Môže si môj partner po pôrode vziať OČR?

natalka30
3. máj 2022

Ahojte rada by som sa vas spytala ci je možné aby moj partner bol ocr po porode so mnou cca 7dni.. A kto by taku ocr vystavoval.. Dakujem

elanor
3. máj 2022

ak to bude vyzadovat tvoj stav, ze sa nebudes schopna o seba postarat, tak ano. A bud vseobecny lekar, alebo mozno aj gyndos.

melanta
3. máj 2022

Podľa mňa všeobecný lekár, na základe odporúčania z nemocnice, že potrebuješ starostlivosť.

alenah31
3. máj 2022

@natalka30 pokiaľ nie ste manželia tak nie. OČR- ošetrovanie člena rodiny. Na druha/družku OČR nie je možné vystaviť. Je ale možné vystaviť OČR na dieťa - vystaví to pediater - tam sa v časti C potvrdzuje, že osoba, ktorá sa obvykle o dieťa stará nie je schopná sa oň pre zdr. stav postarať

dame2
3. máj 2022

@alenah31 a nie je potom treba aj nejaké ďalšie potvrdenie o tom, že tá osoba nebola schopná sa o dieťa starať? Lebo nám pediatricka vystavila ocr na dieťa pre manžela len pokiaľ som bola v nemocnici s tým, že keď už ma prepustili nie je to také jednoduché v ocr pokračovať, takže sme to potom riešili s ocr na mňa

alenah31
3. máj 2022

@dame2 pozri si hneď prvé okienko v časti C - stačí choroba, nie je nutná hospitalizácia. Je to úplne bežné, mávam to často hlavne pri jednom zamestnancovi - partnerku má na RD, ale zároveň je onko pacientka. Na 1,5 ročnú dcéru máva očr aj 2x do mesiaca. A áno - tú časť C potvrdzuje jej lekár.

melanta
3. máj 2022

@alenah31 ale z príspevku autorky nevychádza, že by mali už nejaké dieťa. Na mňa to pôsobí tak, že ide rodiť prvé dieťa a chce, aby s ňou bol týždeň doma. A na to reálny dôvod na OČR neexistuje. Pôrod ako taký nie je dôvodom k OČR.

alenah31
3. máj 2022

@melanta ak je po pôrode neschopná sa o novorodenca postarať a lekár jej to v OČR potvrdí bude mať OČR vystavenú na to novorodené dieťa a časť C môže kľudne potvrdiť gynekológ - ak si vie prípadne obhájiť prečo ju vystavil (napr. správa z nemocnice, že matka mala ťažký pôrod a je nutné zotavenie).

melanta
3. máj 2022

@alenah31 áno, toto chápem. Ale píšem, že ak chce, aby "iba tak" bol s ňou doma týždeň, tak na to OČR ani nič iné neexistuje. Jedine dovolenka.

zuzanaete
3. máj 2022

@dame2 Je mozne mat ocr na dieta aj pocas hospitalizacie a aj po navrate z nemocnice. Manzel tak mal na syna 10 dni. Moj lekar potvrdil, ze cely ten cas sa nemozem starat o dieta. Nebola som v nemocnici kvoli porodu, ale kvoli operacii a naozaj som sa aj po navrate domov nemohla starat.

alenah31
3. máj 2022

@melanta ak mu to jej Dr. alebo gyndoš bude ochotný potvrdiť - kľudne na tej OČR môže byť. Či to je opodstatnené alebo nie to už neriešim - len píšem vzhľadom k autorke a jej položenej, že to možné je.

alenah31
3. máj 2022

@zuzanaete ale ty si manželka - autorka je podľa všetkého iba partnerka (družka) a chcela OČR na seba - a to možné nie je.

hvolkovamirka
3. máj 2022

ak si to tvoj stav bude vyzadovat a lekar mu to v pohode ostempluje, tak v tom nie je ziadny problem

natalka30
autor
3. máj 2022

@alenah31 ako nieje mozne kedze byvame v jednej domácnosti.. Ked som byvala napr. S rodicmi a bratom som mohla

basska_b
3. máj 2022

@natalka30 OČR je len v ramci rodiny t.j. rodicia, deti, manzel, manzelka... To je jeden z tych dovodov, preco manzelstvo je len papier... nechcem rypat, len takto je to nastavene...
Ak by si bola po porode velmi zle na tom, napr. po cisarskom by si nevladala chodit ani na WC, tak nech to vyznacia do spravy v nemocnici. Ale aj tak partner nemoze cerpat OCR. Jedine zeby tvoja mama slebo tak. Lenze vacsinou ta v takom stave neprepustia domov.

alenah31
3. máj 2022

@natalka30 a si jeho manželka?? Pokiaľ nie si jeho manželka nemá nárok čerpať OČR na teba, môže len na dieťa. Nie je podstatná spoločná domácnosť, ale rodinný status - ak si iba partnerka nie si člen rodiny. Vaše spoločné dieťa ale "členom jeho rodiny" bude. Ak si jeho manželka tak samozrejme môže. Je iné si zobrať v práci tzv. "péčko" ak ideš k lekárovi a iné OČR. Péčko je možné čerpať aj na člena spoločnej domácnosti - nie iba na člena rodiny.

elanor
3. máj 2022

@basska_b mohol by cerpat ocr, ale na dieta, kedze je jeho otec, ale to by matka musela byt stave, ze sa nevie postarat ani o seba, nieto o dieta. Na ocr by bola vyplnena cast C, myslim.

@natalka30 to je v poriadku, ze si mala ocr na mamu, alebo naopak. Lebo tam nieje dolezite spolocne bydlisko, ale priamy rodinny vztah. Rodic - dieta, dieta - stary rodic, manzel - manzelka.
To ci byvate v jednom dome, alebo kazdy na druhom konci republiky je nepodstatne. Ty si napr. mozes zobrat ocr na mamu ci otca, a nemusis s nimi byvat v jednom dome, ani mat ten isty trvaly pobyt. Predpoklada sa, ze dospele deti a ich rodiacia nemaju spolocne byvanie, a predsa si mozes zobrat ocr na rodica ci stareho rodica ak to situacia a jeho zdravotny stav vyzaduje. Tak isto stary rodic (za predpokladu, ze je este pracujuci) si moze zobrat ocr na vnuca. Chapes, tam nejde o bydlisko, ale priamy oficialny rodinny vztah.
Pokial vy dvaja ste iba priatelia (druh a druzka v tomto pripade "neexistuje" a nestaci), ste len dvaja pred zakonom cudzi ludia, ktori spolu byvaju vedla seba v jednom byte a maju spolu dieta. Bodka.
Nuz ono obcas to nieje len zdrap papiera, ze?

natalka30
autor
3. máj 2022

@basska_b pohoda ja sa len pytam každá rada dobra.. No ja rodicov uz nemam a mam staršie dieta s inym partnerom a viac menej sa pytam lebo neviem ako budem na tom po porode

natalka30
autor
3. máj 2022

@alenah31 ďakujem 😁

natalka30
autor
3. máj 2022

@elanor ďakujem pekne za info to som vobec netušila.. No tak zdrap nezdrap...ako vsetko ma svoje pre a proti 😉

zuzana9393
3. máj 2022

@natalka30 my to mame tak isto ako vy. Priatel si planuje zobrat dovolenku. My sme sa ale planovali zobrat, len korona, potom jeden pohreb, o mesiac dalsi.... A uz tehotna som sa vydavat nechcela. Keby sme manzelia, tak miz si moze zobrat OCR aj na mojho starsieho syna z predchadzajuceho vztahu. Aj danovy bonus by na neho mohol poberat. Cize ozaj sa to aj ,, oplati" mat ten papier 😄

natalka30
autor
3. máj 2022

@zuzana9393 tak oplati ale nie ze kvoli jednej ocr hned sobas.. My sme to este nerozoberali kedze ako aj vravis kovid a v podstate som mala zdr. Problemy.. A hlavne manželstvo by malo byt manželstvom z lasky nie z vyhod.. Nic proti nikomu aby ste to nebrali osobne len taky nas uhol pohľadu

melanta
3. máj 2022

@natalka30 manželstvo by malo byť z lásky a nie z výhod. Správne. Ale snáď ak je dostatok lásky na spoločné dieťa, malo by byť aj na svadbu. Nič proti nikomu, ale nedalo mi nereagovať na tento akože argument. Rovnako tak korona nie je argument, keďže za celé 2 roky sobáše zakázané neboli ani len mesiac.

zuzana9393
3. máj 2022

@natalka30 to je jasne, ze z lasky, ved my sa tiez nechceme zobrat len kvoli OCR. Skor som to myslela tak, ze aj ten papier je dolezity. Lebo takto sme cudzi ludia. Bez ohladu na to aka silna ta laska byt moze 🙂

bettie
3. máj 2022

@melanta presne. Ta postupnost sobas, byvanie, deti. Pripadne byvanie, sobas, deti ma nieco do seba 😀

zuzana9393
3. máj 2022

@melanta neboli zakazane, my sme napriklad mali svadbu naplanovanu. Lenze potom sa situacia zhorsila a sice nechceme velku svadbu, ale chceme tam mat aspon tych par najblizsich. Co v tej dobe nebolo mozne. Tak sme to odlozili a nechame si to na leto, kedy uz budeme v plnom pocte 💖

zuzanaete
3. máj 2022

@zuzana9393 Len autorka pisala, ze vlastne spolocny zivot (svadbu) este nerozoberali. Takze ani na koronu nie je vhodne sa vyhovarat. Lebo kto planuje, tak sa aspon rozprava, dohodne, ze vtedy a vtedy.

natalka30
autor
3. máj 2022

@zuzanaete každý sme iny a kazdy mame iny pohlad na svet život..

bestmate
3. máj 2022

čo tam po láske a sobáš sa kvôli OČR, ale to vdovské .... (irónia)

natalka30
autor
3. máj 2022

@bestmate no dnešná doba je najmä taka aby hlavne boli fotky na internete 😉ale nie dobre to je ako to je 😁