Chcela by som vediet,ci moje deti maju narok na britsky pas...mladsia ma 19 mesiacov a sme tu uz viac ako 5 rokov,ale starsia ked sa narodila tak sme tu boli len jedn rok a tak nesplname tu podmienku,ze je potrebnych mat aspon 5 P60, navyse obidve dceri maju po mne slovenske obcianstvo a po manzelovi polske...moze mat aspon mladsia dcera aj britske obcianstvo? A nieje to potom tak,ze jej slovenske a polske zanikne? A ked sa starsia dcera narodila v Anglicku a zije tu uz 6 rokov tak moze mat aj ona britske obcianstvo? Alebo sme tu museli my zit 5 a viac rokov pred jej narodenim,aby starsia dcera mohla mat aj britske obcianstvo? Poznam par Poliakov, ktori svojim detom urobili britsky pas. akurat dnes som bola po application form for british passport a mam z toho take zmiesane pocity, neviem co robit, mladsia by asi mala narok aj na britsky pas, ale ked my nebudeme mat ich obcianstvo a nedajboze by sa nieco stale,zeby sme uz dalej nemohli byt v Uk tak by tom potom mohol byt dost velky problem s nou vycestovat z krajiny...neviem ci ma niekto take skusenosti...dakujem za radu 🙄
ja osobne som nepocula o dietati, ktore by malo uplne ine obcianstvo ako rodicia.. aspon jeden z rodicov ma vzdy obcianstvo rovnake ako deti.. ja mam dvojite (bulharske aj slovenske) a muz je bulhar, maly sa narodil tu, ale ma aj bulharsky rodny list, cize ked bude v buducnosti chciet, kludne si vybavi pas/obciansky, ale takto ako opisujes ty by som to veru neriesila.. ono jedna vec je, ze akehokolvek obcianstva je dieta, ty si stale jeho rodic a pravny zastupca, nemali by ti ho len tak vziat, ale zase pokial sa dieta stane obcanom uplne inej krajiny, vztahuju sa na to aj ista zakony a normy, ja osobne by som to neriskovala, musis to mat velmi dobre preskumane a prespekulovane, aby si sa na to dala podla mna..
ak by britska strana povolovala dvojite obcianstvo, tak by to bolo ine, to si si uz zistila?
@nicolle21 dakujem za odpoved, no poznam dve polske rodiny, ktorym sa narodili deti priblizne v rovnakom veku ako ma moja mladsia dcera a oni vsetci aj so starsimi detmi maju polske obcianstvo aj pasy a tym malym dali urobit britksy pas, staci ked tu jeden z rodicov pracuje minimalne 5 rokov a vie to potvrdit tym ze ma 5 P60 a ze ti niekto v praci alebo zo znamych anglicanov podpise ze ta pozna minimalne dva roky, niekto kto ma britsky pas- staci si vypytat formular na poste , hej mne sa to zda divne,ale da sa to ale tiez mam z toho dost obavy,ze ked sa nieco stane tak co potom, co som citala na interente o british citizen,tak oni povoluju mat dvojite obcianstvo,zalezi uz len od toho ci aj slovensko alebo Polsko v nasom pripade povoluje dvojite obcianstvo...nase deti maju aj polske aj slovenske,tak by to uz bolo trojite co neviem ako, ale co som citala tak briti to povoluju,ked rodicia su z inych krajin, tiez som tam citala,ze dieta narodene v UK ak rodicia su settle in-teda ak tu aspon jeden pracoval minimalne 5 rokov a ma 5 P60 tak ma automaticky statne obcianstvo, teda ako som napisala,ak vyplnis formular dieta dostane britsky pas a splnas podmienky toho settle in
@nelkas Ja ti viem odpovedať len na jednu časť otázky: ak tvoje deti získajú britské občianstvo týmto spôsobom (čiže nie narodením - po rodičovi), tak slovenské občianstvo im zanikne. Otázka je, či to niekomu bude vadiť 😎
@nelkas no tak uz sa vnutorne rozhodnut.. ja som slovenske obcianstvo ziskavala normalne podanim ziadosti atd atd, asi 2 roky dozadu, aj ked moja mama je slovenka a mala som ho ziskat narodenim, nasi to proste odflakli a musela som si prejst tym celym procesom, akoby som bola cudzinec niekde z azie 😒 aj ked samozrejme to u mna slo podstatne lahsie a rychlejsie, kedze tu zijem prakticky cely zivot.. tiez som si ale chcela nechat obe obcianstva, clovek nikdy nevie, kedy sa mu zide to druhe..
http://www.minv.sk/?informacia-o-udeleni-a-stra... tu je napisane kedy moze clovek prist o slovenske obcianstvo, aj tak by bolo lepsie, keby si sa nejak informovala na matrike, trebars aj telefonicky, povedia ti presnejsie.. kedze pises, ze britska strana povoluje mat dvojite, bola by to z mojho pohladu najlepsia volba.. ja si pamatam, ze ked som si to vybavovala, tak som musela podpisat nejaky papier, ze nemam ruske, mongolske a este nejake obcianstvo, s tymi nie su podpisane dohody a nie su preto mozne dvojite obcianstva, myslim, ze takto vramci europy by to nemal byt problem.. ale vravim, skus si radsej zavolat a zistit na sk matrike
musi byt tych 5rokov v jednom kuse za sebou alebo to moze byt napríklad 4 roky za sebou /2014-2010/a potom ten piaty napriklad 2009??
@nelkas ak aspon jeden z rodicov zil v uk nepretrzite 5 rokov pred narodenim dieta, dieta sa narodilo v UK a rodic je z EU, dieta ma narok na UK obcianstvo. Treba iba preukazat tych 5 nepretrzitych rokov- napr. Vypisy z uctu alebo najomna zmluva alebo P60's. Nas syn ma UK passport a nemali sme ziadne problemy s vycestovanim alebo pod. Pravdupovediac sme mu ho vybavili preto, ze sme chceli vycestovat z UK a bolo jednoduchsie ho vybavit ako slovensky pas. Rodicia maju tiez poziadat o UK passport po 5 nepretrzitych rokoch v UK. Ale skoro nikto z EU to nerobi, pretoze obcan EU ma take iste prava a povinnosti v UK ako drzitel Brittish passportu. Co sa tyka dvojiteho obciabstva tak to nie je povolene, ale nikto sa tym nezaobera kedze nie je v EU ziadna centralna evidencia. Nas syn ma 3 roky a uz rok zijeme na SVK a do zahranicia cestujeme my so slovenskymi pasmi resp.OP a on so svojim UK passportom. Obcianstvo rodicov by som riesila iba v pripade, ze by UK uvazovalo seriozne o vystupeni z EU a oni by chceli zostat v UK.
@lucianna11 ano musi byt 5 nepretrzitych rokov.
A musí to byť 5rokov v čase pôrodu alebo môžme požiadať o pas neskor keď to bude 5 rokov?
A ako píšeš nemusia to byť len P60?staci aj iný doklad napríklad 4x p60 a plus nejaký výpis?
Ake ine papiere okrem P60 sa posielaju pre vybavenie uk pasu pre dieta? Rodny list ma mat apostill alebo nie?
Pokial viem musi tam byt ta podmienka 5 odpracovanych rokov bez prerusenia. Ked uz chcete vybavovat pasy pre deti tak si o ne poziadajte aj vy. Aby ste potom nelutovali ak sa nahodou nieco v buducnosti prihodi...