Ahojte skupinka 🙂 Nemáte prosím, niekto skúsenosť s týmto? Muž ide na materskú s prvým dieťaťom. Ja ešte chvíľu budem na materskej s druhým dieťaťom. Keď mi skončí materská cca 2 mesiace, tak by som mohla pokračovať v RD s tým, že si budem platiť zdravotku. Ja by som však radšej išla na Úrad práce. Komplikácia je v tom, že som zamestnanec aj konateľ. Môžem vôbec ísť na ÚP ako konateľ? Už dosť, že sa sro nedá zastaviť ako živnosť a teda musím platiť účtovníčku, nie ešte aby som platila ešte aj zdravotku. Plus zvýšená hypotéka. Vôbec to nevychádza :(( Nejak nám nedoplo, že ak muž bude poberať materskú, tak ja rodičovskú už nie na druhé dieťa.
ako konateľ nemôžeš byť na UP...
@mandarinkalili nemôžeš ísť na UP ako konateľ, vôbec. Nezaregistruju ťa, zrušiť konateľstvo, zlikvidovať sro, predať a tak. Potom ťa zaregistruju.
https://www.ulpianus.sk/blog/8617
tu je to krasne popísané, do roku 2016 sa dalo ak si bol aj zamestnanec. Už nie
Čo konateľ, nemožeš byť dokonca ani len trapny spoločnik. Keď maš niečo spoločne čo i len s jednou sro, tak už sa nepovažuješ za nezamestnanu.
@veronikaszabova áno, už mi povedala účtovníčka
@thirstymonk áno, ja som vlastne iba spoločník. Zle som to napísala ale nemôžem nič, jedine ak ukončím činnosť. Neviete náhodou niekto podľa čoho si viem vypočítať ako by mi vyšla podpora a pripadne co zaplatiť aby vyšla (2r som na rodicovskej) Niekde nejaké vzorce, ako si to nastaviť, či sa mi to vôbec oplatí riešiť a či je to nezvratné a môžem byť potom opäť spoločník:D
@hugigugin Áno, ja som bola aj zamestnanec a zle som to napísala. Som spoločník. Ide o to, že sú s tým stále spojené náklady, nemôžem ju zrusit ako živnosť a ešte aj predaj je spoplatnený. Navyše, keď skončím rodičovský, chcem sa vrátiť, ale zatiaľ mám len náklady, čo mi až tak nevadilo, kým som mala aspoň ten rodičáķ. Keď mi ho zrušia, lebo muž pôjde na materskú, tak to bude veľké mínus z príjmu a stále pokračujúce náklady na sro
Nechapem, ze ake naklady mas vlastne s tou sro? Ved ked spolocnost nevykazuje cinnost, cize nenakupuje, nepredava, tak co vlastne tvoja uctovnicka robi?
@duunlo stále ma eviduje ako zamestnanca na materskej a na konci roka robí zúčtovanie..Mám tam nejaké asi 4faktury za rok ( služby)
@mandarinkalili uz som ti pisala inde - ako konatela sro ta na UPSVAR nezaeviduju