Môže tretinový vlastník domu darovať svoj podiel?

mia_m
1. sep 2012

Dom je rozdeleny medzi 3 vlastnikov. Moze 1 vlastnik tu svoju tretinu darovat bez suhlasu ostatnych vlastnikov ? Pripadne, co je treba, aby mohol svoju cast prepisat/darovat na svoju neter ? Viem, ze pri predaji maju ostatni vlastnici predkupne pravo, ale neviem, ako je to pri darovani. Dakujem za rady.

xlucia
1. sep 2012

pokial viem, darovat moze komukolvek, a nepotrebuje suhlas ostatnych dvoch,

simca06022011
2. sep 2012

Pokia viem, darovat sa moze iba blizkej osobe (rodina), v kazdom inom pripade, plati predkupne pravo spoluvlastnikov (§140 občianskeho zákonníka), ale najlepsie info ti vzdy da pravnik 🙂 Neviem, ale ci staci majetok ponuknut spoluvlastnikom, alebo treba od nich suhlas na darovanie. V pripade, ze by nemali oni zaujem o kupu podielu, je urcite mozne ho darovat/predat.

ivamera
30. okt 2012

V prípade prevodu spoluvlastníckeho podielu k nehnuteľnosti blízkej osobe ( definícia blízkej osoby v § 116 O.Z.) nemajú ostatní spoluvlastníci predkupné právo. A tiež v prípade, že by aj nešlo o blízku osobu, predkupné právo pokiaľ sa nerealizovalo, nespôsobuje absolútnu neplatnosť právneho úkonu, len relatívnu - a tej by sa museli spoluvlastníci dovolať na súde. Kataster relatívnu neplatnosť zmúv z úradnej povinnosti neskúma.