Môže mať dieťa dve priezviská?

25. mar 2021

Dobrý deň chcela by som sa pýtať či je možné dať dieťatu dva priezviská takýmto spôsobom meno + meno (ako priezvisko) + priezvisko. Keďže viem že dva priezviská nieje možné dieťaťu dať.

klarissa25
25. mar 2021

Nie

sisa_s
25. mar 2021

Neviem, ci som jedina 😀 ale nechapem...co si predstavit pod meno (ako priezvisko)?

autor
25. mar 2021

Myslela som že do kolónky 2 meno dať priezvisko jedného s rodičov. Chcela som sa informovať aj priamo na matrike no nemôžem sa tam dovolať.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sisa_s
25. mar 2021

No a to priezvisko sa zhoduje aj s existujucim menom? Inak ho nezapisu ako meno...

klarissa25
25. mar 2021

A to ma pre pana aky vyznam?? 🤦‍♀️

autor
25. mar 2021

Ďakujem za odpoveď podobné meno ako je priezvisko by sa v kalendári malo nachádzať, zájdem tam osobne a budem sa informovať.
Nie sme s priateľom zobratý a ani to neplánujeme a preto by pre nás táto varianta bola ideálna, keďže obaja by sme boli radi keby mal syn v oba priezviská.

sisa_s
25. mar 2021

No 2 priezviska mu nezapisu urcite a neviem si teda predstavit to, co popisujes, ale tak mozne to asi je...a ak sa mozem opytat, preco tak striktne nechcete sobas? 🙂 moze to v buducnosti priniest aj skodu, co sa tyka pravnych zalezitosti, keby sa nieco stalo atd...

mpg
25. mar 2021

Ak je to priezvisko aj meno napr. Ivan, Dávid, Fedor, Fridrich a pod. tak by mohol dať dve mená a priezvisko, ale dve priezviska nie.

autor
25. mar 2021

Možno raz áno, no momentálne ani v dohľadnej budúcnosti to neplánujeme.
Viem že dve priezviská (do kolónky priezvisko) sa nedajú dať preto nás napadla takáto varianta ako stredné meno uviesť priezvisko jedného s nás.
Už som sa stým stretla že to takto rodičia dieťa vyriešili, preto sa pýtam či stým nemá niekto skúsenosť.

vevesh
25. mar 2021

Jedine, ze druhe priezvisko je totozne s menom cize nejaky Jakub Martin Besenovsky by siel. Ale Jakub Kocur Besenovsky nie. Jedina vynimka z dvojiteho priezviska je, ak by tvoj muz bol spaniel...

sara07
25. mar 2021

však čo riešiš, nezobraty po tebe prezvisko,svadba po nom
nebabrala by som sa

birika
25. mar 2021

myslim, za ak by druhe meno bolo napr Augustin co by bolo zaroven priezvisko otca tak bez problemov - nikto by neriesil, ze su to 2 priezviska

jallka11
25. mar 2021

Mysli niekto aj na to dieta bude sa predstavovat velmi dlho+ podpisovanie bude tiez otrava

belllinka
25. mar 2021

Bože tieto egá rodičov 🙄 a just každý musí trvať na tom svojom priezvisku a odskáče si to chúďa decko

jaskolka
25. mar 2021

Ako keď by bolo potom trebárs meno Lukáš Ivan Novotný, teda Ivan je "meno" ale vlastne priezvisko, tak je to možné. Ale úprimne tiež v tom nevidím zmysel, veď to bude vždy brané ako druhé mení, alebo budes vždy upozorňovať ty, a potom syn, že pozor, to nie je krstné meno, ale druhé priezvisko?Ja by som z toho skôr mala srandu, keby sa mi takto dakto oficiálne predstavil. Proste oficiálne syn bude mať dve krstné mená, aj na preukazoch a všade bude to priezvisko Ivan vedené ako druhé krstné meno.

hradnapani
25. mar 2021

oficialne nie, ani pri zosobasenych paroch. Ale cisto teoreticky jeden z vas by si mohol zmenit priezvisko na priezvisko toho druheho, tym padom meno dietata by ste mali budete mat rovnake ;) (to len vyvodzujem, ako to maju u Babisovcov v CR 😀

maximilie
25. mar 2021

Ano, syn mojej kamarátky mal meno aj po otcovi aj po mame

judar
25. mar 2021

Taka hovadina...mozes dat max tak 2 meno ale dat 2 priezviska dietatu by narobilo problem preto to nedovolia...
Dajme tomu priklad syn Martin, otec Murgaš, matka Ivančíková
Martin Murgaš Ivančík - keby sa ozeni a zena Bude napr. Lucia Nagyová lenze ta by chcela mat sobasom svoje priezvisko tak co by z toho preboha bolo.....Lucia Nagyová Murgašová Ivančíková alebo by sa im narodilo dieta dajme tomu Peter ona by si zmyslela dat krestanske druhe meno Pavol...normalnym stavom by to bolo Peter Pavol Murgaš Ivančík manzelkynym stavom Peter Pavol Nagy Murgaš Ivančík...

......záver proste....no zbohom matrika pri takychto blbostiach lebo bol by z toho obroooovkyyy bordel keby toto zacali mnohi robit

sisa_s
25. mar 2021

@judar 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 Peter Pavol Nagy Murgaš Ivančík

tenerifka
25. mar 2021

ak zijes na Slovensku, zbytocne si komplikujes zivot, mozes dat teraz po sebe a ked sa raz vezmete, mozes si zobrat manzelove priezvisko a mozes ho zmenit aj synovi. My zase mame vsetci v Spain dve priezviska, poradie moze byt lubovolne-napr.prve po matke a druhe po otcovi, takze dieta sa vola napr.Juan Manuel Rodriguez Lopez (Juan Manuel je krsne meno)

zuzikak
25. mar 2021

NIE - na slovensku plati, ze meno je meno a priezvisko je priezvisko. Ak zapises Peter Adam Matej. Bude to brane ako Peter Adam(prostredne meno) priezviskom Matej. Cize meno moze byt hlavne jedno plus druhe meno. Priezvisko vzdy len jedno. Dve priezviska si moze dat len zena (jedno za slobodna a druhe za vydata) Mate 2 moznosti. Bud sa vzdas svojho ega a dieta sa bude volat po svojom otcovi (a ty sa neskor vydas za neho a budes mat aj ty rovnake priezvisko ako dieta a tvoj muz) alebo sa vzda ega tatik a hoci bude zapisany v rodnom liste ako otec dietata, dieta bude mat meno po tebe ako po matke.

zuzikak
25. mar 2021

@jaskolka ano, ked zacne vysvetlovat, ze toto je vlastne priezvisko, nie meno tak vyjde akurat tak na posmech 🙂 . A lekarka do cakarne ho bude volat ako ? Ivan-Novotny - no vitaj Lukasko.... 😀

loliki
25. mar 2021

Uvedomuješ si, že tvoje dieťa sa bude musieť tak podpisovať v škole, učitelky v skolke, v skole a ty sama pri vypisovaní všetkých papierov budeš celý život nadávať? Vyber si kratšie priezvisko a hotovo. Menej roboty.

klip0
25. mar 2021

Fakt to nerob tomu dietatu, treba najst kompromis, mozno co sa lepsie hodi k menu.. Ved to bude mat cely zivot a co bude celý zivot vysvetlovat ze mama a oco sa nevedeli dohodnut tak mi dali priezvisko oboch ale to prve je akoze meno nie priezvisko a vlastne volajte ma prvym menom. Ved chuda dieťa to je cisty zmatok.

bu1bu
25. mar 2021

No ja neviem, ale na ZŠ som mala spolužiačku s dvoma priezviskami ( bolo to koncom 90's) a na SŠ zase spolužiaka s dvoma priezviskami. Asi je to predsa len možné ...

agatakoceninova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
basska_b
26. mar 2021

@judar Ja si myslím, že týmto smerom to speje 😁 kamarátka si zobrala brazílca a ma 3 priezviska a deťom dali dve krstné mena. Ale deti majú slovenské občianstvo. Keď im boli vybaviť pas, tak pani prevracala očami

basska_b
26. mar 2021

Môj brat mal spolužiačku Kiraľ-Vargovu. S pomlckou