AHOJTE 🙂 vie mi niekto poradit co potrebujem ak chcem maleho zapisat do pasu.maly sa narodil v UK a moj manzel je LOTYS. moze maly dostat ang.pas ? sme v UK vyse 5 rokov. dakujem
🙂
@aliza zakon povoluje u deti v niektorych pripadoch dokonca trojite obcianstvo..takze narodenim ma narok na UK...po matke na Slovenske a po otcovi na Lotysske..a nestrati ani jedno...moje deti maju dvojite obcianstvo Irsko-Slovenske a nie je pravda,ze moze mat len 1.Obcianstvo ziskane narodenim nespada pod zakon o zakaze dvojiteho obcianstva.
@axana Ak chces maleho zapisat do pasu, tak sa obrat na Velvyslanectvo SR v UK. Musis totiz poziadat o slovensky rodny list. Ten ti vyda osobitna matrika v BA, kedze dieta sa narodilo v cudzine.Trva to asi 3 mesiace. Inak tvoj maly ma obcianstvo SR automaticky, zo zakona o statnom obcianstve SR, kedze ty jeho matka mas obcianstvo SR. Staci totiz aby aspon jeden rodic dietata bol slovak a mal slovenske obcianstvo a dieta ma toto obcianstvo potom automaticky. Ci ma narok na lotysske obcianstvo, to je potrebne posudit podla lotysskej legislativy. A ci moze dostat obcianstvo britske zasa podla britskej.
@axana
ak sa Tvoj syn narodil v Uk a Ty este pred jeho narodenim zijes v UK min 5 rokov a aj pracujes a vies to vydokladovat ma Tvoj syn narok na Britske obcianstvo. Slovenske ziska po matke automaticky, Britske narodenim sa v krajine.
@aliza
Ja som Slovenka aj manzel a dcerka ma Britske aj Slovenske obcianstvo
@aliza pisala si,ze ak poziada po splneni podmienok o UK obcianstvo,tak jej zanika moznost slovenskeho obcianstva..a to nie je pravda....obcanom Slovenskej republiky sa stava okamzite po zapisani do specialnej matriky pre deti narodene v zahranici a po priradeni pod trvale bydlisko matky na Slovensku.
@andrealisy tak super, to som nevedela. Mala som info, ze dieta moze mat takto dve obcianstva len po rodicoch. Tak som sa mylila, ospravdlnujem sa 😒. Cize stale mozem este pre syna ( 16 m) vybavit aj britske obcianstvo? podmienky splname. Len sa mi zda, ze z osobitnej matriky mi anglicky rodny list uz nevratili, cize treba dat vystavit novy, ci ako?
to ano, ale to nema vplyv na obcianstvo dietata 😉
@aliza
urcite mozes poziadat. Rodny list Ti bude treba, ak nemas uz tak budes musiet poziadat o novy. My sme rovno poziadali asi 5 kopii ked sme prvy original vyzdvihovali, lebo to bude stale na nieco treba. Ale isto sa to da. Pas mas do 2 tyzdnov doma 🙂
@andrealisy no super, dakujem velmi pekne 😉
@aliza 🙂
@lubina inak pri tej adrese deti...treba davat bacha na komunalny odpad 😀 ...lebo deti sa zapisu automaticky na adresu matky na SK a potom niektore urady velmi radi posielaju papieriky na uhradu komunalneho odpadu aj pre tie deti 😀 ,ktore vlastne nie su ani na SK....ale maju tam trvaly ci prechodny pobyt podla zakona.
@cmulinko to mas absolutne pravdu, ale ked sa mi narodila starsia dcera v zahr, tak s tym nebol problem, len sme oznamili, ze sme dlhodobo v zahranici, na mestskom urade si urobili poznamku a neplatila som odpad ani ja a ani za dceru
@aliza Ano.Ved muz je holandan a podla ich zakona staci, aby jeden rodic bol holandan a dieta ma holandske obcianstvo, nezalezi na tom kde sa narodi.A tak je to aj v slovenskom zakone, staci ze jeden rodic ma slovenske obcianstvo a dieta zistka slovenske obcianstvo automaticky, nezalezi na tom v ktorom state sa narodi.Akurat si to musis papierovo vybavit.Jednej sme vybavolali slovenske obcianstvo cez velvysl. v Holandsku a druhej sme vybavovali holandske obcianstvo cez holandske velvysl. vo Viedni, kedze na Slovensku nemaju holandania tuto agendu.Ale vybavili sme 🙂
@lubina si predstav,ze ja som zahlasena na nasom obecnom urade,ze som uz 8 rokov v zahranici....dokonca mi tam pracovala moja teta,tak s tym nebol nikdy problem.....tetu vyhodili a zrazu mi prichadzaju papiere na moje 3 deti za komunalny odpad...tak matka v zahranici a decka su urcite same bez matky na SK adrese...to je absolutne chore 🙄 ziadaju dokazy,ze deti mam pri sebe....ale myslim si,ze je to kvoli mojej tete...ona im tam totiz troska zavarila a maju probem teraz.
@cmulinko ale ved tak im posli papier ze deti maju adresu s tebou v zahranici a hotovo. Mysli, ze im bude stacit ked im to prelozis aj sama, ze ani nebude treba oficialny preklad toho potvrdenia. Ja som normalne po mame vtedy poslala len cestne prehlasenie, ze sme obe v zahranici a bolo to.Ziadny problem.Lenze tieto poplatky vyberaju mesta a obce, takze je to ich administrativa a teda aj ich byrokracia 😠
@lubina pred tym im stacil iba fakt,ze som v zahranici..nebrala som ziadny papier na obecny urad...teta tam robila a vsetko vybavila..teraz?chcu uradny doklad,ze ja som estre stale v zahranici...nestaci potvrdenie od zamestnavatela...musi to byt oficialny uradny papier a oficialne prelozeny notarom...nie irskym notarom,ale slovenskym notarom....a oficialne musim dokazat uradne,ze moje deti sa nezdrziavaju na uzemi SK..a nestaci potvrdenie zo skolky...musi to byt nieco oficialne a prelozene a nesmie byut starsie ako 1 tyzden...toto mi odkazal pan staorsta,ktoreho odvolali z funkcie aj vdaka mojej tete....takze momentalne cakam,kym nasadne na tron novy starosta 🙂 ,lebo tie poziadavky su viac ako chore a viem,ze to takto nefunguje a ziada odomna tieto veci neopravnene.
@axana anglicky pas, teda obcianstvo, by zrejme mohol, ak splnate podmienky, ale v tom pripade uz nemoze mat ine,, ani slovenske, ani lotysske. Ale moze mat slovenske a sucasne lotysske po otcovi. Na zapis do pasu potrebujes slovensky rodny list.