Môže dostať nejakou formou ospravedlnenie do prace môj manzel, keď som chorá ja? Z dôvodu postarania sa o bábätko? Ďakujem
Chora si ty, nie babatko. Moze si zobrat OCR na teba.
https://www.socpoist.sk/kto-som/zamestnanec/poz...
Na základe tohto stačí povedať pediatričke, že matka je chorá a otec potrebuje ošetrovné, aby zabezpečil starostlivosť o dieťa.
pravdaze - pokial si to stav vyzaduje, urcite moze
@tanyan tak ide sa starat o oboch. Na co to zbytocne prekombinovavat pediatrom, ked je chora manzelka?
Ja rozmýšľam ako som to prežila ja s dvomi deťmi bez otcovskych dovoleniek, predlžených rodicakov, PN a OCR aj na psa... A jedno dieťa za rok 4x operovane...
Mila autorka, ak si tak vážne chorá, tak snáď si bola už svojho doktora a tomu si snáď položila túto otázku, dieťa choré nie je, ak som správne pochopila, keby aj bolo, tak si s ním doma ty a ak si chorá tak, že sa nedokážeš postarať o seba a dieťa, tak si SNAD bola u doktora😉a ten ti vystaví ocr...
@tanyan a ďalšia vec, že ak matka poberá materskú zo sociálnej poisťovne, nemá nárok druhý rodič na dávku zo SP na to isté dieťa. teda aspoň tak to bolo dávnejšie.
Manžel je práce neschopný? Ak hej, tak nech zbehne k doktorovi aj on, bez toho nepôjde nič. A opakujem, ak je to oprávnené, dajú, neviem teda komu, to si utried predtým ako budeš zháňať potvrdenia.
Na PN môže ísť ak ma dobry vztah s lekárom ...ale ak nie jedine na OČR na Teba inak sa to nedá
Napriek niektorým komentárom by som v prvom rade kontaktovala pediatra. Spravidla má pediater menší problém vystavovať OČR na dieťa ako dospelácky na partnera.
Pre overenie odporúčam kontaktovať sociálnu poisťovňu.
@tanyan na zdravé dieťa? To snáď nie? A prečo by nemal na reálne chorého človeka obvodný vystaviť OCR, ak to je potrebné... Nerozumiem. Pokiaľ ta pomoc nie je potrebná, tak snáď ma muž pracovať. Inak už nebudú vypadáva len matky pre chorobnosť deti, ale už aj muži pre manželku u chrípku. Nikto nehovorí nič, keď sa jedná o vážny stav. Ale tak to by sa snáď autorka pýtala svojho ošetrujúho lekára. Ja sa nebudem čudovať, keď zamestnávatelia sa budú vyhýbať oblúkom už nielen matkám, ale aj otcom....
@maciatkolulu Je to legálna možnosť uvedená na stránke sociálnej poisťovne - link v mojom prvom komentári.
Matka očividne nepotrebuje celodennú starostlivosť, avšak nie je schopná zabezpečiť celodennú starostlivosť o dieťa. V takom prípade sa musí niekto o dieťa starať (aj o zdravé dieťa sa treba starať, pokiaľ starostlivosť nie je zabezpečená inak - škola, škôlka, nemocnica...).
Áno 🙂 my sme to riešili pred mesiacom cca, keďže ja som bola chorá a doslova pripútaná k posteli tak pediatrička vypísala manžela na OČR k malej, akurát sme dávali potvrdenie od môjho všeobecného lekára aká bude dĺžka mojej liečby a podľa toho pediatrička vystavila OČRku 🙂
@valeriakadarova My sme to riesili rovnako, ked som mala operaciu, na dobu v nemocnici + zotavovanie doma, kedze som sa nemohla starat o dieta.
@maciatkolulu gratulujem, si úžasná, že si to takto zvládla. Ja nie som taká úžasná, čo už
Ďakujem všetkým. Keďže chorý je aj maly, dal manželovi OCR pediater.
Pokiaľ poberas materské, neprejde mu očr na dieťa, bude treba potvrdení v ide C od tvojho dr,že si chorá ty
Autorka a ty si na rodičaku? Lebo to, že dr ocr dala, neznamená, že bude aj vyplatena? Ja len pre istotu. Ak si na materskej, určite si to over, či môžte súbežne brať na jedno dieťa dve dávky
Očr musí byť na teba, nie na dieťa. O to sa staráš ty. Manželovi očr nezaplatia. Aj môj ide so mnou na očr, som tehotná, chorá a máme doma ešte 1,5 ročnú.
@tanyan samozrejme, ak to potvrdí aj lekár, že nie je schopná starať, tak je to jasné 😉o tom niet pochýb
@skeblicka77 s tým počítam ze sa to nezaplatí, mne ide len o to aby bol manžel doma, keďže sme všetci chori, ja tehotná a už to trvá dlho, nie a nie sa vyliečit
Prečo by ti to nemali zaplatiť? Manžel normálne môže ísť s dieťaťom na OČR keďze ty si chorá a dostane ju aj zaplatenú....
@valeriakadarova pokiaľ poberá materské a bude očr na choré dieťa, tak nie. Nemôžu obaja rodičia poberať sociálnu dávku súbežne na to isté dieťa. Musí byť potvrdené jej lekárom,že ochorela a preto sa nemôže o dieťa starať
@lilinka88 no ale veď to som písala aj ja vyššie 🙂 predpokladám, že ak je autorka chorá tak bola u svojho lekára na vyšetrenie, čize by to nemal byť problém...
@valeriakadarova vyššie písala,že očr potvrdila pediatrička na dieťa, nakoľko je tiež choré. Ale aby mohol poberať ošetrovné otec v prípade,že matka ochorela, musí potvrdiť jej lekár,že je naozaj chorá, čo na tlačive nepotvrdil
@lilinka88 aha tak beriem späť, to som si nevšimla, že to jej lekár nepotvrdil 🙂 ja som odovzdávala pediatričke potvrdenie od môjho lekára o chorobe a pediatrička vypísala OČRku manželovi na malú s tým, že tam vyznačila, že kvôli mojej chorobe...
na PN nie, ale môže si na teba zobrať OČR