Môžem ísť po prepustení na predĺženú rodičovskú dovolenku?

christian2
13. aug 2020

Dobrý deň , v septembri mi končí rodičovský , od 2.9. mám nastúpiť do práce , keby sa mi nelubilo alebo oni ma prepustia, dá sa ísť potom na predĺženú rodičovskú do 6 rokov , kde mi nič neplatia iba stáť za mňa platí zdravotnú a do sociálnej? Ďakujem

meluela
13. aug 2020

pokial viem tak ano. dieta moze ist v tom pripade do skolky max na pol dna

emiliamilka
13. aug 2020

A nie je RD do 6 rokov len pre mamičky s deťmi s nepriaznivým zdravotným stavom?

meluela
13. aug 2020

@emiliamilka su dva druhy predlzenej RD .. s nepriaznivym zdravotnym stavom kde je nadalej vyplacany RP a potom pre zdrave deti kde uz RP nie je, ale zdravotne a dochodkove poist. plati stat

emiliamilka
13. aug 2020

@meluela aha.. ďakujem.. ja idem do práce už po MD a doma ostáva muž tak tieto veci moc nepoznám 🙂

alenah31
13. aug 2020

@meluela @emiliamilka nie nie sú dva druhy predĺženej RD, existuje len jeden a to predĺženie do 6 rokov pre nepriaznivý stav dieťaťa (pokiaľ nepriaznivý stav pretváva už sa vybavuje opatrovateľský príspevok). Potom existuje pre matku možnosť zaevidovať sa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov" kde nie je nárok na žiadnu dávku, ale za takúto osobu štát platí ZP + dieťa nesmie navštevovať jasle resp. predškolské zariadenie na viac ako 4 hod. denne. Čo sa týka dôchodkového poistenia tak na to sa tiež treba ísť osobne prihlásiť na pobočku SP nakoľko ak tak neurobí celé obdobie takejto evidencie sa nezapočíta do tzv. odpracovanej doby potrebnej pre nárok na výpočet dôchodku - štát to za takúto osobu automaticky neurobí. @christian a nebudeš mať po tvojom odchode z práce nárok na podporu? Porozmýšľala by som či najskôr nevyčerpať podporu a potom sa kedykoľvek môžeš zaevidovať na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov". Alebo si to odsleduj nakoľko podporu môžeš čerpať max do 2 rokov od ukončenia PP.

christian2
autor
13. aug 2020

@alenah31 nie nemám nárok na podporu lebo idem prvý krát do zamestnania po rodičovskej dovolenke. Preto sa pýtam, lebo idem to do práce vyskúšať , mladší syn ide do školky a neviem či to budem zvládať. Takže na zdravotnú sa môžem hoc kedy prihlásiť ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 rokov? A keď na prihláske do škôlky u nás bola podmienka dát dieťa iba na celý deň ale, že môžem si ho bravat skôr to neprekáža?

alenah31
13. aug 2020

@christian2 Na zdravotku kedykoľvek po ukončení PP - najlepšie hneď keďže môže vzniknúť niekoľkodňová pauza a potom si to budete musieť doplatiť (ak napr. skončíte 5.9. treba sa evidovať od 6.9. resp. aj keď prídete neskôr na prihlášku píšte tak, aby dádumy išli za sebou). Počas skúšobnej doby v práci môžete dať výpoveď kedykoľvek bez udania dôvodu - ale písomne. Pokiaľ je celodenný pobyt dieťaťa v škôlke jednou z podmienok na jeho prijatie - treba si to ísť odkonzultovať priamo do škôlky a vysvetliť prečo dieťa bude v škôlke len pol dňa. Totiž úrady budú požadovať info aj od šk. zariadenia, aby si podložili, že spĺňate podmienku byť poistencom štátu (preto sa dáva na úpsvar to prehlásenie kde sa dieťa zdržiava keď dosiahne vek 3 rokov).

christian2
autor
13. aug 2020

@alenah31 ďakujem za rozsiahlu odpoveď 🙂 veľmi ste mi pomohli