Môže sa babka starať na živnosť o vnučku a môžem byť ja evidovaná na úrade práce?

romanuuska
18. apr 2024

Dobrý deň,
Skončila mi rodičovská, dcéru mi nevzali do škôlky. Pojdem sa zaevidovať na UP, a moze babka sa starať o malú cez jej živnosť? Ja by som bola v evidencii 6 mesiacov a ona by mala starostlovosť o dieťa?
Ďakujem za info

oli18
18. apr 2024

Preco na zivnost? To jej chces platit cez fakturu? Ved babky sa starsju bezne o vnucata len tak, z lasky.

elanor
18. apr 2024

ved na UP mozes byt, aj sa starat o vlastne dieta, to sa nevylucuje. A naco sa babka starala o dieta na zivnost? Ked budes potrebovat ist na pohovor, to sa o neho nedokaze babka postarat len tak, z lasky?
asi nejak nerozumiem...

slavomira236
18. apr 2024

@romanuuska nechapem..budes jrj platit??

dskjhfdlkdjhl
18. apr 2024

@oli18 Tipujem, ze by chceli na situacii "vytazit"😉

romanuuska
autor
18. apr 2024

Babka by sa starala o malú a príspevok na starostlivosť je 230€, čitala som ibfo k tomu a nikde nie je uvedene, že matka nemoze byt evidovana na ÚP, takže či je tu niekto, kto mi vie poradiť, príp. to takto spravil

rozculena
18. apr 2024

čo s tým má živnosť?

elanor
18. apr 2024

@romanuuska len to je prispevok na skolku pre mladsie deti ako 3r, ked rodic ide do prace a mladsie dieta ako 3r. do skolky. A nieje to fixnych 230e, ale presne mesacne naklady na skolku.
Si si ista, ze si poriadne citala podmienky naroku?
citujem jednu z nich, pre teba asi tu najpodstatnejsiu: "Nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa má oprávnená osoba , ak:
vykonáva zárobkovú činnosť, študuje dennou formou na strednej škole alebo na vysokej škole...."

luliu
18. apr 2024

@romanuuska nie, nedá sa to, 230 takto nebude .....

romanuuska
autor
19. apr 2024

@elanor ok ďakujem a teda kým ju nezoberú do škôlky, napr. v septembri, tak na ňu dostanem len prídavky? Nič viac sa tam nedá vymyslieť? Veľmi by mi to pomohlo finančne

mamina7070
19. apr 2024

@romanuuska ak si nepracovala pred materskou a netrval tvoj prac pomer zeby si isla na podporu tak jedine pridavky a teda otec dietata by mal platit alebo nech pomoze babka zadarmo a ty robit

mamina7070
19. apr 2024

ci ty sinchcela podporu prispevok na jasle a pridavky? 😂

luliu
19. apr 2024

@romanuuska na žiaden príspevok nemáš nárok, len na prídavky a DB, ak budeš pracovat

elanor
19. apr 2024

@romanuuska ano. Nie, mas narok ist do prace. Dieta do sukromnej skolky, alebo k opatrovatke, alebo k babke, k tej al

lucylaw
19. apr 2024

@romanuuska Veď keď sa babka môže starať o vnúča,tak prečo ty nemôžeš ísť do roboty? Veď to je ideálna situácia,kedy nemusíš platiť súkromnú škôlku ani opatrovateľku a môžeš robiť a zarábať peniaze..Či tento plán sa ti nepozdáva? 🤔

bobinko06
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bobinko06
19. apr 2024

Ahojte, prvykrat citam ze taketo nieco je. Mala by som narok na prispevok ak studujem na vs dennou formou, poberam rodicak, a s dietatom je babk (kt je na polovicnom invalidnom a ma 50% uvazku v praci)?

lucylaw
19. apr 2024

@bobinko06 Ale ten príspevok sa vypláca iba do 3 rokov veku a viem,že odkedy sa zdvihol rodičák,tak už sa viac oplatí poberať do 3 rokov rodičák ako tento príspevok..

veronikaszabova
19. apr 2024

@bobinko06 bud rodicak, alebo opatrovanie. Nie obe naraz. A do veku 3r dietata.

bobinko06
19. apr 2024

@veronikaszabova aha jasne, dieta ma rok, ale nevedela som ze len jedno z toho

veronikaszabova
19. apr 2024

@bobinko06 jasne, ze len jedno z toho.

mateson
19. apr 2024

Veď ak sa babka bude starať o dieťa, ty môžeš pracovať. Či to nie?🙄

mateson
19. apr 2024

Kteativita niektorých občanov je neskutočná.

romanuuska
autor
19. apr 2024

@mateson kreativita je možnosť, ak to dokazes vymysliet a zrealizovat, tak kto je šikovný, nech má. A kto nie je šikovný, nech vypisuje po koníkovi.

milanemila
19. apr 2024

@romanuuska kto je sikovny pracuje a zaraba peniaze, aby uzivil svoju rodinu, nemusi byt kreativny pri podvadzani s davkami ;) ved ale ty si ta nesikovna co vypisuje na konikovi, podla tvojich slov, nie? 🤷🏼‍♀️

elanor
19. apr 2024

@milanemila presne ma napadlo to iste, co teba 😀 trafena hus zagagala 😂

iwesska
19. apr 2024

Mozes s nou byt doma aj do 6r.ako osoba starajuca sa o dieta do 6r., nebudes dostavat nic a stat bude za teba platit odvody. Ale zbytocne vymyslat,ked ti ma kto malu strazit. Stat nedava bohuzial peniaze za len take nicnerobenie doma,kym dieta vezmu do skolky.

mamutka
19. apr 2024

@romanuuska ved stat platil tri toky. To chcete spolu s mamou dalej sedieť doma, starať sa o jedno dieťa a peniaze aby chodili? Ved sa zamestnaj, keď malú môže strážiť babka.

elanor
19. apr 2024

@romanuuska este ma napada taka vec, zapisy do skolky k skolskemu roku 2024/25 su az v maji.
Takze este nemozes vediet ci ti dioeta vezmu, ci nevezmu, ked si s nim este ani za oficialnom zapise nebola.
Mozno aj vezmu, a mas od septembra vystarane.
Dovtedy mozes byt doma, bud ako FO starajuca sa o dieta, alebo ako evidovana na UP, alebo si najdes pracu, a o dieta sa postara babka.

romanuuska
autor
20. apr 2024

@milanemila aký podvod? Váž slová, ak nemáš čo k téme poradiť, tak sa nezapájaj.