Ahojte dabovy bonus si moze uplatnit len pracujuci rodic
? Kedze ja som doma na opatrovatelsom a pol roka na podpore,nemam na to narok asi teda nie? Skoda,lebo s muzom nezijem a pobera to co nema...a jasne ze mi to neda...
Podmienkou na poberanie DB je zároveň aj to, že musí žiť s dieťaťom v spoločnej domácnosti, takže muž poberá neoprávnene.
Ty nemáš zdaniteľný príjem v príslušnej výške, čiže nemáš nárok na DB.
@lucia198811 je to daňový bonus - ty nemáš zdaniteľný príjem - nemáš nárok. A prečo to poberá ex keď tiež nárok nemá? Prečo to neoznámiš na DÚ alebo jeho zamestnávateľovi? Prečo by ti mal dávať niečo na čo nemáte nárok ani jeden? Že toleruješ, aby si to uplatňoval - no čo už. Ty ak nemáš nárok na daňový bonus vieš si uplatniť (ak si na opatrovateľskom) príplatok k PnD. Lenže ten ti nevyplatia keďže tvoj ex poberal za to obdobie DB:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
@patka06 volala som na danovy a povedala kym noesme rozvedeny,nemam ako dokazat ze s nami nebyva, trvaly pobyt je jednk kto ma kde. Takze mam smolu
@alenah31 netolerujem,len niesme rozvedeni takze to moze poberat on. Ja som na opatr.narok nemam ale neviem ci mam narok na priplatok k pridavku na dieta. Tam tiez pisu,pokial sa nepobera dbonus ani jeden z rodicov.??
@lucia198811 nechce sa mi veriť. Bežne pozastavujem vyplácanie DB len na základe písomného oznámenia manželky/priateľky (matky dieťaťa), že manžel/priateľ (otec dieťaťa) nemá nárok nakoľko spolu nežijú, resp. ide si uplatniť ona. Zo zákona - ak sa rodičia nevedia dohodnúť, prednostné právo má matka.
@alenah31 ver mi,volala som tam , takze nemam narok ani na dbonus,ani ziadny priplatok k pridavku,uz som si obvolala aj upsvar.
@lucia198811 tak to oznám písomne - aj im (DÚ) a aj zamestnávateľovi. Ak si evidovaná ako nezamestnaná - nie momentálne na príplatok k prídavku na dieťa nárok nemáš - mala by si ho za obdobie opatrovania pokiaľ on za toto obdobie nepoberal DB. Pridala som ti link - tam je to všetko krásne napísané. Čiže momentálne skutočne nárok nemáš. Ale uplatňovať DB tvojmu ex - toto zastaviť vieš tým oznámením.
a toto je aj to preco by nemal byt schvaleny ten matovicov danovy vynalez, nedava podporu ludom, ktori to naozaj potrebuju a este jej nerozvedeny chlap bude poberat 100 e mesacne neopravnene od buduceho roka. Ale ved ty mozes poziadat o vyzivne sud od svojho chlapa
@katulienkax presne tak,ked mi skonci podpora budem ziadat sudom vyzivne.
@lucia198811 a prečo až potom? žiadajte teraz, vo vašom prípade Vám spätné výživné neuznajú, max. od podania žiadosti. Na priznanie spätného výživného potrebujete závažný dôvod - ten nemáte. Je možné žiadať aj výživné do času rozvodu - ak na deti ich otec teraz neprispieva. Ostatne stále ste manželia - máte nárok na rovnakú životnú úroveň ako on - môžete žiadať aj na seba🙂
@lucia198811 och toto je pristup. Ako ano danovy bonus si moze uplatnit len zamestnany, no takyto rodicia na opatrovatelskych by si zasluzili omnoho viac
@alenah31 prispieva na 2 deti 200e . Tak neviem ci by som dostala viac,deti su skolkari
@lucia198811 záleží od jeho príjmu a tvojich výdavkov - ale zasa ak ti to pokryje výdaje na ne - máš to celkom fajn, niektorí muži až do rozvodu na deti neprispievajú nič☹
@lucia198811 ani mne sa nechce veriť... Volala si Tvojmu správcovi dane alebo na infolinku FRSR? V §33 k úprave DB je odkaz na to, kto tvorí domácnosť - FO, ktoré spolu trvalo žijú a spoločne uhrádzajú náklady na svoje potreby. Ani toto nevieš nijako preukázať? Veď počet spoločne žijúcich osôb nahlasuješ napr. správcovi bytu....
@lienockak ved to ano, to viem,ale na danovom mi povedala,ze niesme rozvedeni a kazdy ma kade tade trvaly pobyt,ze to nieje rozhodujuce,ze musela by som vediet preukazat,ze nezijeme spolu....
@lucia198811 veď to vieš preukázať, že nežijete spolu, či? Keď máš nahlásené napr. v SVB alebo na obci že vás je v domácnosti o jedného menej...
@lucia198811 stačí poslať prísl. správcovi dane čestné prehlásenie o tom, že poberateľ nezdieľa spoločnú domácnosť s deťmi, na ktoré si DB uplatňuje a odkedy a prísl. pobočka DÚ nariadi zamestnávateľovi DB pozastaviť. Následne tejto subjekt vyzve tvojho muža k vyjadreniu a preukázaniu oprávnenosti na DB.
@alenah31 DÚ nenariaďuje pozastavenie vyplácania DB zamestnávateľovi za zamestnanca, v zákone nič také nie je. Ak je bývalý manžel napr. živnostník, DB by mu DÚ vyplácal raz ročne z podaného DP, ak je zamestnaný, vypláca mu ho zamestnávateľ mesačne vo výplate. Keď nahlásiť teraz, tak jeho zamestnávateľovi, nech mu ho už nevypláca. Ak si podáva DP, tak nahlásiť jeho ako FO na DÚ na neoprávnene vyberaný DB.
@lienockak oni ešte nie sú rozvedení. Netreba mi vysvetľovať ako funguje DB - robím s tým 25 rokov. Už sa mi stalo, že na základe listu z DÚ mám pozastaviť vyplácanie DB nakoľko po nahlásení a násl. po šetrení sa preukázalo neoprávnené vyplácanie. Dodatočne som dokonca kopírovala aj Vyhlásenie kde o DB žiadal a odkedy + že to podpísal nakoľko tvrdil, že on nás o nič nežiadala a si sa stala chyba u nás - teraz mu to exekučné stŕham, lebo to "dotiahol" až na ex. príkaz Tiež som ukončovala vyplácanie pre zdvojené uplatnenie - zamestnanec mal ďalších dvoch zamestnávateľov + prenajímal byt, z toho u jedného si tiež uplatňoval DB - nakoľko si DP robil sám len som vytlačila Potvrdenie o zd. príjme a neriešila som jeho veci, musel robiť čachre v DP aj potvrdeniach keďže sú prílohou - neviem ako a je mi to celkom jedno, dokonca si dvojmo pol roka uplatňoval nezd. časť.
Ale on pokiaľ sa nemýlim ak s vami nežije ho poberať nemôže....