Dobrý večer, som vlastníkom jedného staršieho domu, ktorý som v minulosti dostal darovacou zmluvou. V tomto dome je zriadené bremeno, doživotne právo užívania domu a pozemku pre mojho uja a stareho otca, ujo býva tam sám, starý otec zije inde. Občas tam prídem dom skontrolovať a pokosiť.
Ide o to, že ujo je gambler, dostal sa do vážnych finančných problémov, ma 10 000ve dlhy v banke aj mimo. Teraz si vybavuje osobný bankrot, aby nemusel platiť, lebo už nemá z čoho.
Moja otázka znie, môže exekútor nejakým spôsobom siahnuť na môj dom, na to bremeno, co ma ujo v ňom?
Nemôžu , on tam len býva nie je vlastníkom domum
Dom nie je jeho, takze nie.
Veď ujo nie je vlastník, vlastník domu si Ty. To je ten podstatný rozdiel
@viera321 ano darovacia zmluva je napadnutelna, to mi je jasne...ale toto nebolo cielene darovanie (kvoli aktualnym dlhom); lebo je to roky dozadu, ked tento problem ujo este nemal. Pravnik nie som, ale logicky mi to takto vychadza...
Nie je to tak, ze moze siahnut na veci v dome a Ty budes musiet dokazovat, ze su Tvoje? Teda, neviem co tam mas, elektroniku, nabytok, co z toho je Tvoje a co jeho... Ale na dom podla mna nesiahne, aj ked @viera321 by mohla dat vysvetlenie, ako to myslela a kedy by na to siahol...
@matusontekkk V ziadnom pripade nie.
Dom nie je jeho a dozivotne pravo nie je vec, ktoru by mohol zhabat.
Takze, ani jemu z titulu exekucie nehrozi, ze by o to pravo prisiel.
Takze, bud bez obav.
Lenze, to dozivotne pravo nie je ziadna sranda a majitelovi domu, sa v niektorych pripadoch moze vypomstit.
Neda sa totiz bez suhlasu toho, komu je to pravo udelene, zrusit.
@viera321 vedeli by ste nám to objasniť, ako to je presne, ak viete niečo viac?
Presne znenie:
Vecne bremeno: Právo doživotného bývania a užívania rodinného domu číslo X s príslušenstvom a parcelou Y v prospech XXX /meno osoby, uja/. Dohoda o zriadení vecného bremena zo dňa QQ.
Dobrý deň mám taký problém. Manžel má na seba exekútora, pracuje v zahraničí rodiča chcú na neho a na mňa prepísať dom. Mame ísť za právnickou ktorá nám nachystala zmluvu na podpísanie a bojím sa toho ze hneď na ten dom co na nás prepisu sa uvali exekúcia je to možné? A ešte hneď pri prepise bude prácička už vedieť ze mame exekútora? A aj na katastri sa to hneď objaví? Ďakujem za radu 😁
@anjelicek26 áno ale ze oni chcú na neho prepísať že keď prepisu tak potom to exekútor môže urobiť nie?
@matusontekkk nie