Môžem ísť do iného okresu, keď je lockdown?

loliqa
21. dec 2020

Zdravim 🙂 otazka : Keď bývam v inom okrese a chcem ísť na návštevu do Malaciek k mamine môžem alebo nie ? Všade sa píše inak , vôbec neviem ako to teda je .Dakujem pekne za odpovede 🙂

robin30
21. dec 2020

@loliqa samozrejme,ze mozes.moj brat chodi cez x okresov za mnou a este aj cez hranice

loliqa
autor
21. dec 2020

@robin30 ďakujem pekne 🙂

berkofff
21. dec 2020

@loliqa to nie je lockdown ale cirkus aleš.

1aduliatko1
21. dec 2020

Cestovanie zakazane nie je. No je zakaz vychadzania, vynimky su tiez dane. Tak kazdy podla seba 🙈 a v januari bude peklo 😁😂🤣

sasa1310
21. dec 2020

@robin30 to že tvoj brat chodí je síce pekné, ale dôležitý je dôvod chodenia von. Keďže výnimky zo zákazu vychádzania sa vzťahujú na dôvody. Takže zle radíš

marion09
21. dec 2020

@sasa1310 veď sú "v bubline" tak čo riešiš?

sasa1310
21. dec 2020

@marion09 riešim nepravdivú informáciu. To je všetko. Ohľadne bubliny je tiež polemizované, kedže je povolená návšteva iba jednej rodiny

robin30
21. dec 2020

@sasa1310 brat je rodina aj cez hranice ho pustili takze aky problem?🤔

zuzanockamt
21. dec 2020

@sasa1310 sa choď pozrieť po dedinách, čo všetko parkuje vo dvoroch 😂 také bubliny sú všade narobené že až 😂

prispievatel
22. dec 2020

Toto ma zaujalo: cestovanie nieje zakázané ale vychádzanie áno. To si odporuje lebo ak odídem na stanicu a nastúpim na vlak to už vychádzkou je!
Ja chcem vedieť naozaj reálne čo hovorí zákon lebo som čítal výnimky a môj účel cesty nespĺňa ani jednu.
Výnimky sú: cesta do práce, do obchodu, k lekárovi a návšteva rodiny.
Ja som našiel niečo v inzeráte o pár dedín ďalej a potrebujem pre tú vec vycestovať. Nieje to ďaleko cca 20 minút osobákom. Len kúpu veci cez inzerát nezahrňuje výnimka.
Tak sa vás chcem spýtať na skúsenosti. Kontroluje sa to? Lustrujú ľudí že kam idú a prečo? Stalo sa vám to už počas tohto zimného lockdownu?
Alebo to že sadnem na vlak, skočím na otočku kúpiť vec by nemal byť až taký problém. Veď kopa ďalších ľudí sa bude viezť čo idú z práce alebo do práce.

Ťažko posúdiť lebo nás nosí do práce zmenový autobus a zastávku mám hneď pod činžiakom tak neviemako to je na klasických linkových spojoch a na železnici. Keď behám po meste horedole nevšimol som si že by sa nejako extra kontroloval pohyb ľudí. Vyzerá to ako v bežný deň.

marion09
22. dec 2020

@prispievatel povedz že ideš na turistiku

prispievatel
22. dec 2020

Napríklad... veď toto ma zaujíma že ak idem sám tak na čo sa všetko sa dá vyhovoriť?? Alebo povedať na predávajúcu že mi to je rodina a idem na návštevu? Akurát pred chvíľkou bolo v TV že 65 ľudí chytili čo nevedeli odôvodniť že kam idú aprečo sú vonku. Vraj aj povolené výnimky musíte vedieť dokázať t.j. mať bločik z nákupu, potvrdenie od zamestnávateľa atď.

lopka1313
22. dec 2020

My sme sli cez x okresov, najprv nasi do KE a potom so mnou z mojho bytu v KE do domu nasich v HE. Nik nas nestopol a keby aj, nemali by sme to ako dokazat, ze co robime. Plus sme v KE boli na nakupoch potravin (vsetci mame v obcianke bydlisko HE). Navsteva rodiny z bubliny zakazana nie je, my sme bublina spolu, aj ked sme cez xyz okresov. Naspat pojdem k sebe uz vlakom, stale vsak pocas zakazu vychadzania (a nemam ako dokazat, ze idem vlastne domov, kedze v obcianke ani nikde nemam kosice zapisane). Ono vyzdvihnut veci z objednavky zakazane nie je, teoreticky ak kupujete nieco od niekoho (a nestretnete sa, napr. vylozia vec pred dom, vy zoberiete, nechate peniaze, pojdete pred branku, pockate kym otvoria dvere a skontroluju...) tak by ste to neporusili... alebo pouzit iny dovod - idete za niekym z bubliny (nema kazdy auto), idete do prace, idete na vylet do prirody... tiez si myslim, ze to je taky zakaz vychadzania, ze pri kazdom odchode z domu mozu byt aspon 2 dovody preco mozem ist...

marion09
22. dec 2020

@prispievatel a ako dokážeš že si bol v prírode?

prispievatel
22. dec 2020

Nijako. Veď citujem z TV tých 65 ľudí nevedelo odôvodniť svoj pobyt vonku a boli riešení... Iné je niečo oficiálne kúpiť v eshope a ísť si to vyzdvihnúť do zásielkovne a iné je od súkromnej osoby kupovať niečo z pod ruky a to neni dôvod na vycestovanie.
Autá možno tak nezastavujú ale pri vlaku môžu byť policajti aj priamo vo vlaku alebo na stanici a pred stanicou zase mestská polícia. Nikdy neviete ale je logické že hliadkovať budú pri "portáloch"

sasa1310
22. dec 2020

@robin30 no taký, že absolútnu pointu si nepochopila. Tu nie je dôležitý tvoj brat. Ale samotný dôvod každého vychádzania z domu.
Nie je zakázané chodiť mimo okres. Je dôležitý dôvod. Skús prečítať znova, možno pochopíš.

sasa1310
22. dec 2020

@zuzanockamt preto píšem, že polemizovaná je tá bublina. Tých výnimiek je toľko, že sa dajú obísť. Ja som len reagovala na divný príspevok niekoho, že jej brat chodí mimo okres, tak môže aj ona. No môže len na základe určitého dôvodu ísť mimo domu. Dôvodu, na ktorý sa vie vyhovoriť v rámci výnimiek. Koľko ľudí je kde, neriešim.

robin30
22. dec 2020

@sasa1310 navsteva rodiny je snad dostatocny dovod ci nie?nechapem a slecna chce ist za mamou to jej zakazat nemoze nikto

avril299
22. dec 2020

@prispievatel never vsetkemu co vidis / pocujes v TV, je to sprostost jak mraky, len strasia ludi, kludne vycestuj, povedz, ze ides ku sestre / tete.. myslis, ze pojdu s Tebou? 😀

sasa1310
22. dec 2020

@robin30 stále nechápeš. Áno môže vycestovať, lebo vo výnimke je, že s takým dôvodom môže. Ale to s tvojím bratom nemá nič spoločné. Na to som reagovala.

prispievatel
23. dec 2020

@avril299 asi som len príliš poctivý. Pochopil som to tak že máš byť doma a nie chodiť si po veci z imzerátov. Dokonca keď zatvárali obchody tak chceli aby fungovali len potraviny ale mnoho obchodov typu tesco, kaufland majú oddelenia kde je oblečenie, elektro, veci k autu... To by bolo nefér voči zavretým elektrám tak zaviedli že tie oddelenia sa uzavreli a tak aj v rámci tesca smiete kupovať ina potraviny. Takže ak chcete kúpiť vec čo nepatrí medzi potraviny tak už jedine inzeráty. Podla pravidiel by aj vycestovanie pre vec by bolo porušením. V prvej vlne keď zavreli obchody s oblečením či elektro, aby tam ľudia nechodili, tak sa presunuli do supermarketov a kupovali si to tam. Zmysel celého lockdownu nieje zakázať ísť von ale maximálne obmedziť činnosti ktoré k životu nepotrebujeme. Okrem potravín a liekov nič nepotrebujeme v skutočnosti. Chodenie do posilky, na diskotéku, do baru, na jarmok, kúpalisko, nepatrí medzi činnosti bez ktorých nemôžeme existovať.

Aj keď zo zdravotného hľadiska je oveľa väčšie riziko nákazy v práci ako niekde vonku kde zakázali chodiť. Ale ekonomiku stopnúť nemôžu tak zrazu byť zavretý v hale s 1500 ľuďmi, vo veľkej firme kde je hlava na hlave to zrazu už nevadí! Ale 6 ludí v bare na terase vadí. To už je smiešne ináč.

loliqa
autor
23. dec 2020

@berkofff no je to celé na hlavu 😂

avril299
23. dec 2020

@prispievatel Chapem, ale podla mna su tu tie opatrenia a zakazy preto, lebo proste su medzi nami ludia, ktori mozno nemaju dobry usudok, co sa tyka davania si pozor pred ochorenim, ludia co to maju uplne na haku, a to uz ani nehovorim o ludoch co to bagatelizuju, dokonca az popieraju...
Ja im kaslem na prikazy a riadim sa vlastnym usudkom a zatial klop klop som zdrava. Ale beriem fakt, ze v praci sa tomu uz tazsie clovek vyhne, dokonca by som povedala, ze je to az nemozne. Ti, co nemaju moznost pracovat z domu, tak len dezinfikovat, nosit ruska, stravovat sa jednotlivo... ale neviem si taketo fungovanie uplne predstavit a dokonca dlhodobejsie...
Ale zajst si po vec, ktoru potrebujem, stretnut sa na par minut vonku s predavajucim, mi nepride az tak nebezpecne, ak budete mat obaja ruska a pripadne tu vec aj vydezinfikujes. Takze by som sa riadila podla toho. Ale je to na Tvojom zvazeni.
Ja som si tento rok neodoprela ani dovolenku pri mori. Mnohi by ma za to ukamenovali, ale myslim, ze som sa chovala nanajvys zodpovedne, a snazila som sa riziko nakazy minimalizovat. Bola som v oblasti, ktora uz v tom case bola na Slovensku oznacena za cervenu. Byvala som v prenajatom byte, cestovala vlastnou dopravou, varila si sama, vyberala odlahle plaze. Jediny kontakt s ludmi bol v supermarkete. Po meste som nosila respirator, aj ked to v tej oblasti nebolo nutne, takze som tam bola vynimka, ale bolo mi to fuk. A samozrejme dezinfekcia. Vonku preplnene terasy, ludia cakajuci v rade na zmrzku bez rusok, bez ziadnych rozostupov, akoby ani ziadna pandemia nebola... Ja som tam sla kvoli prirode a uzila si to. Neprislo mi to az take obmedzujuce. Zila som isty cas na Tenerife v Los Gigantes, co byva hlavnym ohniskom norovirusu kazdy rok. Nebyvaju tam zavadzane ziadne opatrenia proti jeho sireniu. Ja som sa ale tiez hlavne v tych mesiacoch, co sa tam objavoval, spravala VELMI zodpovedne (nakolko mam fobiu z vracania, tak som sa ho obavala teda kvalitne 😅) podla vlastneho uvazenia a nikdy som ho nedostala. Aj ked ja som intorvert, tak mozno v tom to mam jednoduchsie 😀

prispievatel
23. dec 2020

Ja sa nebojím vírusu ale pokuty. Nariadenia dodržujem, nosím rúško, dezinfikujem, dodržujem odstup... Len málo cestujem verejnou dopravou do okolitých dedín tak nevedel som ako to reálne vyzerá, či to niekto ozaj kontroluje atd. Jediné informácie o dianí mám len z TV a prípadne takýchto diskusných fór.

monikaa44
7. jan 2021

Ahoj. Chcem sa opýtať. Dúfam že bude niekto vedieť.. Som z Nitry a, mame tu sprísnenie opatrení. Dali ale výnimku v noci od 1 do 5. Lenže nie som. Si istá ci by som vtedy mohla ísť aj mimo okres alebo musím ostať v mojom. Ďakujem. A, takisto je táto výnimka v celej SR. Co vtedy? Môžem vtedy mimo mesta?

olivia04
8. feb 2021

prosím vás potrebujem sa dat otestovať, Trenčín je obsadený, mozem ist na test do Banoviec ked je to mimo okres? Ďakujem

avril299
8. feb 2021

@olivia04 ano, na test mozes

prispievatel
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
prispievatel
3. mar 2021

No ľudia, táto téma bude ešte hoooodne dlho aktuálna. Už zase vrchnosť vymýšla hlúposti na ľudí t.j. zákazy (veď ako ináč) len na to sme papalášom dobrí aby sme im makali v halách, to nezakážu, ale vymýšlať kam smieme a kam nesmieme, aké hrozia pokuty, to s veľkou radosťou oznámia zas.
Do práce makať na nich môžeme kľudne ísť aj o dva okresy ďalej, to je výnimka z každého zákazu. Je jedno či je okres čierny, červený, fialový a pod. Inák platí absolútny zákaz chodiť medzi nimi. A že aj pobyt v prírode len v rámci okresu. Na poľnej ceste polícia nehliadkuje a za druhé v lese ani nevie človek kde je presne hranica okresu...