Môže exekútor siahnuť na rodičák, prídavky a výživné?

lucia20
16. júl 2014

Potrebovala by som od vas poradit. Kamaratke dosiel exekutor. Je rozvedena, ma dve deti z prveho vztahu a jedno 10 mesacne s novym partnerom. Cize na prve dve dostava vyzivne.

v nejakom 1994 dostala v MHD pokutu 10000sk. teraz si ju nasiel exekutor a dohodla sa s nim na splatkovom kalendari. dnes dosla do banky a na ucte mala vraj -5600eur a to po odratani 480eur co jej uz stihol strhnut. cize ucet bol blokovany asi na sumu 6000eur.
No a teraz... viete mi poradit? moze jej exekutor siahnut na vyzivne co jej tam chodi na deti a aj na rodicovsky prispevok?
Na deti ma vyzivne 200eur a rodicak s pridavkami ma nejakych 260eur. Moze na to vsetko siahnut? Mimochodom jej nenechal ani minimum. Nemal by jej nechat minimum na nu a na deti?
Akoze nechapeme obe. to akoze ona nez splati 6000eur bude zit s detmi z coho? moze toto exekutor? dakujem za rady.

monicm
16. júl 2014

@lucia20 skús sa popýtať na porada.sk,tam často riešia podobné veci a sú tam aj odborníci 🙂

lucia20
autor
16. júl 2014

@monicm dakujem...

silvinuska
16. júl 2014

Ahoj, v prvom rade, exek. nestahuje na jednu exekuciu viackrat ale naraz plnu sumu exekucie. Cize tych 480€ moze byt toto : 10000sk (cca 333€) istina a trovy exekucie zvysok do tychto 480€. Toto moze byt jedna exekucia. Co sa tyka tych -5600€ tak to moze byt dalsia exek.

No a teraz k tomu siahnutiu na rodicak atd. Exekutor NEVIE co chodi povinnemu na ucet. On riesi len to, ci ma ucet v banke a ak ano, po novom aj stav na ucte (t.j. zostatok). Tak ze on neriesi, ci tam chodi vyplata, rodicak, vyzivne atd... Prikaz na zacatie exekucie (to je len zablokovanie) moze vydat a tak tiez aj Exekucny prikaz (to je uz prikaz na stiahnutie finan. prostriedkov na ucet bud exekutora alebo priamo opravnenemu-podla toho ako ma to poriesene exekutor s opravnenym).

ALE: banky maju vediet co mozu a co nemozu odoslat exek. Cize banka si ma byt vedoma, ze urcité finan. prostriedky ako napr. materska, davky v hmotnej nudzi a pod. NESMIE odoslat exekutorovi ale musi nechat pristup k tymto peniazom povinnemu. Cize nie, nemala by banka aj napriek vydanemu Exekucnemu prikazu odoslat stiahnut tieto peniaze, odpisat ich povinnemu z uctu a nedat moznost hybat s nimi povinnemu.

Niekde na nete aj je(cez google) najdes, na co nema pravo exekutor siahnut 😉 Ale ako pisem, exekutor nevie co chodi povinnemu na ucet a preto zablokuje ucet. Cize kamoske ak chodi teraz pisem len priklad: materska 200€ , vyzivne 100€, vyplata z nejakej mensej brigady 50€ a priklad brat jej pomaha a posiela 100€, tak banka by jej mala povolit disponovat sumou z materskej(200), vyzivne(100) a zbytok by jej nemala vydat tych 50 a 100 od brata. To bol len priklad. Len ze je mnoho pripadov, ked banka proste si "nevsimne" a zablokuje aj to co nema.

Co sa tyka toho splatkoveho za MHD, pravdepodobne porusila splatkovy kalendar a vynechala nejake splatky. Niektorí exek. si to kontroluju kazdy mesiac a hned po viditelnom poruseni splatkoveho kalendara zasielaju exekucne prikazy do bank a niektorí exekutori pred exekucnym prikazom zvyknu dat este "sancu" a zaslu len urgensiu splatky v tom najlepsiom pripade alebo potom vyzvu na zaplatenie plnej zostatkovej sumy alebo predsa ten exekucny prikaz. Zalezi od exekutora ktory ako to ma zauzivane.

Ospravedlnujem sa za chyby preklepy, pisem z mobilu 🙂

blondkvetinka
17. júl 2014

ja len zo záujmu: nevieš za čo dostala tak vysokú pokutu na MHD? To chcela ukradnúť autobus či ako?

silvinuska
17. júl 2014

@blondkvetinka teraz si tomu dala 😀 ... ja si myslim, ze asi to bude najskor dalsia exekucia za nieco ine.

blondkvetinka
17. júl 2014

@silvinuska tiež si myslím, že ide o inú exekúciu, lebo robím v doprave a takéto pokuty nie su ani v dnešnej dobe a nie to ešte pred 10 -timi rokmi