Môže mať vplyv na dôchodok, ak budem pol roka nezamestnaná?

gemelos
28. sep 2023

Prosím Vás, vie mi niekto jednoducho vysvetliť, že ak by som odišla z práce a bola pol roka na úrade práce, ako mi to "uškodí" čo sa týka dôchodku..prípadne odchodu do dôchodku, aký to má na to vplyv?

a_alexandra_a
28. sep 2023

Má to vplyv na odrobené roky... doba na úrade práce sa ti nezapočítava... napríklad pri odchode do predčasného dôchodku potrebuješ mať odpracovaných minimálne 40 rokov, aby sa ti suma dôchodku za každých predčasných 30 dní krátila o 0,3%. Ak nemáš odpracovaných 40 rokov a chcela by si ísť do predčasného dôchodku, tak sa ti za každých začatých 30 dní dôchodok zníži o 0,5%.

bambulka98765
28. sep 2023

@a_alexandra_a ty pracujes niekde v tomto obore?
Mohla by som sa ta nieco opytat?

a_alexandra_a
28. sep 2023

@bambulka98765 Nepracujem, iba mám nejaké info o tom 🙂

bambulka98765
28. sep 2023

@a_alexandra_a pisem ss

gemelos
autor
28. sep 2023

@a_alexandra_a Ďakujem za jasnú odpoveď. Prosím ťa, vieš mi ešte povedať že ak by som si otvorila živnosť, tak prvý rok odvody do SP platiť nemusím..ďalší rok ak by môj príjem zo živnosti bol pod 7 tis. tiež ešte nemusím..ak by som takto trebars 3 roky neplatila žiadne odvody do SP ale podnikala by som, má to vplyv na dôchodok? Predpokladám, že roky sa tam už započítavajú vtedy, ale asi to má vplyv na výšku dôchodku..? tak?

a_alexandra_a
28. sep 2023

Ako som písala vyššie, ja v tomto odvetví nepracujem, ergo neviem odborne poradiť. Vedela som len odpovedať na to, čo si sa pýtala, lebo tému predčasného dôchodku sme riešili v rodine, tak mám info.
@gemelos