciu a tak a bez pasu, resp. zápisu v pase ee, rodný list nestačí. ak vás náhodou zastavia policajti, tak zbytočne máš rodný list. nepomôže to. nestojí to za to, aby ste sa potom presúvali po políciách a neviem akých inštitúciách (že si ju akože neuniesla). inak zápis ti urobia na počkanie a stojí to 3 eur tuším. ja som si nakoniec robila nový pas, lebo som ho mala neplatný (vydala som sa).
nie, nestačil. Musíš ju mať zapísanú, alebo musí mať vlastný CP. Aj keď si myslím, že je malá pravdepodobnosť, žeby vás kontrolovali. Ale ja by som neriskla.
Musis ju mat zapisanu v pase, resp. musi mat vlastny pas. Mozu byt z toho problemy, napr. ked ta stopnu policajti alebo sa vyskytnu ine neocakavane situacie. Mozes za to dostat dokonca pokutu.
Potvrdzujem. Nemusia Ťa zastaviť ani na hraniciach ak by tam náhodou patrolovali. Môžu Ťa zastaviť a žiadať dokladovať VŠETKY osoby v aute i v blízkosti hraníc - hraničnom pásme, teda normálne pri ceste. Preto je potrebné mať veci tak, ako píšu holky vyššie
súhlasím so všetkými čo ti doteraz odpovedali (kedže súhlas môžem dať len jeden,tak to píšem takto 🙂 )
no ja snad len dodám, že dieta bez dokladu na uzemí ineho štátu je vlaastne dieta bez dozoru a pokladá sa za stratené... Ak ta stopnu poliši a budu hajzli- vezmu ti dieta a ty ani nepípneš... malá pojde do krizového centra... pokial sa ty nezdokladuješ že je tvoja... Toto je najhorší priebeh ale kludne sa može stat... Nemusia ta stopnut len na hranici- ale kdekolvek v štáte....
tento zákon je platný pár rokov- a má zabránit kradeniu a prevážaniu detí do zahaničia...
ved jej vybav pas stojí to len 8 €....a je to za chvílu vybavené 😉
... mne sa zdá, že zapísanie do pasu sa robí dokonca na počkanie alebo za nejakú zanedbateľnú dobu. Určite by som to neriskovala 😉
@dankolucka zápis do pasu sa robí na počkanie, ja ich mam tiež, treba kúpiť kolok a zobrať rodný list dieťata
my sme teraz boli s deckami, povodne sme chceli ist inam a az na poslednu chvilu sme sa rozhodli pre prater... a pasy sme nemali... ani ziadny doklad, bohvie, ci som vobec op mala so sebou... nikto nas nikde nekontroloval...
určite by som to neriskovala.....
zapisanie je na pockanie,stoji len asi 3€......vlastny pas dietata je do 5rokov a stoji 7€
ja som bola uz x-krat s malym v rakusku a takmer vzdy som si pas zabudla doma (mam ho tam zapisaneho)...nikdy ma nikto nekontroloval, ale nahoda je blbec nahodou teba prave zastavia...ten zapis je fakt na pockanie a ja som tam bola vtedy s malym si ho dat zapisat a ked videli, ze som tam s nim ani cakat som nemusela, hned ma vybavili 😉
kamosku skontrolovali v Cechach. normalna policajna hliadka na ceste a chceli im dat za kazde dieta 3000,- Kc
pokutu alebo stravit zopar hodin na policajnej stanici. ukecali to na dohovor. 😉 ale to su ceski policajti. neviem, ako to riesia v Rakusku.
potrebuje vlastny pas, alebo ju zapisat do Tvojho, ci mm pasu, my sme to teraz tiez riesili....dali sme ale malej pas urobit
No treba dať zapísať do pasu Na zápis teba zobrať rodný list dieťaťa tvoj pas a kolky robia to na počkanie.
my sme boli viackrat v hainburgu aj vo viedni (v zoo) a boli sme bez pasu, bez vsetkeho ... teda my dvaja sme mali obcianske
ono staci,ze niekto do vasho auta "tukne" zavolate policajtov a oni mozu/nam deti obe-kontrolovali/ a nemusia kontrolovat aj pas dietata. Jasne povedat boli sme bez pasu a nikto nas nekontroloval je jednoduche,ale je to protizakonne a hotovo. Dieta bez dokladu je brane v Rakusku /a nielen tam/ ako "ukradnute" a fakt vam ho mozu vziat do krizoveho centra,kym nepreukazete ze je vase. Ale adrenalin je adrenalin.
My ked sme chodili do Ciech a boli este hranice vacsinou nam do pasu dali peciatku a ku nej poznamku +1D alebo bez dietata. Ked sme sa vracali ak bolo +1D muselo dieta ist s nami aj nazad. Preto sme mu vybavili pas aby mohol ostavat u babky.
jednoznačne treba mať dieťa zapísané do pasu, ale vlastný pas dieťaťa. Dieťa nemá doklad totožnosti, a ty musíš nejako preukázať, ze je tvoje. Ja chodím do at dosť často a nikdy by som to neriskovala bez pasu
aj ja som dala malému spraviť pas ked mal pol roka, žijeme v hraničnom meste s maďarskom a tiež som sa bála riskovať a brať ho do MR bez dokladu totožnosti.
Ja som si raz omylom zabudla svoj pas, kde mam zapisane vsetky tri deti. Vzdy ho nosim so sebou, ani neviem, preco som ho vyberala z tasky.
Vo Wolfstahli ma zastavila hliadka a platila som pokutu. Nedali sa nijako obmakcit ani prehovorit, jedine, ze som neplatila 3x 30 eur, ale iba tych 30 eur (akoze mnozstevna zlava 😉 )
Bez pasu by som rozhodne necestovala.
chodim do viedne cca raz za tyzden a nikdy som pas nemala, len OP- policajti nas uz zastavili - kontrolovali len sofera, nevidim dovod preco by mali kontrolovat vsetkych v aute ( to sa mi este nestalo ani na slovensku ). Sme v EU a v shengene, nechapem preco by vas mali kontrolovat policajti vsetkych 🙄
Ale dieta OP nemá. A keby chceli kontrolovat tak za to zaplatíš. Do 5 rokov zapísané od 5 vlastný pas. Ja mám český pas manžel slovenský a máme zapísaného obaja. Ale od septembra 2009 kedy mal 5 má aj svoj slovenský. Od roku 2012 bude povinný pas pre dieta od 5 rokov aj v čechách. Má dvojí občanství tak mu dám spravit aj český. Tam to je za stovku Kč takže sa to dá. Ešte ked boli colnice mezi čr a sr som nechala malu u našich na morave. Odišla som s jejím pasom v kabelke mala vtedy 5 rokov. Volala som našim čo sa stalo, že musíme pre nu príst. Otec ,že načo on ju priveze. Samozrejme ho kontrolovali a nepustili. Ešte ho tam dusili, že ako chce preukázat čo to má za dieta s ktorým chce prekročit hranice.A to bývame od seba nejakých 40 km. Chvala bohu že čas colníc je za nami 😀 😀 😀
bud pas vlastny alebo ju zapis do svojho-inak by si mala problemi ak by ta ,,nahoda je blbec,, kontrolovali mohli by ti ju vziat a kym sa nepreukaze ze je tvoja ti ju nevratia ☹ je moc mala aby tvrdila ze si jej mama-tak by som neriskovala
rovno sa spytam bo to neviem nikde najst a suvisi to s tym vybavovanim, kolok aky treba? dik aj ja
@divoska Dieta treba mat zapisane v pase alebo mat vlastny pas. My sme boli robit minuly tyzden. Treba original rodneho listu dietata a 3€ kolok na zapisanie do tvojho pasu. Ak chces, aby malo vlastny pas, tak 8€ kolok a samozrejme rodny list. Ziadne ziadosti netreba vypisovat, to ti vypisu hned na policii, len treba aspon jedneho pravneho zastupcu, nemoze ist dietatu vybavit pas napr. babicka 😒
A robia to na pockanie 🙂
@ice8 ano 🤐 a k byrokracii by som ešte doplnila, že pas aj niečo stojí 😕
Dankolucka, teoreticky pri obyčajne prehliadke vozidla policajtmi ju musíš preukázať a rodný list nie je dostatočný doklad...