Môže štát začať búrať panelové byty, ktorým "končí" životnosť?

18. máj 2023

uz sa o tom pise dlhsie, niejtori developeri tvrdia, ze ano, niektori, ze nie...ze vzdy sa da bytovym domom predlzit zivotnost, no dokedy? a v pripade, ak sa mozno budu burat, ma stat povinnost zabezpecit vlastne byvanie, napr byvanie s hypotekou, pripadne bez, ak je hypoteka splatena?

viestta
18. máj 2023

Zivotnost stavby konci vtedy ak je jej statika a celkovy stav nie je bezpecny pre uzivanie. Takze kym su panelaky udrziavane a bezpecne nie je dovod ich burat. Stat iba vyda buracie povolenie, prikaz na zburanie vlastnikom nehnutelnosti ak je stavba nebezpecna.
A nie, stat nema ziadnu povinnost poskytnut nahradne byvanie ak bola zburana nebezpecna stavba, jedine, ze by zbural budovu vo "vyssom" zaujme (stavba dialnice napriklad), tak vtedy poskytne financnu nahradu.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
melanta
18. máj 2023

Myslím, že toto je primárne kampaň developerov, rozdúchavať emócie, že panelákom končí životnosť a budú sa musieť búrať. Pretože developeri chcú, aby ľudia kupovali novostavby a nie byty v panelákoch. Žiadny panelák ani iná stavba sa nezbúra iba preto, že dosiahla nejaký vek. Ako píše viestta, zbúra sa stavba, ktorá je nebezpečná pre narušenú statiku či z iného bezpečnostného dôvodu, ktorý nie je odstrániteľný.

matabb73
18. máj 2023

Toto je riadny nezmysel. Podľa mňa to developeri rozšírili, aby sa im lepšie predávali nové byty, lebo sú drahšie ako staré. Paneláky majú dosť dlhú životnosť a pokiaľ sa o ne starajú, nie je dôvod sa obávať. Zateplením sa ich životnosť ešte predĺži, lebo sa tým chráni obvodová konštrukcia. Veď máme aj podstatne staršie budovy a stále stoja a využívajú sa. Práveže často nové stavby sú v horšom stave, ak boli postavené nekvalitne. Príkaz zbúrať dostane len budova v nevzhovujúcom stave, ktorá sa nedá zrekonštruovať.

viestta
18. máj 2023

@melanta co som za posledne roky zachytila, tak zavazne staticke poruchy mali len dva druhy bytovych domov. Tie vybyvane, kdekolvek na Slovensku, nielen LIX a potom rychlokvasene developerske projekty o ktorych "beton prehlasil, ze on nie je na vine, lebo on tam nebol". Potom este ten nestastny panelak v Presove.
Nepocula som o ziadnom socialistickom panelaku, ktory by mal zavazne problemy s bezpecnostou stavby ako takej. Po pravde, ak by som vyberala, tak radsej stary zachovany panelak ako rychlokvaseny developersky projekt.

autor
18. máj 2023

@jabadabadu bolo to aj v tv novonach, hovori sa o tom aj v diskusiach na webe

autor
18. máj 2023

@melanta a da sa pripadny problem so statikou donekonecna vyriesit? je ine tehlovy bytovy dom a panelovy....tie novostavby su zvacsa stavane rychlo, z lacnejsich materialov...starsie su postavene kvalitnejsie, ale su starsie

mistymay33
18. máj 2023

Aby si nebola prekvapená, že tie paneláky prežíju aj tvoje deti. Panelákom ako takým nekončí životnosť, ani su v podstate nesmrtelné,, ale ich časti, ako balkony, schodisko, strechy, výťahy atď, maju nejakú životnosť, po tom ich treba rekonštruovať alebo meniť. V petržalke sa to deje pomaly v každom paneláku, zateplujú sa, odstraňuju sa konštrukčné chyby, nam napr. aj ukotvovali loďžie, menili výťahy, strojovnu, menili okná na schodisku, svetlá, izolovali strechu. Paneláky sú stavané tak, aby prežili zemetrasenie, ich statika nie je vôbec narušená. to su uplné nezmysly.

miskaska
18. máj 2023

Ta zivotnost sa starostlivostou o panelaky predlzuje. Byty su v sukromnom vlastnictve, aj spolocne casti domu, plus aj pozemok pod a okolo. Nemyslim si, ze stat ma nejaku povinnost zabezpecit nahradne byvanie.

melanta
18. máj 2023

@viestta súhlasím, panelák je lepšia voľba ako novostavba od nejakého developera, ktorý sa jedného dňa zobudil a povedal si, že budem developer.

saxana000
18. máj 2023

Tie panelaky preziju este aj nas narozdiel od tych rychlokvaškovych predrazenych novostavieb..rastu pekne ako hribiky peniazky sa kotulaju k developerom a ludia po par rokoch placu ze im to vlhne praska a hnije zvnutra..barak ktory stoji teraz.40.rokov bude stat bez problemov dalsich 40 mozno 60 a pri pravidelnych renovaciach mozno aj 80 rokov. Vo Viedni stoja niektore byty este predvojnove z 30tych rokov a nikto nic nebura ani sa zatial nechysta..

autor
18. máj 2023

@mistymay33 to ano, rekonstrukcie, ale nemoze byt casom chybna aj ta konstrukcna oblast, ktora sa vymenit neda?

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
18. máj 2023

Ale samozrejme, že časom môže byť chybná aj konštrukcia. Ale rovnako tak môže byť chybná aj pri novostavbách. A hlavne pri tých, ktoré stavajú developeri, ktorých cieľom je postaviť rýchlo a lacno.

mistymay33
18. máj 2023

časom nemôže, ten panel ako taký a jeho konštukcia je naozaj nepoškoditeľlna časom. Dá sa poškodiť mechanicky, napr. silný zemetrasením, výbuchom, požiarom... Ak sa budú majitelia bytov v paneláku chovať zodpovedne a nebudú burať nosné panely hala bala, čim by teoriticky mohli poškodiť statiku , tak ten panelák ťa určite prežije.

autor
18. máj 2023

@saxana000 ked si to tak vezmes, tych 60 alebo 80 nie je vela, co generacia co zdedi po nas...

matabb73
18. máj 2023

Pokiaľ do nich nebudú rezať diery bez rozmyslu, tak im nič nehrozí. Ako tu už písali, paneláky sú dimenzované aj na zemetrasenie. Počítaná životnosť je okolo 100 rokov. Tak, ako o každú inú budovu, sa treba o ne starať. Nám zatepľovali, aj balkóny, vymenili zábradlia a dom je ako nový. Niekde majú už nové rozvody, aj výťahy. Never všetkému čo čítať. Ja som projektantka, robím so statikmi a ešte sme nanarazili na panelák, ktorý by bol v tak zlom stave, že by mu hrozilo zbúranie.

bambulka79
18. máj 2023

Prosím ťa, priemerne inteligentný človek neuverí každej blbine, ktorú dajú do telky... takže kľud, nič sa búrať tak skoro ani nebude. Ani ľudia v stredoveku, keď stavali,hrady, zámky, kaštiele alebo meštianske domy, ktoré stoja dodnes,sa nezamýšľali nad ich životnosťou. Každá stavba, ktorá je technicky udržiavaná je v samej podstate "večná". A štát (samospráva) nieje schopný dať odstrániť vrak, ktorý hnije na parkovisku pred tým panelákom,tak by som sa nestresovala, že mi prídu zbúrať bytový dom...

jaskolka
18. máj 2023

@jabadabadu luxusne vybyvanym na l9... 😆😆👌👌👌

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
18. máj 2023

@matabb73 neviem ci na sk aj na zemetrasenie, ale tie tu casom zmenou klimy budu...sto rokov to ano, ale nie je to vela... sa ale daju opravovat donekonecna a konstrukcia bez vacsieho dovodu je neposkoditelna casom, tak je to fajn

autor
18. máj 2023

@bambulka79 ale nemozes porovnavat kamenne, ci tehlove stavby s panelmi...a este ked sa kedysi budovali sidliska tiez rychlo, niekolko panelovych bytoviek...

saxana000
18. máj 2023

Takto ale.nemozes rozmyslat ani nasi dedovia nestavali domy pre svojich vnukov.nase vnucata predsa budu byvat inak ako my..a mozno naozaj este v tych panelakoch ale nam uz to bude ozaj jedno

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
18. máj 2023

@kittykat22 ja som tiez rozmyslala pri kupe podobne

matabb73
18. máj 2023

Na 100% boli dimenzované aj na zemetrasenie. Kolega robil v podniku, kde ich projektovali. Sú odolnejšie ako murované stavby. Tích 100 rokov je orientačný čas bez zásahu do nich. Každá stavba sa dá rekonštruovať a tým sa predĺži jej životnosť. Paneláky sú už teraz zateplené.

matabb73
18. máj 2023

Inak, také drevodomy majú určite nižšiu životnosť a predsa si ich ľudia stavajú.

autor
18. máj 2023

@matabb73 ale su aj lacnejsie

autor
18. máj 2023

@matabb73 inak, to som tiez citala, ze aj zateplenie moze predlzit zivotnost, ale naozaj, ak to chrani stavbu len po povrchu?

matabb73
18. máj 2023

Ani nie. Je to skoro na rovnakej úrovni keď porovnáš rovnako veľké domy.