Môže si sused prekopať elektrinu cez môj pozemok?

anka1709
12. máj 2021

Dobry večer, budúci rok sa chystáme s manželom stavať dom, susedia začínajú tento rok a dnes keď sme prišli na pozemok tak oni si prekopali elektrinu cez náš pozemok len tak bez opýtania. Problém je ten ze oni ho dali do hĺbky 70cm a my ideme pozemok zrovnavať s cestou a treba zkopať minimálne 1 meter. Sú na to nejaké zákony?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kitycat
12. máj 2021

To moze byt kludne aj cierna stavba... Vsak to stavebny urad musi aj schvalovat taketo zasahy nie?

annamivo
12. máj 2021

@anka1709 určite máte o Tom vedieť. Tiež sme takto dávali el kábel do zeme cez susedov pozemok. Celkom po hranici pretože ani plot tam nebude a keby niečo nerozkopem mu krížom pozemok. Dali sme vecné bremeno, aby sme to mali na papieri, inak nám ten kábel môže kedykoľvek prestrihnut 🤔.

deti95060810
12. máj 2021

to by som nedovolila... môže sa stať, že bude v budúcnosti niečo chybné, tak ti rozkope celý pozemok- lebo oprava...
ja mám takto vodovod , ale cez pozemok rodičov...

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
syslik81
12. máj 2021

nieje nad susedov ked sa vydaria.. nemoze si len tak vstupit na vas pozemok a dat si kable.. chod normalne za nimi a povedz aby sa nehnevali ale kedze mate v plane kopat tak zial tie kable tam byt nemozu a obist sa to neda, nech si to daju inak kym nezacnetes pracami

anka1709
autor
12. máj 2021

So susedmi sme sa chceli dohodnúť, oni odmietajú povedali ak sa nám niečo nepáči mame si to prerobiť sami 🙈

nttnnt
12. máj 2021

:D to co za debilov mate ked si bez vasho suhlasu ci nejakej zmluvy o vecnom bremene si pokladaju siete na vasom pozemku....altanok si tam nechcu postavit???no to by videli keby sa to mna tyka :D :D

nafka0483
12. máj 2021

@anka1709 A to oni kde maju tu hlavnu rozvodnu skrinu ci ako sa to vola? Niekde pred vasim pozemkom, ze si cez ten vas potiahli kabel? Ved na to musia mat projekt, elektrarne urcia bod napojenia a nemozu ho urcit tak, ze jedina moznost jeist cez cudzi pozemok. Na take nieco by nedostali stavebne povolenie.

nafka0483
12. máj 2021

@anka1709 Ved si to aj prerobte, kabel prestikni na miestach kde vchadza na vas pozemok a vytrhni :D :D

deti95060810
12. máj 2021

@anka1709 už by som volala obecný úrad, políciu a pod....
Inak asi budeš musieť postaviť vysoký min. 2 m plot.... 😉 lepšie tých somárov nevidieť....

danieladeley
12. máj 2021

@anka1709 waw, to naozaj? volala by som policiu ihned. a asi aj elektrikarov

sterea
12. máj 2021

Musia mať od elektrární vyjadrenie, kde majú určený bod napojenia a ak vedie cez cudzí pozemok musia mať súhlas vlastníka pozemku. Určite to riešte.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tatiana1329
12. máj 2021

Takuto elektrinu by im nemali ani skolaudovat kazdy musi ist sam nie cez niekoho. Ak to oni odmietaju obrat sa na urad a na policiu alebo este lepsie... ak to mienite zrovnavat a pripadne tam niekedy stavat (co mas zaklady na vsetko minimalne meter) tak to proste prestrihni, vytiahni a vyhod. Ty to na svojom pozemku nechces a nemusis trpiet inych. Preto je tvoj. Drzim palce

sissy27
12. máj 2021

@anka1709 tak keď si to máte prerobiť sami tak pohoda 😃 kopte na svojom pozemku tak ako potrebujete, neberte ohľady na niečo, čo vlastne ani oficiálne neviete, že tam je. Je to na vašom pozemku, bez akéhokoľvek záväzku, môžete s tým naložiť ako chcete - napríklad to vykopať a zlikvidovať 😃

oblecenie99
12. máj 2021

@anka1709 Normálne by som sa na to vykakala a s kľudom Angličana by som tam robila tie zrovnavacie práce a kopala do metra akoby nič, keď narazim na ich káble, tak ich smola.. Ja s tým nemám prečo počítať, že tam nájdem nejaké káble, ja som to tam nedala

vecnemlada
13. máj 2021

Zrovna včera sme sa o tom bavili v práci . Neviem či sused ale elektrárne môžu bez tvojho povolenia kopať na tvojom pozemku a pokladať kábel. No pokiaľ ma sused nejaké povolenie od nich tak asi stým nič nenarobiš. Radši si to prvé zistí ako to naozaj je .

lenilkovo
13. máj 2021

Urcite sa porad s pravnikom. Oficialne cez elektrarne to urcite nemaju, to by ste vy ako vlastnici pozemku museli mat od elektrarni nejake upozornenie, ze sa budu taketo prace realizovat na vasom pozemku. A elektrarne by sami ziadali o zriadenie vecneho bremena. Obavam sa, ze ked budu vediet dokazat, ze ste o kabli vedeli, tak ho nemozete len tak prestrihnut, je na to nejaky zakon o pristupe k energiam, na strane druhej predpokladam, ze vam nedali ziaden projekt, na ktorom je presne zaznacene kadial kabel vedie.... 🙂 hlavne urcite nedovol zapisat vecne bremeno. Pozemok sa tym padom stane obtiazne predajnym, nikdy nevies, co sa v buducnosti vyskytne. Ja by som sa obratila na stavebny urad a na pravnika.

janulka88
13. máj 2021

@vecnemlada ale elektrarne aj tak nemozu prist rozkopat cudzi pozemok bez upovedomenia majiteľov.... ( vid. Priklad ...prides domov dvor rozkopany, kopeme pre susedov...nemožné taketo veci)

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jankapepe
13. máj 2021

@anka1709 pozemok je váš? Zmluva o vecnom bremene sa nepodpisovala? Ani teraz ani v minulosti? Si si istá že ani manžel im to nejako nechtiac neslubil?
- stavebný úrad - ohlas to
- suseda písomne vyzvi na odstránenie a uvedenie do pôvodného stavu.

darinka60
13. máj 2021

@vecnemlada elektrárne nemožu len tak vstúpiť na tvoj pozemok a kopať,vedla nás dom využívajú susedia len na chatu,elektrikári robili nové uzemnenie.Boli za starostom,prišli k nám,že či nemáme na nich telefonický kontakt,museli mať od nich písomný súhlas.To isté stromy orezávali,tiež sa pýtali či možu vstúpiť na náš dvor a orezať,samozrejme som ich pustila.....a toto čo píše zadávateľka som sa pýtala muža robí v el.brandži,bez písomného súhlasu nesmie nik cudzí vstúpiť na tvoj pozemok a konať práce+musia mať plán,ktorý im musia elektrárne odsúhlasiť/neexistuje ,že tu sa postavim aha tu si pokopem,tu si dám,aj elektrikári majú svoje predpisy a normy čo kde a ako može byť/....+absolútne by som s tým nesúhlasila,lebo vecným bremenom si znižujem cenu mojho pozemku....ja by som volala políciu,tí by ich vyzvali aby predložili dokumentáciu čo počitam nemajú+by som sa rýchlo obrátia na elektrárne.Svokrovci mali pred 2 rokmi taký prípad,susedovi sa nepáčilo,že konča záhrady majú poskladané drevo,ked neboli doma poprehadzoval im ho inde,muž zavolal starostu,lebo svokor bol starý,prišla polícia ,vypočula obe strany,muž ukázal list vlastnictva a sused pekne krásne musel kopu dreva naukladať tak ako bola a to sa ešte policajti pýtali či chcú svokrovci podať trestné oznámenie za neoprávnený vstup na cudzí pozemok.