Pekný večer, chcem sa poradiť. Keďže v zákonníku práce som to nenašla. Môže mi zamestnávateľ nariadiť čerpanie dovolenky cez štátny sviatok? Doteraz nám ten deň zaplatili,keď sme nepracovali(ako v každej firme). Ale teraz sa rozhodli,že na každý sviatok, ktorý nám vychádza do konca roka nariadili celozávodnú dovolenku. Nezdá sa mi to,ale nevieme sa brániť. Ak sa niekto do toho vyzná,ocením radu,ďakujem ❤
neviem, asi pracujem v prilis dobrej firme, taketo veci mi pridu totalne odveci 🙈
@lukovacka skús si zavolať na príslušný inšpektorát práce
zamestnavatel disponuje celou dovolenkou takze ak vam to nariadi vcas tak moze
Časť dovolenky Vám môže zamestnávateľ nariadiť čerpať. Zákonník prace presne uvádza, koľko a kedy Vám to musí oznámiť pred čerpaním. Počas štátneho sviatku však dovolenku čerpať nemôžete. Vtedy sa dovolenka preruší a pripadne po sviatku pokračuje ďalej.
zeny nechcem vam brat iluzie, ale inspektoraty prace su u nas na okrasu...nic nevyriesia...moj otec pracoval aj pocas sviatkov ,ale zamestnavatel mu ich na drzovku nezaplatil...a ked sa bol pytat na inspektorate, ze ano je v prave...podal staznost, boli to preverovat a viete co? skutok sa nestal, vraj v dane dni- sviatky nepracoval...zamestnavatel sfalsoval dochadzku....
@lukovacka Máte odbory? Dá sa poradiť s odborárskymi právnikom. A čo plán dovoleniek, máte schválený?
Inak, zamestnávateľ môže určiť celu dovolenku, ale cez sviatok nič nečerpáme, aj keď v tom obdobi mame dovolenku. Proste di vypíšeme dovolenku len na ostatne dni a ten sviatok “preskocime”.
@rosavia ak ide o neoretržitú prevádzku, je to trochu iné
ahojko otazka je co mate v zmluve ak sa pise ze pracujete od pondelka do piatka (aj pocas sviatkov v tyzdni) tak ma pravo vam nariadit dovcu pocas statnych sviatkov inak asi nie
@lukovacka také niečo sa nedá urobiť v dochadzkovom systéme. Tam sú už sviatky vopred navolene. Či ako si znacite dochádzku? Na papier? Ak na papier, tak to vedia oklamať a niekde v dochadzkovom liste to čerpanie označia ako cez pracovny deň. Štátny sviatok by si mala mat normálne predplatený akoby si bola v robote, aj keď si v nej nebola.
@lukovacka nie som pravnik, len HR, ale podla mna nemoze 🤷🏼♀️ sviatok je sviatok, nenapada na relevantny dovod / argument preco by nariadil cerpanie dovolenky na tieto dni...
jedine ze 1 den budete mat zaplateny aj sviatok aj dovolenku, ale to sa mi zda pritiahnute za vlasy