Môže mi manžel darovať "svoj" podiel bytu?

27. jún 2023

Kúpila som byt (pre svoje deti z predošlého manželstva) môj ex, ich otec je majetny ale totálny despota. Už párkrát sa vyhrážal, ze dedičstvo deti nedostanú. Ja som nemala nič na založenie (hypotéku s tou sumou, ktorú som potrebovala mi nedali) tak môj manžel mi ručil svojim domom a zobral aj na seba hypo. Takže majitelia sme obaja. Výlučne ja platím hypo aj nájom na byt. Poslednú dobu ma chytá paranoja, že ak toto nedopadne dobre pôjde polovica mojich peňazí "hore komínom". Povedala som to svojmu mužovi a on ochotne mi daruje "svoju" polovicu bytu len nam napadlo. Či môže keď na jeho mene je hypo ..môže?

tiezjedna
27. jún 2023

a to kupovali ešte ako nemanželia?

autor
27. jún 2023

@tiezjedna Nie, už ako manželia

draik
27. jún 2023

Momentálne Vám nemá čo darovať, keďže majetok je v BSM a to trvá.

zuzanaete
27. jún 2023

Z coho platis hypo a najom? Lebo v manzelstve su prijmy spolocne. Ak platis z vyplaty, tak to aj manzel plati.

autor
27. jún 2023

@draik Ďakujem za odpoved. A ako by sa to dalo vyriešiť?

tiezjedna
27. jún 2023

v tom prípade neviem, čo riešite... ak ste to kupovali ako manželia a nemáte upravený režim bsm, tak je v bsm, tým pádom ste bezpodieloví vlastníci = vlastníte ho obaja a takto by to malo byť zavedené aj v katastri. Hypotéka tiež musí byť na vás oboch, resp. ty si spoludlžník.

autor
27. jún 2023

@zuzanaete ja platím zo svojich peňazí/výplaty chodím do prace zarábam svoje peniaze..platím hypo a veci okolo mojich deti a ešte aj polovicu nájmu za dom

riyadh
27. jún 2023

Manzel ruci svojim domom, je spoludlznik a ty chces po nom, aby ti patril cely byt🤔🙄ty si inak "vycurana". Ved ked sa rozidete vyplatis ho z polovice bytu, minus hypo Co ste dovtedy platili, aky je problem. Ved ty si ten byt nekupila za hotove, pomaha ti ho splacat manzel a ty ho chces parade osklbat, a este aj debko suhlasi. 🐽

zuzanaete
27. jún 2023

Tvoja vyplata nie je tvoja, ale vasa vyplata. V manzelstve su prijmy spolocne. Takze neplatis vsetko zo svojto ale z vasho.

autor
27. jún 2023

@tiezjedna áno viem..veď je všetko ok. Len som "poznačená" minulým manželstvom. Platila som tiež hypo na striedačku s ex lenže byt bol výlučne len na ňom a nakoniec "zhrabol" všetko on

tiezjedna
27. jún 2023

odhliadnem od skutočnosti, že bez manžela by si sa k tej nehnuteľnosti nedostala, pretože banka by ti hypo nedala a upozorním len na druhý holý fakt že dňom uzatvorenia manželstva prestali existovať "tvoje peniaze", "tvoja výplata", rovnako ako prestli existovať "jeho". Všetko je spoločné a pri prípadnom rozvode by sa na nič "moje" a "tvoje" nehralo.
K tvojej odpovedi na mňa 20:29 - áno, pretože byt určite nadobudol ešte pred manželstvom, že?

autor
27. jún 2023

@zuzanaete to je somarina...nehnevaj sa, ale ja si zarábam svoje peniaze a manžel svoje. To, že ty takto žiješ neznamena, že vsetci musia.. Ja keď nemám napr synovi ma bus tak môj manžel mu ich neda lebo to sú jeho peniaze

autor
27. jún 2023

@tiezjedna myslíš môj ex? Nie, už sme boli manželia a dokonca som bola v 9mesiaci tehotná...

tiezjedna
27. jún 2023

ten príklad s peniazmi na bus si dúfam myslela len ako hrozne debilný príklad...

autor
27. jún 2023

@riyadh výlučne JA PLATIM HYPO, NAJOM NA BYT on zobral na seba hypo....ale PLATIM IBA JA A AJ BUDEM...TAKŽE V ČOM SOM VYCURANA???

tiezjedna
27. jún 2023

@autorka takže tvoj ex ten byt z nejakej časti financoval z darovaných/zdedených peňazí? Pretože inak to právne nie je možné, ak ste nemali upravené BSM.

autor
27. jún 2023

@tiezjedna nie kúpili sme stary pôvodný stav. Spolu..a prerabali spolocne..boli sme manželia cez 15 rokov. Lenze spravila som chybu platila som tak, že som vybrala peniaze a dala mu a pod. On ma peňazí dost resp jeho mama takže mali super právnika a keďže ja som nemala dôkazy tak som ostsls na prázdno s minimálnym vyzivnym v prenajme. Preto som teraz opatrná

dadis
27. jún 2023

@autorka nehnevaj sa, ale neovladas pravne zaklady manzelskeho zvazku a este sa tu rozkrikujes..

sonnenshein
27. jún 2023

Autorka zial, presne ako Ti napisali.
Pravne su to Vase peniaze, nie Tvoje. Ak by chcel byt sucasny manzel "vychcany", moze takpovediac ziadat polovicu toho co na tej hypoteke zaplatis aj keby Ti byt prepisal (vylucili ste ho z BSM), lebo v manzelstve su prijmy spolocne a Ty by si investovala zo spolocnych penazi nieco do vylucne Tvojho.

Co mozete spravit je po doplateni hypo prepisat byt na deti, alebo im zriadit pravo dozitia, ale s tym by zase musela suhlasit banka.

Je to zial poriadne komplikovane cele.

zuzanaete
27. jún 2023

Je jedno, ako ma kto podelene peniaze v manzelstve. Ja popisujem pravny stav a ten je taky, ze prijmy su spolocne, pokial nemate zmeny ohladom bsm. Ale riadne osetrene, nie len, ze sa doma dohodnete, ze toto je moje a toto je tvoje.

tiezjedna
27. jún 2023

@autorka vieš, prepáč, ale začína mi pripadať, že ty nebudeš najostrejšia pastelka v peračníku a je tu niečo, čo si buď urobila nevedomky, alebo možno aj cielene na "radu" tvojho ex. Napríklad podpísala zúženie bsm, alebo niečo podobné a ani o tom nevieš (neboli ste náhodou za nejakým účelom spoločne u notára??)... Pretože keby si mala aspoň základné povedomie o tom, ako z právneho hľadiska funguje tok peňazí v manželstve, tak nemôžeš napísať takú hlúposť, že ty niečo platíš "výlučne" z "tvojich" peňazí, alebo v prípade ex, že si peniaze vybrala a dala mu ich na ruku, a to bol dôvod prúseru...🙄 Chápem, že reálne teraz fungujete moje-tvoje, takto to máte nastavené, ale z právneho hľadiska sa na to v manželstve neprihliada. Skús to vidieť aj z druhej strany - peniaze, ktoré zarobí tvoj manžel sú aj tvoje, čiže ak by mal v prípade rozvodu na účte milión, pri vyrovnaní by si mala nárok na polovicu. A on by s tým nemohol urobiť vôbec nič.

riyadh
27. jún 2023

Nie TY Platis, vsetko Co s manzom zarobite je SPOLOCNE!!!!!! Pokial nemate suzene BSM, a nehnevaj sa tvoj manzel ruci domom a ty chces cely byt? Ja by som ti to hned vysvetlila🤔😊

draik
27. jún 2023

Navštívte trochu schopnejšieho právnika a ak manžel bude spolupracovať, tak to pôjde pomerne rýchlo. Aj keď manžel by si na seba ušil búdu.

vamajka
27. jún 2023

Ex ta pekne odrbkal ako je mozne, ze si nedostala pol. z bytu, ktory ste kupovali pocas manzelstva? A je jedno akym stylom ste ho splacali vsetky peniaze boli spolocne tak ako ich mas spolocne aj s terajsim manzelom.

autor
28. jún 2023

@tiezjedna Ok ďakujem pekne za priateľské vysvetlenie. A áno moje povedomie o týchto veciach nie je najlepšie resp. už mám lepšiu predstavu.

autor
28. jún 2023

@draik ďakujem za odpoveď

erikavesela
16. júl 2023

To nie je tvoje rozhodnutie.. to je zakon...v mazelstve zanika moje a jeho.. vsetko je vase