Môže si manžel vziať OČR aj na dieťa, s ktorým som ja na rodičovskom?

7. nov 2023

Pekný večer, otázka týkajúca sa očr. Môže si manžel vziať očr aj na dieťa s ktorým som ja na rodičovskom?

klarissa25
7. nov 2023

A môžem proti otázku? Z akeho dôvodu by si bral ocr muž na dieťa s ktorým si ty na rodicovskom príspevku?

mamina7070
7. nov 2023

a ty sa preco nemozes o dieta starat? musi dolozit (napr tvojou PN) ze sa nemozes ty starat lebonmas ruky nohy zlomene operaciu a pod

klarissa25
7. nov 2023

@mamina7070 v tom prípade by si mohol tiez zobrať ale ocr na manželku

stanulienkat
7. nov 2023

Mna udivuje, co si ludia v tomto state dokazu vyskladat. Esteze nedavaju Ocr na domace zvierata..🤔

autor
7. nov 2023

@klarissa25 potrebujem pomôcť s opaterov. Mám dve deti, z toho jedno 8 mesačné. Všetci máme kiahne . To , že ja ako dospelá s kiahnami naozaj nevládzem potiahnuť starostlivosť o choré deti sa snáď baviť nemusíme. Manžel je kvôli migrantom nosntop v práci , o 4 odchádza a o 23 sa vracia a ja už naozaj nevládzem . Mám vysoké horúčky a boli ma aj pohyb viečkom.
@stanulienkat prvá by si ju určite brala ...

viestta
7. nov 2023

ak si chora, tak manzel moze cerpat OCR na teba a nie na deti

klarissa25
7. nov 2023

Véd nech si zoberie ocr na teba

stanulienkat
7. nov 2023

Určite by som prvá nebrala, to sa nemusíš báť. Manžel nech si potom zoberie očerku na teba. To dáva väčší zmysel.

autor
7. nov 2023

@viestta chcela som, ale moju lekárku počas neprítomnosti nikto nezastupuje. Alebo teda. Má napísané na dverách , že urgetné stavy ošetruje urgent, ostatné pohotovosť po 16 hod. Tam mi očr nevypíše nik.

viestta
7. nov 2023

Kazdy vseobecny lekar musi mat zastup. Ak ho nema zverejneny, tak volajte na VUC odbor zdravotnicstva, nech povedia, kto ju zastupuje, ona im musi hlasit zastup.

autor
7. nov 2023

@viestta nemá nahlásené nič, nevedia kto ju zastupuje je pn. Keďže sídli v nemocnici v ambulancii kde je poobede pohotovosť tak to takto rieši, ale nikdy nemala takú dlhú neprítomnosť.

Odpoveď na Tvoju otázku, je áno môže čerpať OCR na dieťa, aj tak teoreticky si na RP len s jedným, že.

autor
7. nov 2023

@coccinellaseptapunktata áno len s jedným. Ale druhé nie je jeho, to viem, že čerpať nemôže... Musím odkladať aj nejaké to potvrdenie čo vyššie píše pani?

vanilkovazmrzka
7. nov 2023

@stanulienkat cudovala by si sa, ale aj taka poziadavka uz padla… ocr na psa.

Nie nemusíš dokladat nič, detský lekár vypíše OCR na dieťa a rodiča, nahlási na SP v a vybavené. (s tým dieťaťom som to myslela tak, že aj keď máš 2 vo veku do 3 rokov tak RP je vždy iba na jedno dieťa, vlastne aj pri dieťati staršom)

autor
7. nov 2023

@coccinellaseptapunktata super, ďakujem pôjde si teda ráno po papier. Ono je v podstate jedno na ktoré dieťa by to očr mal, obe sú choré. Len na to staršie si vziať nemôže a s tým mladším som si nebola istá kvôli tomu rodičáku.

colsami
7. nov 2023

@vanilkovazmrzka
@stanulienkat
Som veterinarka a minule odo mna majitel s plnou vaznostou pozadoval (navyse prisli s banalitou, nic akutne ani zivotohrozujuce) ci mu mozem potvrdit listok na OCRku a dat mu peciatku.

tradaaa
7. nov 2023

Na stránke Soc. poisťovne je info o Tom, že si manžel (teda ak ste manželia) môže vziať OČR aj na vlastné dieťa manželky. Tiež si môže vziať OČR na to menšie, s ktorým si ty na rodičovskej, ale tam je na ten dôvod kolonka, že "osoba, ktorá sa o dieťa stará ochorela" a tu to musí tvoj lekár potvrdiť - čo bude problém keďže nerobí

zdenkak87
7. nov 2023

Moj muz mal 2x ocr na maleho kym ja som bola na rodicovskej. Raz seknuta po infuziach s nariadenym kludovym rezimom a raz uz ani neviem co. Ocr normalne vypise detsky lekar, zaskrtne tam tu kolonku ze osoba ktora sa o dieta strara ochorela. To je vsetko. Nemusis ziadne potvrdenie nosit ze si chora ani tvoj lekar to nemusi nikde potvrdzovat. Detskej lekarke som zavolala, vysvetlila, vsetko ok. S ocr nebol problem, normalne priznana, zaplatena. Ved ked nie si schopna sa starat o dieta tak je normalne ze sa o neho musi starat niekto iny.

tradaaa
7. nov 2023

@zdenkak87 tak toto asi závisí aj od pracovníčky na SP. Ja som mala taký prípad a musel potvrdiť obvoďak, inak by nevyplatili. Ale je pravda, že to dieťa vlastne nemusí byť ani choré v tomto prípade. Veď čo s ním keď je matka chorá alebo v nemocnici? Niekto sa musí postarať.

zdenkak87
7. nov 2023

@tradaaa no ved to. Mozno ked je to prilis casto ze je podozrenie ze sa zneuziva, boh vie. My sme mali normalne papiere z nemocnice kde ma osetrovali ked ma sanitka viezla na urgent tak sme boli pripraveni dolozit ale nikto nic nevyzadoval.

jakubrianka
7. nov 2023

Mimo témy:
@colsami a vieš že sa to zvažovalo uzákoniť a niekde to aj funguje? Mne operovali akútne psa o ktorého sa bolo treba starať a ledva sme ho zachránili. Pre niekoho je pes jediná rodina, tak nechápem čo je na tom také zváštne že by bola taká možnosť.

luliu
7. nov 2023

@mamina7070 nemusí dokladovať nič, prečo zavadzas? On pracuje, platí si odvody a teda môže ísť kľudne na ocr či už na dieťa alebo na manzelku

klip0
7. nov 2023

@klarissa25 tak je viac dôvodov, autorka tu nemusí skladať účty. To, že je na rodičovskom z nej nerobí super človeka ktorý za obdobie rodičovskej nemôže "vypadnúť".
Napríklad môže mať manžel ocr na dieťa kým je žena v nemocnici.

klip0
7. nov 2023

@stanulienkat udivuje ťa a tak daj riešenie situácie..
Žena skonci v nemocnici. Doma ročne dieťa, žiadnu inu rodinu nemajú. Otec teda musí zastúpiť matku a byť s dieťaťom a nie v práci. V práci mu ale dovolenku nedajú, alebo žiadnu nemá, alebo čerstvo nastúpil a nemá na ňu ešte nárok, atď atď atď..
Má to ročne dieťa nechať samé doma ? Alebo čo by si si predstavovala aby spravil, aby si nemusela žasnúť nad tým čo ľudia dokážu vyskladať a nemuselo ťa to udivovať ?
Ja len toľko, že buď rada, že si v takej situácii nebola

mamina7070
8. nov 2023

@luliu nezavadzaj ty mali sme taky pripad a musel chlap dokladovat inak by Socpoist nepreplatila ocr
tak sa do mna neobuvaj laskavo
Socialna poistovna vie ze matka je evidovana ako poistenec statu na dieta na ktoreho iny poistenec cerpa OCR a nema aktivne ine poistenie t.j nepracuje

ak by cerpal ocr na manzelku nebol by ziaden problem

tinkavvv
8. nov 2023

@klip0 nehovoriac o tom, ze zeny pocas rodicovskej mozu pracovat a poberat prispevok. A ak treba nieco riesit s dietatom, kludne moze manzel.

colsami
8. nov 2023

@jakubrianka asi si ma zle citala, zvlastne je podla mna iba to ze to odo mna pytal a pritom tu na to nema narok a jeho zamestnavatel si s tym papierom moze vies co 🙂 to je cele. Neriesim ci by to malo alebo nemalo byt. Vyjadrujem sa k aktualnej situacii, tu to tak zavedene nemame.

autor
8. nov 2023

@mamina7070 no tak podarilo sa nám dovolať do sociálnej poisťovne, a žiadne potvrdenie nie je potrebné. Iba v prípade, že by si manžel bral očr na zdravé dieťa o ktoré sa kvôli mojej chorobe nemôžem starať. Ak si berie očr na choré dieťa tak sa nič nedokladuje, má na to ako otec dieťaťa právo.

lilinka88
8. nov 2023

Pre prípad, ak je žena chorá, v nemocnici a pod, vystavuje JEJ ošetrujúci lekár očr do bodu V. Vtedy je možné vziať očr na choré dieťa,ale potvrdzuje to ošetrujúci lekár chorej matky, nie pediater, ktorý o zdravotnom stave matky nemá ani páru...
Ak je choré dieťa, môže čerpať očr aj otec,aj napriek tomu,že matka je na RD/nezamestnaná a pod...vtedy potvrdzuje očr do bodu A pediater a netreba nič dokladovať