Môže si živnostník zobrať OČR?

petra1910
14. feb 2022

Ahojte, prosím vás o radu. Momentálne som v pôrodnici kvôli vysokému tlaku, termín pôrodu o 5 dní. Mám doma malého synčeka, o ktorého sa teraz musí postarať manžel takže nemôže ísť do práce. Keďže je živnostník má na niečo nárok? Môže si vybaviť OČR na syna alebo mňa hoci nie sme chori? Dá sa to nejako obísť? Prosím ak máte skúsenosti dajte nejakú radu.

alenah31
14. feb 2022

@petra1910 pediatrička mu môže vystaviť očr na syna, platená je 14 dní - na teba teraz nie - si v starostlivosti zdravotníckeho zariadenie - takže ťažko mu niekto vystaví očr na teba - očr=ošetrenie člena rodiny. Čo sa týka ošetrovného - ak si platil odvody do SP bude mu normálne vyplatené.

petra1910
autor
14. feb 2022

@alenah31 takže na synčeka si môže vystaviť teda? Lebo ak nie je chorý, či sa to dá. No nemá sa kto o neho postarať.

alenah31
14. feb 2022

@petra1910 pri dieťaťi do troch rokov je bežné vystavenie takejto očr. Nech zbehne k pediatrovi a povie, že si v nemocnici a syn nemá s kým ostať doma. Na tlačive očr je časť kde Dr. zaškrtne, že osoba, ktorá sa o dieťa obvykle stará je v nemocnici.

mogaa
14. feb 2022

@petra1910 skôr ide o to či si platí odvody do SP.....vtedy nárok na OČR má, ak si ale platí len zdravotku, tak nárok nemá

petra1910
autor
14. feb 2022

@mogaa ano platí si vždy uz pravidelne niekoľko rokov, aj zdravotku aj socialku