Môže si otec vziať OČR?

chudovanovamonika
14. nov 2023

Ahojte.
Som na materskej s 6 mesačným bábätkom.
Lenže som skončila v nemocnici.
Môže si otecko vziať očr keďže musí s ním zostať doma teraz on ?
Kde si ho vie vybaviť?
Ďakujem. ❤️

sestdesiatdevet
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matullienka
14. nov 2023

Myslím, že detská lekárka mu vypíše

lilianka28
14. nov 2023

@chudovanovamonika OČR bude môcť mať na teba, nie na dieťa.

matullienka
14. nov 2023

@lilianka28 no pokiaľ je ona v nemocnici tak on nemôže mať očr na ňu

lilianka28
14. nov 2023

@matullienka Ale môže, práve z toho dôvodu, že ona je v nemocnici a nemôže sa o dieťa starať:

"Nárok má aj fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať."

matullienka
14. nov 2023

@lilianka28 toto som nevedela, lebo vie, že keď bola v nemocnici kolegyňa s dcérou tak jej vystavili on a až keď ich prepustilo si mohla dať vystaviť očr. Tak som myslela, že toto bude rovnako

lilianka28
14. nov 2023

@matullienka To je ale iný prípad, keď je aj DIEŤA s matkou v nemocnici. Vtedy nárok nie je.

mimimoje
14. nov 2023

@lilianka28 ale toto je v OČR na dieťa, takže vystaví pediatrička a zaškrtne tam ten text, ako si uviedla.

matullienka
14. nov 2023

@lilianka28 super vedieť do budúcnosti ďakujem, človek sa učí celý život

tradaaa
14. nov 2023

@chudovanovamonika nedávno tu bola taká téma https://www.modrykonik.sk/forum/financie-a-rodinny-rozpocet/moze-ist-otec-na-ocr-so-starsim-ked-som-s-mladsim-na-materskej/
Takže áno, môže, len treba aby tu OČR potvrdil niekto (tvoj ošetrujúci lekár alebo v nemocnici), keďže bude na očr so zdravým dieťatkom
Skóre uzdravenie prajem ❤️

lilinka88
14. nov 2023

očr manžel môže mať, na zdravé dieťa, pýtajte v nemocnici na oddelení, bežne vystavujú do bodu C, ale nepotvrdzuje pediater,ale tvoj ošetrujúci lekár

zuzanaete
14. nov 2023

Ked som bola v nemocnici, tak pediatricka vystavila ocr na syna a tu ocr potvrdil moj lekar, ze sa nemozem starat o dieta.

lilinka88
14. nov 2023

@zuzanaete tvoja pediatricka ju vôbec nemusela potvrdzovať, ona na to nemá dôvod. Potvrdí iba tvoj ošetrujúci lekár

zuzanaete
14. nov 2023

@lilinka88 Pediatricka ju vystavila, kedze syn patri pod nu.

janinah
14. nov 2023

Sestra sa stará o mamku.bwrie opatrovateľský...keď sestra ochorela a musela byť v karanténe pre covid.tak som ja mala očr na mamku...vystavila mi ju mamina obv.dr.ale musela som ísť k sestrinej dr potvrdiť.ze osoba starajú a sa o mamku je v karanténe resp.chora...toto bude aj váš prípad

livi123456
14. nov 2023

Tvoj všeobecný lekar OCR na teba ale nie ze sa stara o teba ale z dovodu ze sa ty nemôžeš starat o dieta. Je na to vyhradena cast na tlacive. Mali sme tak tiez

lilinka88
14. nov 2023

@zuzanaete a čo tam akože tá pediatrická potvrdila? Tu sa nejedná o dieťa, dieťa je zdravé, sociálka nepotrebuje žiadne potvrdenie od jeho lekárky. Sociálka potrebuje potvrdenie od ošetrujúceho lekára matky, ten potvrdí,že matka je chorá/hospitalizovaná a preto sa nemôže starať o dieťa, ktoré je zdravé

zdenkak87
14. nov 2023

Ocr je na dieta kedze o to sa treba starat. Vystavi ju osetrujuci lekar dietata, zaskrtne kolonku "fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie alebo izolácia alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať". Manzel tak bol 2x, ziadne potvrdenie od svojho lekara nepotreboval, ziadny problem s OCR nebol, normalne ju vystavila detska lekarka.

lilinka88
14. nov 2023

@zdenkak87 na tlačive je jasne napísané,že potvrdí oprávnený lekár a tým je ošetrujúci lekár chorej matky. Ako by pediater mohol potvrdiť ochorenie matky, keď nie je jej ošetrujúci lekár?

zdenkak87
14. nov 2023

@lilinka88 ked je ocr na dieta, tak opravneny lekar je lekar dietata. Ved muz predsa ostava doma s dietatom, nie s jeho matkou. Pisem z vlastnej skusenosti ako sme to my odovzdavali a nebol absolutne ziadny problem s tym.

lilinka88
14. nov 2023

@zdenkak87 je na dieťa,ale potvrdzuje predsa ošetrujúci lekár chorej matky,že ochorela. Veď je to logické... Oprávnený lekár je ošetrujúci lekár. Pediater o zdravotnom stave rodiča informácie nemá
To,že jedna pobočka to uznala, neznamená,že to prejde aj na inej.... Možno si iba neuvedomili,že to u vás potvrdil pediater...

zuzanaete
15. nov 2023

@lilinka88 Mali sme to rovnako ako @zdenkak87 . Pediater nic nepotvrdzoval. Iba vystavil ocr na dieta, ale kedze ja som sa nemohla starat o dieta a ja nepatrim pod pediatra, tak moj lekar musel potvrdit moj zdravotny stav na tu ocr. Postup som riesila aj so Soc. poistovnou. Moj lekar nemohol vystavit ocr na dieta a pocas pobytu v nemocnici ani na mna. Tak to islo cez pediatra.

lilinka88
15. nov 2023

@zuzanaete tak to evidentne robí každá pobočka inak. A to vystavil pediater do bodu A alebo C? Aj s pečiatkou?
Pokiaľ si bola hospitalizovaná, bežne tak vystavujú na oddelení očr, nejde to ani cez pediatra,ani cez obvodného lekára,ale lekár z oddelenia potvrdí,že si bola hospitalizovaná a preto sa o dieťa nemôžeš starať. Aj počas covidu bez problémov tak obvodní lekári potvrdili očr na zdravé dieťa.
Práve preto je ten bod C,aby lekár chorej matky potvrdil jej zdravotný stav.

zuzanaete
15. nov 2023

@lilinka88 Uz si vobec nepamatam, kam pisal veci pediatet a kam moj lekar. Bola to jedina ocr, ktoru sme v rodine mali. Netusim, ako tlacivo na ocr vyzera. Len postup si pamatam.