Môže ma zamestnávateľ po oznámení tehotenstva vyhodiť z práce?

maminka19
16. apr 2021

Ahojte potrebujem radu .Pracujem vo firme na dobu neurčitú 3roky.Zistila som že som tehotná momentálne som v 10týždni ...zamestnavateľovi som chcem oznámiť na začiatku 12týždňa písomne s tým že si to dám podpisať a dohodnuť sa s ním ze este dva tyždne odrobim a potom bud hned na pn alebo vycerpat zvyšnu dovolenku a až potom na pn ...chcem sa opýtať môže ma potom vyhodiť?budem mať nárok na tu novú dávku tehotenské ak keby som nastupila na pn v 12týždni ?dakujem za rady .

katulienocka999
16. apr 2021

@maminka19 na druhu otázku odpoveď neviem ale na prvu ano, nie nemôže vas vyhodit ked mu oznamite, ze ste tehotná.. A mate relevantny dôvod ist na pn ak sa môžem opytat? Doktora vas iba tak nevypise ked nema dôvod 🤷‍♀️

denden77
16. apr 2021

@maminka19 oznamovat sefovi, ze o 2 tyzdne ides na PN, ak nemas zrovna planovanu operaciu, mi pride kus mimo.. to je ako keby si vopred vedela, ze o mesiac a pol dostanes chripku.. cista ucelovka 🤷‍♀️ 😊

katkaseiner
16. apr 2021

Ak nahlasis tehotenstvo tak si uz v ochrannej lehote. Cize aj keby ta planoval vyhodit ale este o tom nevies, tak aj tak to urobit nemoze. Co sa tyka PN, ja neviem, nie kazdy doktor vypise len tak ... pokial mas fyzicky narocnu pracu, mozes poziadat aj na docasne preradenie na nejaku jednoduchsiu pracu.

nafka0483
16. apr 2021

@maminka19 Z akeho dovodu si planujes ist na PN?
Po oznameni tehotenstva pisomne, ak o tom budes mat potvrdenie, tak si chranena, cize moze ta prepustit len z dovodov podla zakonnika prace (napr. sa komplet rusi prevadzka a prepusta vsetkych...).

jvasenka
16. apr 2021

@maminka19 tehotenstvo oznamit, pn nie...ale ak oznamis ze si tehotna nemoze ta vyhodit ak si na neurcito

petamich
16. apr 2021

to uz mas s lekarom dohodnutu PN vopred? 🙂 som nevedela, ze to takto chodi

kazdopadne zamestnavatelovi oznam, ze si tehotna, tym padom budes v ochrannej lehote a nemoze ta vyhodit, dovolenku si samozrejme cerpat mozes (po dohode so zamestnavatelom) a co sa tyka PN ak to mas s lekarom dohodnute resp. mas dovod na PN ja by som to neoznamovala (ak to nie je vo firme standard, lebo planujete smeny alebo tak), cize ak je to pozitivna vec, ze povies, ze idem na PN, lebo mam problemy ale dva tyzdne este potiahnem - tak to oznam ak to nie je zrovna pozitivne, tak to oznam az ked PN zacnes

co sa tyk tehotenskeho prispevku PN nam nema vplyv

sissy27
16. apr 2021

@maminka19 nejaký dôvod na PN? lebo pokiaľ je to len o tom, že máš náročnú prácu, tak treba zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú vhodnú pozíciu. Ak takúto pozíciu pre teba nemá, tak zostávaš doma s plným platom bez obmedzených vychádzok.
PN znamená okrem finančnej straty aj obmedzenie vychádzok, tak si to zváž.
Vyhodiť len tak ťa nemôže, musel by mať na to zákonný dôvod, tým tehotenstvo ani pn nie je. Naviac po oficiálnom oznámení tehotenstva si v ochrannej lehote.

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dundulica
16. apr 2021

@whitejasmin vži sa aj do role zamestnávateľa, roky ti dáva prácu a potom sa naňho z vysoka ... a po 3 rokoch materskej sa ženy čudujú, že nie sú vítané späť s fanfárami a kyticou, samozrejme úplne iná situácia je, ak je PN odôvodnená, ale zo špekulácií sa mi vždy dvíha tlak

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maminka19
autor
16. apr 2021

@katulienocka999
@denden77
@petamich
@nafka0483
@jvasenka
@sissy27
@whitejasmin
@dundulica
Baby lekar ma chcel vypisat na pn uz v 7mej tyzdni kedze pracujem vo fyzicky tazkej praci lenze som odmietla z tym ze este vydrzim aspon do vtedy kym budem mat potvrdenie pre zamestnavatela co budem mat v 12tyzdni ...tak preto ...chcem mu to aspon takto oznamit aspon nieco dopredu az si za mna najde nahradu az je to ferove aj voci nemu .

loginexistuje
16. apr 2021

@maminka19 lekar ti ma dt potvrdenie o tehotenstve hned staci na vymenny listok a rovno pn a neriskuj kvoli praci

jvasenka
16. apr 2021

@maminka19 tak ved mozes ist na pn aj bez potvrdenia a to das dodatocne..ked si na pn si tiez v ochranej lehote nie? To uz potom bude pripraveny

petamich
16. apr 2021

@maminka19 urob tak, aby si v prvom rade ty bola okej ak mas namahavu pracu a nechces riesit, ze by ta mal preradit na inu (co chapem), tak pripadne pockaj, oznam a chod na PN, ak si vies predstavit vydrzat teraz do 12tt a potom este 2t potiahnut, tak to tak urob, len asi mysli v prvom rade na seba a na drobca

sissy27
16. apr 2021

@maminka19 ešte raz si prečítaj môj predchádzajúci príspevok, verím, že ti docvakne čo je pre teba lepšie.
@whitejasmin čo jej má kto závidieť? Stratu € alebo obmedzené vychádzky? Je snáď v záujme každej jednej mať čo najlepšie podmienky a to veru PN nie je. O tom, že je to podvod, pomlčím, lebo to je slovenský národný šport odrbávať čo sa dá a v konečnom dôsledku hlavne sám seba 👌😅

vierka0508
16. apr 2021

@maminka19 normalne mu oznam tehotenstvo a zaroven mu povedz, alebo aj o tie 2 tyzdne neskor ze ta lekar vypisal na rizikove a musis ist na PN. Je uz len na vasej dohode, ci si vyberies dovolenku a potom PNku.

maminka19
autor
16. apr 2021

@petamich preradenie na inu pracu sa neda kedze sme maly kolektiv a ina praca ani neni vsetci robime v podstate to iste ...jasne myslim na seba aj na drobca

bolarazjedna
16. apr 2021

@maminka19 https://www.socpoist.sk/aktuality-buduce-mamick...

Precitaj si infó v linku, čo som poslala - ani, máš nárok na dávku aj keď budeš PN

PN určite nenahlasuj dopredu. Ak už máš potvrdenie od lekára o živom tehotenstve, a písomne oznámis zamestnávateľovi tehotenstvo, vyhodiť ta nemôže.

maminka19
autor
16. apr 2021

@sissy27 ano docvaklo 😅len som nevedela ze je aj taka moznost ostat doma v plnym platom bez obmedzenych vychadzok ak nema moznost ma preradit na lahsiu pracu co v mojom pripade taku moznost nema

maminka19
autor
16. apr 2021

@bolarazjedna preco dopredu nenahlasovat pn?

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lucia147852
16. apr 2021

@whitejasmin tomu sa povie človek bez chrbtovej kosti a egoista. A potom chudák človek čo má naozaj na PN dôvod má stále kontroly a problémy kvôli takýmto vychcanym ľuďom. Slovensko sa nikdy nikde nepohne práve kvôli takémuto zmýšľaniu ľudí 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️

luxus10
16. apr 2021

mozes zam. oznamit tehu aj ustne, s tym, ze pisomne mu to das v tom 12.tom tt, aj toto sa berie za oznamenie a musi ho akceptovat, najlepsie , ked budes mat aj svedka-personalistu, alebo kohokolvek spolahliveho...

whitejasmin
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
16. apr 2021

@maminka19 Ale ty kvoli takej praci nepotrebujes PN 🤦‍♀️ Preco sa chces ukratit o peniaze a byt obmedzena liecebnym rezimon? Ked mas k dispozicii uplne ine a ovela vyhodnejsie riesenia?

nafka0483
16. apr 2021

@luxus10 Somarina, nerad jej hluposti, oznamenie musi byt pisomne!

sissy27
16. apr 2021

@whitejasmin takú, že keďže je podozrivo veľa PN, tak sú potom prísnejšie kontroly, prísnejšie posudky, atď. Ty pindáš, že “akí sú zamestnávatelia” - nuž takí, ako si zamestnanci zaslúžia.

nafka0483
16. apr 2021

@whitejasmin Tebe bolo vyhodnejsie dostavat menej penazi?

sissy27
16. apr 2021

@maminka19 tak človek sa učí celý život 😉 prajem pohodové tehotenstvo.

maminka19
autor
16. apr 2021

@nafka0483 ake vyhodnejsie riesenie okrem pn mas na mysli?nemam to nastudovane tak neviem vobec