dobrý deň,
môžem ako dochodca - starobný dôchodok poberám, môžem mať príjem z autorskej zmluvy- do výšky 2400e za rok, bez toho,aby som musela z toho zďanovať príjem a platiť zdravotné a sociálne odvody alebo niečo? mám takú ponuku z jedného magazínu. ďakujem
Môj otec publikoval ešte aj ako dôchodca a chodili mu tie príjmy už zdanené.
@lelelienka mne danova poradkyna povedala, že ak som na dochodku a poberám dôchodok, tak nemusím si zdaniť nič, ani ten majiteľ časopisu. Pokiaľ nepresiahnem príjem minimálny za rok t.j. teraz okolo 2400 €, to si ustrážim. Skôr mi ide o odvody do zdravotnej a soc. poisťovne, nie dane 🙂 dane viem, že sa neplatia pokiaľ nezarobím nad 2400 €.
@h2 zdanovali mu ich ale preto, že presiahol minimálnu sumu zdaňovana za rok, čiže tých 2400e však ?
@h2 a z toho ale neplatil odvody do ZP a SP ?
To ja už neviem, bohužiaľ. Otec zomrel pred 6 rokmi a nemyslím, že presiahol tú sumu. Teda, takmer určite nie, písal vedecké články a len sem-tam mu niečo vyšlo.
@autorka
Neviem ako je to v pripade dochodcu, ale ak mas autorsky prijem, kde sa dan strhava zrazkou, tak tym sa to povazuje za vysporiadane a ziadne odvody do soc ani zdrav poistovne uz neplatis. Ak ti ale dan nestrhnu, je mozne ze odvody platit budes musiet, ale to uz neviem, to si musis zistit.
Ak mas ponuku z magazinu, pojde pravdepodobne o zmluvu s nimi, ze im to vlastne dodas na objednavku a vtedy ti vydavatel rovno zdani prijem a tym je to danovo vysporiadane a ty sa uz o nic dalej nestaras, neplatis odvody.