Môže ma zamestnávateľ v tomto čase prideliť na inú prácu ako mám v zmluve?

macka174
16. apr 2021

Dobrý den.V mojej zmluve na polovičný pracovný pomer mám vykonavat prácu ako čašníčka.Moze mi zamestnávateľ v tejto dobe keď fungujeme ako výdajne okienko,pridelit inú prácu ako napr.umyvanie,príprava prevádzky?

macka174
autor
16. apr 2021

A ešte k tomu,poslednú výplatu som od neho dostala v januári.Mozem odmietnuť nastúpiť do práce keď nemám zaplatený február a marec?

alenah31
16. apr 2021

@macka174 áno môže - za určitých okolností môže dôjsť k preradeniu zamestnanca, a to aj bez jeho súhlasu pre potreby odvrátenia mimoriadnej udalosti alebo potreby zmiernenia jej bezprostredných následkov. Zároveň je potrebné zdôrazniť, že z hľadiska vymedzenia časového rozsahu uvedeného preradenia ide o preradenie obmedzené na čas nevyhnutnej potreby. Čiže v čase pandémie - reštaurácie-bary nefungujú. Za tento čas ťa môže preradiť aj inam nakoľko svoju prácu momentálne vykonávať nemôžeš. V momente ako skončí tento stav - znovu môžeš vykonávať prácu čašníčky (otvoríte) tak je povinný ťa vrátiť na tvoje pôvodné miesto.
A nie - nemôžeš odmietnuť nastúpiť, si stále zamestnanec - ale môžeš pre nevyplatenú mzdu podať okamžitú výpoveď. Ale pozor! Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.
Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti.

Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.

macka174
autor
16. apr 2021

@alenah31 a ked si dám túto okamžitú výpoveď,mám nárok na vyplatenie dovolenky?

alenah31
16. apr 2021

@macka174 za alikvótnu časť čo si pracovala nárok na dovolenku máš - takže áno - ale či ti ju vyplatí a vyplatí aj zvyšnú - dlžnú mzdu - to ti nepoviem. Môžeš sa v tejto veci obrátiť na IP. Ale okamžitej výpovedi predchádza tvoje písomné upozornenie zamestnávateľovi, aby ti vyplatil mzdu a upozornenie, že inak budeš postupovať podľa ZP.

macka174
autor
16. apr 2021

@alenah31 mám 53 dni starej,nevyčerpanej dovolenky

zalka
16. apr 2021

@macka174 asi nejde o dovolenku za rok 2020 a dovolenka za rok 2019 a skôr už ti prepadla.

alenah31
16. apr 2021

@macka174 53 starej? Nevyčerpaná dovolenka za 2019 sa už neprenáša - prepadá, prenáša sa dovolenka za 2020 a alikvótna časť novej - teda pokiaľ si nebola na MD a RD a dovolenka si ti nazbierala.

macka174
autor
16. apr 2021

@alenah31 od 2014 -2020 som bola na MD a RD

zalka
16. apr 2021

@macka174 aha to je iné tá dovolenka ti neprepadla.

alenah31
16. apr 2021

@macka174 tak potom jasné - ak si je nečerpala v poslednej mzde je zamestnávateľ povinný všetku preplatiť.

macka174
autor
16. apr 2021

@alenah31 dakujem