Môže ma zamestnávateľ prinútiť podpísať hmotnú zodpovednosť?

sapa20
30. máj 2021

Ahojte
Môže ma zamestnávatel prinútiť podpísať hmotnu zodpovednosť?
Jeden deň v týždni musím predávať. Ja však odmietam niesť akúkoľvek zodpovednosť za finančné nezrovnalosti keďže predávanie nemám v náplní práce (ani sa nemienim mať).

nafka0483
30. máj 2021

@sapa20 Nemoze, ak to nemas v pracovnej zmluve v popise prace. Pozri sa ale ci tam nemas nejaku formulku ako "dalsie cinnosti podla nariadenia zamestnavatela" a pod. alebo odkaz na nejaku internu smernicu.

Ale ak nemas v popise prace predaj a pracu s pokladnou, s hotovosotu, zodpovednost za tovar a pod. Tak moze ti ponuknut dodatok ku zmluve, ale ty ho nemusis podpisat, nemusis suhlasit.

simca06022011
30. máj 2021

@sapa20 ak máš v pracovnej náplní predaj tovaru, jeden deň v týždni pracuješ s hotovosťou tak ako inak sa to dá riešiť? Véd ty budeš s tými peniazmi ten deň robiť. Ma za to zodpovedať zamestnanec co tam nebude?
Podľa príspevku ťažko povedať, lebo na to treba detaily vedieť.

Ale prakticky, všeobecne, ak mi nepodpíše hmotné zodpovednosti zamestnanci, a pracujú ci s hotovosťou, tovarom alebo nejakým iným majetkom (napr. Auta...), tak bohužiaľ budem hľadať iného človeka. Pri hmotnej zodpovednosti ale treba dokázať kto to zavinil a ako vznikol nejaky schodok.

Oprava čítam ze v náplni to nemáš, ale tak na základe čoho ti to dava robiť?

sapa20
autor
30. máj 2021

@simca06022011 moja náplň práce je pomocný pekár.
Keďže človek ktorý v nedeľu mal na starosti predaj je pn tak ho dobrovoľne nasilu zastupujem ja.
ABY si bola v obraze....Mame v pekárni prieskumnu predajňu. Teraz musím odbiehať od spracúvania pečiva k pokladni keď príde zákazník
Na základe čoho? Lebo Ja som ŠEF a povedal som, že to tak bude!

nafka0483
30. máj 2021

@sapa20 Nemusis suhlasit, donutit ta nemoze. Na druhej strane, ak zamestnavatel chce silou mocou niekoho, kto bude aj piect aj predavat, tak si najde cestu ako ti dat vypoved a prijme takeho kto bude robit obe veci.
Navrhni mu brigadnika - docasne na vypomoc ked to bude potrebne.

sapa20
autor
30. máj 2021

@nafka0483 nuž výpoveď po 13 rokoch by bol pekný podraz....
Ale k veci.
Ďakujem za odpoveď,snáď sa mi to podarí s nim v kľude vydiskutovat.

nafka0483
30. máj 2021

@sapa20 Ale to je realita, to sa moze stat. Aj vypoved po 20 alebo 25 rokoch, vela odpracovanych rokov u jedneho zamestnavatela este nezarucuje nejaku "imunitu" pred vypovedou.

Ako ste riesili toho pracovnika co robi predaj predtym? Ked bol na PN, OCR, kd mal dovolenku? Kto ho zastupoval?
Skus navrhnut ine riesenie - ako som pisala bud nejaky brigadnik, alebo nepodujal by sa na to iny pracovnik z pekarne? Za nejaky zvyseny plat, odmenu...?

sapa20
autor
30. máj 2021

@nafka0483 jasne viem. Co bolo včera nemusí byť zajtra.

katkamatka7
30. máj 2021

@sapa20 Je to jeho podmienka, aby si pokračoval v práci? Môže Ti ju dať. Ty ju môžeš odmietnuť.

simca06022011
30. máj 2021

No na základe toho ta nútiť nemôže. Otázne je co je to taky problém jeden deň zodpovedať za tu hotovost.

jankapepe
30. máj 2021

@sapa20 a napíšeš aká je náplň práce podľa tvojej pracovnej zmluvy?

jankapepe
30. máj 2021

@sapa20 pomocný pekár je pozícia. Náplň práce je?

andra77
31. máj 2021

najlepšie sa bolo dohodnúť.....v ten deň ked budeš mať na starosť aj predajňu......rano spočitať hotovost v kase.....a ked budeš zatvarať ...to isté....aby si iba za ten deň mala zodpovednosť..😎či šef chce mať zodpovednost aj za iné dni....ked nebudeš na predajni? v dnešnej dobe.....jednym človekom....zastupiť....viac miest.....☹

nafka0483
31. máj 2021

@andra77 To co pises je samozrejmost kazdy den ked preberas kasu - ze ked ju preberas tak sa spocita s akou hotovostou ju dostavas a ked ju odovzdavas, tak tiez sa urobi uzavierka danej kasy. To nie je nieco specialne na com sa treba dohodnut.
A samozrejme, ze zodpovedas za kasu, len v tom case kedy ju mas prebratu, nie vseobecne za dni kedy ty vobec nepredavas.

simca06022011
31. máj 2021

@andra77 ved to je úplne normálne 😊