Dobrý deň,
Skončila mi rodičovská, dcéru mi nevzali do škôlky. Pojdem sa zaevidovať na UP, a moze babka sa starať o malú cez jej živnosť? Ja by som bola v evidencii 6 mesiacov a ona by mala starostlovosť o dieťa?
Ďakujem za info
ved na UP mozes byt, aj sa starat o vlastne dieta, to sa nevylucuje. A naco sa babka starala o dieta na zivnost? Ked budes potrebovat ist na pohovor, to sa o neho nedokaze babka postarat len tak, z lasky?
asi nejak nerozumiem...
@romanuuska nechapem..budes jrj platit??
@oli18 Tipujem, ze by chceli na situacii "vytazit"😉
Babka by sa starala o malú a príspevok na starostlivosť je 230€, čitala som ibfo k tomu a nikde nie je uvedene, že matka nemoze byt evidovana na ÚP, takže či je tu niekto, kto mi vie poradiť, príp. to takto spravil
čo s tým má živnosť?
@romanuuska len to je prispevok na skolku pre mladsie deti ako 3r, ked rodic ide do prace a mladsie dieta ako 3r. do skolky. A nieje to fixnych 230e, ale presne mesacne naklady na skolku.
Si si ista, ze si poriadne citala podmienky naroku?
citujem jednu z nich, pre teba asi tu najpodstatnejsiu: "Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa má oprávnená osoba , ak:
vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole...."
@romanuuska nie, nedá sa to, 230 takto nebude .....
@elanor ok ďakujem a teda kým ju nezoberú do škôlky, napr. v septembri, tak na ňu dostanem len prídavky? Nič viac sa tam nedá vymyslieť? Veľmi by mi to pomohlo finančne
@romanuuska ak si nepracovala pred materskou a netrval tvoj prac pomer zeby si isla na podporu tak jedine pridavky a teda otec dietata by mal platit alebo nech pomoze babka zadarmo a ty robit
ci ty sinchcela podporu prispevok na jasle a pridavky? 😂
@romanuuska na žiaden príspevok nemáš nárok, len na prídavky a DB, ak budeš pracovat
@romanuuska ano. Nie, mas narok ist do prace. Dieta do sukromnej skolky, alebo k opatrovatke, alebo k babke, k tej al
@romanuuska Veď keď sa babka môže starať o vnúča,tak prečo ty nemôžeš ísť do roboty? Veď to je ideálna situácia,kedy nemusíš platiť súkromnú škôlku ani opatrovateľku a môžeš robiť a zarábať peniaze..Či tento plán sa ti nepozdáva? 🤔
Ahojte, prvykrat citam ze taketo nieco je. Mala by som narok na prispevok ak studujem na vs dennou formou, poberam rodicak, a s dietatom je babk (kt je na polovicnom invalidnom a ma 50% uvazku v praci)?
@bobinko06 bud rodicak, alebo opatrovanie. Nie obe naraz. A do veku 3r dietata.
@veronikaszabova aha jasne, dieta ma rok, ale nevedela som ze len jedno z toho
@bobinko06 jasne, ze len jedno z toho.
Veď ak sa babka bude starať o dieťa, ty môžeš pracovať. Či to nie?🙄
Kteativita niektorých občanov je neskutočná.
@mateson kreativita je možnosť, ak to dokazes vymysliet a zrealizovat, tak kto je šikovný, nech má. A kto nie je šikovný, nech vypisuje po koníkovi.
@romanuuska kto je sikovny pracuje a zaraba peniaze, aby uzivil svoju rodinu, nemusi byt kreativny pri podvadzani s davkami ;) ved ale ty si ta nesikovna co vypisuje na konikovi, podla tvojich slov, nie? 🤷🏼♀️
@milanemila presne ma napadlo to iste, co teba 😀 trafena hus zagagala 😂
Mozes s nou byt doma aj do 6r.ako osoba starajuca sa o dieta do 6r., nebudes dostavat nic a stat bude za teba platit odvody. Ale zbytocne vymyslat,ked ti ma kto malu strazit. Stat nedava bohuzial peniaze za len take nicnerobenie doma,kym dieta vezmu do skolky.
@romanuuska ved stat platil tri toky. To chcete spolu s mamou dalej sedieť doma, starať sa o jedno dieťa a peniaze aby chodili? Ved sa zamestnaj, keď malú môže strážiť babka.
@romanuuska este ma napada taka vec, zapisy do skolky k skolskemu roku 2024/25 su az v maji.
Takze este nemozes vediet ci ti dioeta vezmu, ci nevezmu, ked si s nim este ani za oficialnom zapise nebola.
Mozno aj vezmu, a mas od septembra vystarane.
Dovtedy mozes byt doma, bud ako FO starajuca sa o dieta, alebo ako evidovana na UP, alebo si najdes pracu, a o dieta sa postara babka.
@milanemila aký podvod? Váž slová, ak nemáš čo k téme poradiť, tak sa nezapájaj.
Preco na zivnost? To jej chces platit cez fakturu? Ved babky sa starsju bezne o vnucata len tak, z lasky.