Otec mi pri poslednom rozhovore povedal že mňa aj sestru chce vydediť, že všetko pôjde iba bratovi. Môže to urobiť ? Sú tam nejaké podmienky?
Ak ta života bratovi daruje, či predá za euro nič nenarobite. Je to jeho majetok
môže samozrejme
Poručiteľ môže vydediť potomka iba z dôvodov, upravených priamo v § 469a ods. 1 Občianskeho zákonníka. Dôvody vydedenia sa môžu vzťahovať i na deti potomkov (vnuci, pravnuci). Tými dôvodmi sú, a teda poručiteľ môže vydediť potomka, ak
a) V rozpore s dobrými mravmi neposkytol poručiteľovi potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch,
b) O poručiteľa trvalo neprejavuje opravdivý záujem, ktorý by ako potomok mal prejavovať,
c) Bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej jedného roka,
d) Trvalo vedie neusporiadaný život.
Vydedit len z hore uvedenych dovodov, no ked mu to daruje, tak smola. Podobne sme obisli....
vydediť ťa môže, ty to môžeš v dedičskom napadnúť, ak sa o neho zaujímaš, pomáhaš mu a pod. Ale on môže svoj majetok za svojho života darovať, alebo za symbolické euro predať tvojím súrodencom, s tým nenarobíš nič. Ako s touto informáciou naložíš, je už na tebe, ty sám vieš najlepšie, prečo to otec hovorí.
@bambulienka25 to netusim, text som len z netu skopirovala. Osobne si myslim, ze porucitel to nemusi nijako dokazovať, dokazovat to asi bude musiet dedic, pokial to tak nie je
vydediť len za určitých podmienok, ale môže svoj majetok za života darovať vášmu bratovi a nebude čo dediť
@bambulienka25 Časť 3., 4. je to vysvetlené podrobne
https://sic.pravo.upjs.sk/ecasopis/92021-1/2_ki...
Môže darovať samozrejme len jednému dieťaťu , alebo aby to nebolo hlúpe - môže aj predať za 1 € .
Moze to urobit,ALE je to napadnutelne v dedicskom konani. Ste totiz neopomenutelni dedici…v zakone su taxativne uvedene dovody vydedenia a aj to to treba preukazovat,nie ze on si “zmysli”…
Vydedit nemoze len tak ale darovat alebo predat to moze komu chce je to jwho majetok o ktorom rozhoduje za zivota on
Jasne ze po jeho smrti nemusis dostat ani cent ako to otec zariadi je len na nom.
Taktiež môže urobiť závet kde vy nebudete
Vydedit moze za urcitych podmienok, ktore boli hore spomenute.
Pokial majetok daruje alebo preda (podlozene podpisanou darovacou alebo kupno-predajnou zmluvou, hoci s cenou aj 1€) tak bohuzial, je to nenapadnutelne, a je to proste tak.
Na druhu stranu, rodic ma aj moralne pravo so svojimi peniazmi a majetkom nakladat ako on chce, ano aj po smrti. Lebo je to jeho majetok a zrejme na taketo razantne rozhodnutie ma aj dovod.
@klarissa25, môže a nebude platný
Dar, ktory sa urobi pocas zivota, sa da pri dedicskom konani zapocitat. Paragraf 484 oz
Môže, ale u nás to nie je také jednoduché, musí mať na to vážny dôvod. Samozrejme dá sa to právne napadnúť. Aj darovacia zmluva sa dá napadnúť do 10 rokov.
@ailiba preto je asi najlepší ten predaj
@elizabet173 určite, ale dobre je mať 2 svedkov pri podpisovani
darovanie sa da napadnut, len to treba uribit do nejakeho casu od podpisu zmluvy. Len si uz nepamatam do kedy. Matne sa mi nieco mari 3 roky. Ale ozaj matne.
Aj kupno-predajna sa da na sude napadnut, tusim tam bila dlhsia doba ako pri darovani.
Uz je to velmi davno, co ste take nieco riesili.
Daruje za zivota a mozete so sestrou sa aj na hlavu postavit.
Skrátene nemorálne správanie, neposkytnutie starostlivosti.