Môže zneužiť môj občiansky preukaz niekto, kto si ho odfotil?

merlin796
17. sep 2019

Ahojte by som sa chcela spýtať som bola dnes na školenie a nechala som si nástole môj občiansky preukaz odbehla som si popritom na Wc A keď som sa vracala tak jedna Slečna sa na mňa Pdivne uzgrnala a mala blbé poznámky Pravdepodobne sa bojím či si neodfotila môj občiansky preukaz môžem sa spýtať či to nemôže nejako zneužiť?

suve99
17. sep 2019

OP, ako i RČ sa dá samozrejme zneužiť.... nenechávam také veci na stole... ale, ja keď sa vidím na OP tak sa neužgŕňam, vždy ma skôr strasie od hrôzy, čo za kriminálnika mňa pozerá /to je na ergo tých ich úžasných fotografií fotených priamo na polícii na OP, či pasy/ 😂😂😂😂😂

happy31
17. sep 2019

Najskor sa smiala na fotke

0silvia0
17. sep 2019

@merlin796 veď podľa "blbých" poznámok musíš vedieť, na čo narážala, nie? Keď vieš, že boli blbé, tak si ich musela počuť, či?

martinenka886
17. sep 2019

@merlin796 ano, je to mozne, ze ho niekde zneuzije. Treba sa jej otvorene spytat, preco tak reagovala a ci si pozerala tvoj OP. Radsej takto, ako potom riesit nejake zneuzitie.

jana_eyre_2
17. sep 2019

ako blbe poznamky?

ukulela
17. sep 2019

to nebol nikto iny v miestnosti? ake blbe poznamky? to je vestenie, ako pri otazke !mozem byt tehotna, lebo sa mi grglo po pomaranci?". bankovy ucet ti s kopiu OP nevybrakuje, moze si zalozit nejake profily, niekde sa mozno registrovat, ak ziadaju kopiu OK cez web ... najskor i sa poucila a budes si davat pozor.

evinkakub
17. sep 2019

prosim vas ako by asi zneuzila OP??? dnes uz su vsade dostupne tvoje info, tak ako tvoje meno, adresa, dokonca aj rodne cislo,,,, uz iba ked ides niekam do zamestnania, tak im fotis obciansky,,,,
ak ti nevidela kreditku z prednej strany aj zo zadnej, tak sa nemas coho bat...

diewcatqoo
17. sep 2019

OP sa da zneuzit napr. tak, ze si niekto na tvoje meno vezme uver. Aj ked uz vsade su pri verifikacii pozadovane dva doklady totoznosti, este stale sa najdu spekulanti, ktori to skusaju obist roznymi sposobmi.
Ak ta to tak velmi trapi a nevies/nechces sa dopatrat, ci dana osoba OP odfotila a mas vazne podozrenie, ze by ho mohla nejako zneuzit, nahlas na policii stratu dokladu. Policia doklad "zablokuje" - bude v registroch figurovat ako rizikovy, cize mozne zneuzitie. Vystavia ti novy doklad a budes mat pokoj. Ale tusim je tam nejaky poplatok, ak si chces vybavit novy doklad kvoli strate.

0hena0
17. sep 2019

@merlin796 ved napis co povedala ta co ti vratila OP. Podla toho musis vediet, co tym myslela a ci je dovod obavat sa.

mata1001
17. sep 2019

Boze,chod na odd.dokladov a povedz nech ti ho hned zablokuju a daju do vyroby novy...teraz budes niekolko rokov zit v neistote,ci ho nezneuzila...

mata1001
17. sep 2019

Nemusis nahlasovat stratu,to budes platit zbytocne 16,50€.
Ak nemas na starom čip,tak udaj dovod to,ze potrebujes mat čipovy alebo len povedz ze sa ti nepaci fotka...

ivka225
17. sep 2019

Keby som si odfotila tvoj OP s umyslom zneuzit ho, bud si ista, ze by som to na sebe nedala nijako poznat.

0hena0
18. sep 2019

@ivka225 pravda!

iwesska
18. sep 2019

Co su blbe poznamky? A preco si vlastne nechavas obciansky na stole a odides s vedomim,ze ho tam mas? 🤔 Mne ked ho niekto poda,v tej sekunde ho odkladam bez ohladu na to,kde som a ako velmi sa ponahlam.

stanulienkat
18. sep 2019

@diewcatqoo ako myslíš že si niekto zoberie úver na fotokópiu občianskeho preukazu?? 🙂

h2
18. sep 2019

@diewcatqoo OP sa možno môže dať zneužiť na to, že si naňho vyberieš úver, ale to by si musela ten OP mať a nie len ho mať vyfotený v mobile.
@merlin796 Myslím, že sa nemáš čoho báť, určite by som si OP kvôli tomu neblokovala a nevybavovala nový. Ak by Ťa dotyčná chcela nejako podviesť, zobrala by Ti rovno OP. Škoda, že si nenapísala, aké "blbé poznámky" mala, boli by sme múdrejší. Ale asi si len mala "super fotku", ako to už na OP býva. 😁

diewcatqoo
18. sep 2019

@stanulienkat
@h2
Zeny, cudovali ste sa, coho su ludia schopni. Kym som sla na rodicovsku, pracovala som vo financnej institucii prave na oddeleni rizik, dennodenne sme riesili podobne problemy. A kludne staci ofoteny OP z mobilu ;)

cristala
15. júl 2021

@diewcatqoo boli mi odcudzene OP s kreditkou, zistila som to az po niekokych hodinach, a dovtedy som mala vybieleny ucet. Ako zistim, ci si niekto na moje meno nevzal uver a pod., nezalozil falošny ucet a pod? Viete mi v tom poradit? Na policii som uz bola, ale okrem zablokovania OP uz nic nevedeli spravit

marya2
2. aug 2022

@diewcatqoo Viem, že je to stará téma, ale môžem sa spýtať, ako sa dá zneužiť prefotený OP?

marya2
4. aug 2022

@diewcatqoo Môžem sa spýtať, čo komkrétne sa môže stať, ak má niekto v rukách, resp. v mobile či v PC fotku cudzieho OP? Riešime toto teraz v rodine. Ďakujem.