Môže prenajímateľ bytu chodiť hocikedy do bytu, ktorý prenajíma?

9. máj 2022

Sestra si hľadá podnájom s mamou. Dnes bola na 1 mieste, pracuje. Pani čo má byt sa jej len tak opýtala, z čoho majú peniaze na prenájom. Mňa to kus dorazilo.
Potom im oznámila, že ona býva na prízemí a bude mať 1 kľúče a hocikedy pôjde skontrolovať byt. Je to o.k. akože?!

fkata
9. máj 2022

Určite nie je. Majiteľ do bytu, môže vstúpiť iba keď je tam nájomca, resp. ho o to vyslovene nájomca požiada.
My prenájímame byt, stalo sa, že prišli meniť žalúzie a nájomca nevedel byť doma, tak požiadal nás.
Akože, o.k. môže sa opýtať či pracuje, ale určite nie, odkiaľ má peniaze, je to osobná vec každého.

amelie2017
9. máj 2022

Hocikedy urcite prist nemoze. Ma sa dopredu dohodnut, kedy pride byt skontrolovat. Je sice vlastnikom bytu, ale ked sa rozhodne ho prejanat, nema pravo do neho vstupovat, kedy sa jej zachce.

estrella5
9. máj 2022

Asi by som z toho vycúvala a hľadala iný prenájom... Radšej takto z kratšej cesty...

zuzanaete
9. máj 2022

Kluce vlastnik moze mat, ale nemoze hocikedy prist. V zmluve byva stanovene, ako casti moze chodit, ale musi to byt dohodnute dopredu. Mimo dohody moze vstupit iba v pripade havarie (voda…).

heleninamama
9. máj 2022

Pani bola sprosto úprimná a je to evidentne amatérka. Píšeš, že podnájom si hľadajú sestra s matkou. Tiež prenajímam a vždy ma zarazí, keď chcú ísť do podnájmu ľudia v zrelom veku s deťmi - tu sa totiž očakáva vlastné bývanie. A človek je logicky zvedavý, ak tomu tak nie je a chce sa vyhnúť možným problémom s nezamestnanými, zadĺženými, zbankrotovanými a podobnými problémovými osobami. Takých je totiž požehnane a po zlej skúsenosti je človek obozretný.
Preto je lepšie, keď nájomníkov pozháňa a dobre preklepne realitka. Ostatné sa dohodne v zmluve, najmä návštevy, pripadné opravy, preplatky/nedoplatky...

anjelicek26
9. máj 2022

Skontrolovat raz za cas je v poriadku, ale po dohode! presne ktory den, ktoru hodinu a len kratka navsteva, pokecat, ci netreba nieco opravit, vymenit atp... Ze ma kluce je v poriadku. My prenajimame dom po muzovych starkych a teda co sme si uzili s niektorymi najomnikmi je na knihu... ja tu obojzretnost chapem... ja by som to najradsej predala, len starost s tym stale (opravy domu prakticky aj tak zhltnu cele najomne postupne - prerabka kupelky, strechy opravy, okna za tie roky...)... ale syn si na to brusi zuby, ze on ten dom raz chce byvat pocas studia... tak uvidime no, je to kusok od univerzity, na ktoru chce ist... tak tomu dame este nejaky ten cas.

bianca11
9. máj 2022

Majiteľ bytu, v ktorom bývam má kľúče. V byte bol iba raz. Aj to sme sa dohodli, keď sme podpisovali novú zmluvu. Každý mesiac si príde pre nájomné ale nikdy nejde do bytu. Keď som hľadala byť, tak bežná otázka bola, že odkiaľ budem mať peniaze na nájomné, či pracujem.

panelacikova
9. máj 2022

je potrebné sa držať zmluvy. ja mám však osobnú skúsenosť takú, že v zmluve nebolo uvedené nič o tom, či majiteľ môže alebo nemôže /prekvapiť/ nájomcu nečakanou návštevou. bolo to už dávnejšie, presnejšie cca 13 rokov nazad. nemala som ako prenajímateľ najmenší záujem zasahovať nájomcovi do súkromia. šlo o ženu s dvojičkami a teda 3 osoby. 1 dospelý, 2 deti. platil im to priateľ tej ženy (na moje veľké šťastie i zmluva bola robená s ním a s tým, že tam žije on a žije tam sám)..... tá baba bola totálne dementná asi... namiesto toho, aby si vážila, že priateľ je platí podnájom aj s jej deťmi (neboli to jeho deti!!!) si do toho podnájmu a teda môjho bytu nasťahovala aj kamarátku s deťmi a plus zvieratá (ktoré som nemienila už podľa zmluvných podmienok v byte strpieť)... priznávam, že aj "vďaka" tomuto nájomcovi a skúsenosti s jej vysťahovaním som už nikdy viac žiaden byt neprenajala..... okrem iného mi pri odchode zanechala doslova bordel. rozsypala múku po celom byte, aby toho nebolo málo, na mnohých miestach ju pokropila vodou, zanechala doslova zasraný a smradľavý hajzel (akože fakt s hovnami až po okraj), rozsypala cukor po celej kuchynskej linke...... po jej vyhostení (len vďaka tomu, že zasiahol jej "priateľ", na ktorého bola zmluva) som ja osobne 6 hodín upratovala 1-izbový byt, aby so ho mohla dať opäť do prenájmu. avšak dávala som si už sakra záležať na tom, komu ho prenajímam.... podotknem už len, že ten je priateľ s ňou ten vzťah okamžite ukončil a mne uhradil náklady aspoň na čistiace prostriedky...

a teda, ak nemáte v zmluve striktne uvedené termíny "návštevy" prenajímateľa, tak by nemal bez ohlásenia prísť. ak to však v zmluve nie je, môže si tam prísť, kedy sa mu zachce (to je mpj názor, nie som právnik)

patka06
9. máj 2022

Majiteľ môže do bytu /ak tam nie je nájomník/ ísť iba v prípade havarijnej situácie ....tak by to malo byť aj v najomnej zmluve
Nemôže ísť len tak hockedy skontrolovať, bez vedomia nájomníkov
To odkiaľ máš peniaze na nájom sa opýtať môže - nie je to nič čudné, niektorí dokonca chcú vidieť pracovnú zmluvu

ninusa221
9. máj 2022

U nas to funguje tak že ked aj niečo potrebuju tak aj tak mi povie majiteľka že prideme keď budete doma nechceme vám tu behat alebo pride len pred vchod. Všetko riešime vacsinou cez fb alebo telefonicky.

mistymay33
9. máj 2022

Ja som mala raz zaujemkyne matku s dospelou dcerou. Normalne som sa ich opytala ci pracuju, vi maju normalnu trvalu pracu a nie brigadu a ci nebude problem s platbou najomneho. Pracovnu zmluvu som nevhcela vidiet, ale napr. v zahranici je to uplne bezne ako preukazanie schopnosti platit najomne. Prenajimatel chce mat aspon minimalnu zaruku, ze nebude problem s platbami.
A k druhej otazke… nie, majitel nemoze prist skontrolovat byt v nepritomnosti najomcu. Vi em, ze niektorí to robia, ale je to porusovanie domovej slobody. Neviem co by robili, keby ich najomca udal, ze v ich nepritomnosti vstupil do bytu a ukradol im sperky ktore mali na stole- napr. Prenojmom bytu stratil moznost vstupit do svojej nehnutelnosti bez dovodu.
Odporucam radsej si to aj ukotvit do zmluvy, pre istotu… ze moze vstupit iba vo vasej pritomnosti na kontrolu.

mikadooo
9. máj 2022

Ako sa dohodnú🤷. Štandardne to ok nie je, ale ak s tým sestra bude ok, tak prečo nie... Celkom fajn, že pani majiteľka jej to na rovinu oznámila a nezistili až potom 😄. Poznám taký prípad.

vilma7
9. máj 2022

Ako tu už bolo spomínané, v zahraničí je bežné overovanie budúcich podnajomnikov a nikomu to divné nepríde. Veď ten nájom treba platiť.
Vo Švajčiarsku som musela poskytnúť výšku príjmu, pracovnú zmluvu, doklad o Tom, že nemám nevyplatené dlhý a estea.majitelia overovali aj telefonicky pri mojej nadriadenej (akurát som bola u nej v kancelárii keď.volali). Taký je bežný postup mimo Slovenska.
Tiež by som neprenajala neoverenej osobe.

w123
9. máj 2022

nuz asi moze… je to jeho byt a ked sa najomnikovi nepaci moze si hladat nieco ine vsakze.. mojmu priatelovi bezne chodi vlastnik bytu v jeho nepritomnosti aj ked mal covid mu tam nasilu vliezol a pohorsoval sa ze preco ma polozene lieky na linke ze aky neporiadok .. 😅

nestastna21
9. máj 2022

Vstup do prenajatého bytu je potrebné si upraviť v nájomnej zmluve. Väčšinou je to po predchádzajúcom upozornení a vždy s vedomím nájomcu... Iba napríklad v prípade zatekania a pod je možné bez vedomia. Holt ak niečo zmyzne kto za to bude niesť zodpovednosť. Otázka prijmu je legitímna, ja pytam vrámci nájomnej zmluvy aj pracovnú keďže prenajímam v oblasti s vysokou nezamestnanosťou a tým sa chranim.

bennn
9. máj 2022

Tak nechceš nasťahovať do bytu ľudí, ktorí nebudú platiť... a potom je často veľmi náročné ich dostať von keď odmietajú za každú cenu.

amelie2017
9. máj 2022

@vilma7 my sa v Spanielsku smejeme, ze je lahsie adoptovat si dieta ako prenajat byt.
Myslim, ze otazky o prijme nie su problem , ale aby hocikedy chodila do bytu, tam problem je.

oblecenie99
9. máj 2022

Treba si uvedomiť,že podpisom nájomnej zmluvy oboma zmluvnými stranami sa vlastník, ako prenajímateľ,dobrovoľne a za odplatu vzdáva časti svojich práv,súvisiacich s predmetom vlastníctva (bytu),konkrétne uživacieho práva v prospech nájomcu. Neplatí teda, že môže chodiť do bytu,kedy sa mu zachce, ale môže tak urobiť iba za podmienok, ktoré sú zmluvne dohodnuté. V opačnom pripade sa dopúšťa porušenia zmluvy a navyše je tu Druhá rovina, podľa mňa závažnejšia: dopúšťa sa zásahu do osobnostných práv nájomcu. S obidvoma prípadmi sú potom spojené rôzne následky (právo na primeranú zľavu z nájmu, na nemajetkovú ujmu a pod.).

zuzanaete
10. máj 2022

@w123 Ak to priatel toleruje. Naozaj nie je bezne, aby vlastnik chodil do bytu, ako sa mu zachce a uz vobec nie komentovat, kde ma najomca polozene lieky. Moze skontrolovat stav bytu - zniceny nabytok, znicene steny, ale nie, kde ma co najomca polozene (ked si odmyslime nejake uplne nechutnosti).

simca06022011
10. máj 2022

@w123 nuz nemôže 😁 to nie je ze je to jeho byt a moze si tam chodiť, prenajatim bytu sa vzdava uzivania a uziva ten byt priateľ, plati za to najomne.
Ja by som to napr porovnala k leasingu (odhliadnuc od kupi nakoniec) : keby prišla leasingovka hocikedy skontrolovať auto, povozit sa? Ved je vlastníkom auta, "platiaci" klient je iba uzivatel 😁
@zuzanaete ja by som pri takomto "domacom" nechutnosti naschval nechávala hocikde 😂

vroni
10. máj 2022

@zuzanaete, nie, nemôže "skontrolovať" vôbec nič. Môže sa s nájomníkom o kontrole dohodnúť, ale nemôže svojvoľne chodiť na kontroly a lasovať po "svojom" byte. Rovnako by som nikomu neukazovala pracovnú zmluvu a nikomu neposkytovala telefonické referencie. Jedno i druhé je porušovanie zákona o ochrane osobných údajov. Ale zase je fakt, že tu obvykle pýtajú 6 mesačný depozit alebo bankovú záruku.

vulka
10. máj 2022

Veď podrobnosti si hádam dohodnete v zmluve, či ani zmluva nebude?

ivana.natasha
10. máj 2022

Vstupovať by mal majiteľ bytu iba po dohode v prítomnosti nájomníkov. Treba to ošetriť v zmluve. My prenajímame a popravde, nemám z toho pasiu chodiť tam pravidelne, a určite nie bez toho, aby tam boli naši nájomcovia. Chodíme tam presne 1x za rok(ak sa nevyskytne niečo nečakané, čo potrebujeme prebrať osobne-stalo sa to 2x za 5 rokov, ale vždy po vzájomnej dohode) a myslím, že ak si správne vyberieš ľudí, čo tam bývajú, tak ani viac netreba. A nájomníci nám sami povedali o svojej situácii, že obidvaja pracujú a v podstate aj prečo hľadajú podnájom - v akej sú situácii. Veľmi sme to ocenili. Popravde, by som sama nestrpela, ak by mi niekto chodil natajnáša do bytu, ktorý si prenajímam, pretože obmedzuje moje súkromie, za ktoré si platím.

opica_skorica
10. máj 2022

@panelacikova V jednom komente napises, ze uz si nikdy viac ziaden byt neprenajimala a hned aj info, ze si ho 6 hodin cistila, aby si ho prenajala.
Neuveritelne.

prasiatko30
10. máj 2022

@amelie2017 ani sa im necudujem - kym dostanes un ocupa z domu tak minies majland a este sa ti budu skerit do ksichtu. Musis mu platit elektriku a vodu lebo nemozes nechat cloveka bez a nikeot ti to nevrati, a vojdes do bytu po desahucio, ktory majitel casto este stale splaca a anjde vsetko znicene, vytrhane a odvezene. 😒

fajnova
10. máj 2022

Nie je to ok. My sa vždy vopred ohlasime a ani nejdeme dovnútra. Len keď nás vyslovene pozvú. To je nehorázne narúšanie súkromia, nešla by som tam bývať.

amelie2017
10. máj 2022

@prasiatko30 ano, ja viem a chapem ich. Kamaratka takto prenajima byt rodicom synovho spoluziaka a ako zacala pandemia, nezaplatili jej ani cent 🤦‍♀️ uz aj maju pracu, ale akosi si zvykli.

verca888
10. máj 2022

Tak to teda ok nie je. A teda co mam skusenost z podnajmu, ked chcel majitel prist vedela som o tom, a hlasil mi to dopredu.

kittykat22
10. máj 2022

Majitelka nema skusenosti s prenajmom a mysli si, ze si v byte moze robit co chce. Treba jej vysvetlit, ze pokial si za byt platim, tak tento pristup nie je mozny a je dokonca protizakonny.

prasiatko30
10. máj 2022

@amelie2017 ostrazitosti nie je nikdy dost a za dobrotu na zobrotu 🤷‍♀️