Môže dať môj ex urobiť synovi pas bez môjho súhlasu?

mirik33
21. jún 2014

Ahojte. Pred pol rokom som sa rozviedla, a moj ex, chce zobrat syna na dovolenku k moru, ale ja s tym nesuhlasim. Myslite, ze mu moze dat vyrobit pas aj bez mojho suhlasu a vziat si hoo? Syn je samozrejme zvereny mne...

heltacek
21. jún 2014

Nahlási stratu súčasného pasu, zaplatí pokutu a dá urobiť nový..... Obaja ste oprávnený v tomto zastupovať deti, ako aj spravovať majetok detí apd, apd.... Pokiaľ nemáte špecialne určené inak...

zuzka1008
21. jún 2014

Na Pas sa podpisuje jeden Rodič,aspoň keď sme minulý rok boli vybavovať ,som bola s dcérou len ja, muž bol v práci, a na vycestovanie z krajiny Potrebuje tvoj súhlas

sissy27
21. jún 2014

@mirik33 @heltacek keďže je dieťa súdom zverené do starostlivosti matke, tak len ona je jeho zákonným zástupcom a pas by mal byť vydaný iba jej, resp. s jej súhlasom... otázka je, či to bude policajt na pasovom preverovať alebo nie...

mawka
21. jún 2014

uz moze aj exmanzel. aj vybavit aj prebrat. ani suhlas nepotrebuje. prave to riesim, nepppotrebujem mat suhlas exa, ze idem s detmi na dovcu. ale zase asi to bude tym, ze mi su zverene. este som si aj na ambasade prislusnej krajiny overovala, ci musim mat suhlas a ze nie.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gumimaci
21. jún 2014

@sissy27 uz to asi 2 roky neplati... dokladdy mozu vybavovat obaja rodicia, aj ked rozvodeni, a nepotrebuju k tomu suhlas druheho rodica, je jedno komu bolo dieta zverene do starostlivosti. tak isto sa moze rozvedeny rodic informovat v skole, skolke, u lekara atd...
Nemohol by ak by mal sudom obmedzeny alebo odoprety vykon rodicovskych PaP

@mirik33 ano moze. Ak je dohodnuty nejaky cas pocas prazdnin, ktore dieta travi u druheho rodica a ten ho zoberie na dovolenku k moru v podstate nepotrebuje ani tvoj suhlas, ale musi ta informovat,

sue
21. jún 2014

Ano moze. Nikdy sa ma nik na pasovom nepytal ci mi je dieta zverene do starostlivosti a tak... Vzdy stacilo prist a predlozit kopiu RL.

gabkostanka
21. jún 2014

moze len zakonny zastupca, alebo druhy rodic ak su rozvedeni, ale len som splnomocnenim, tu je o tom napisane...

http://www.mzv.sk/servlet/newyorkgk?MT=/App/WCM...

bianka0111
21. jún 2014

sme rozvedený, a dcérku máme v striedavej starostlivosti...Moj ex tiež bral dcérku na dovolenku do zahraničia...tak som na jeho podnet pas dala robit, a nepýtali sa na nič...zobrala som len rodný list a bez problémov dcérke pas urobili, takže myslím, že može...ja som napriek sudom stanovenej striedavke otcov suhlas nepotrebovala...

ivuska6
21. jún 2014

pokial sa robi prvy krat pas potrebujes rodny list dietata to urcite nema manzel a tak mu ho nespravia a ked sa robi po druhy krat neviem ako to je ci treba zase priniest RL dietata ked aj nahlasi ze by stratil

ivetkab.
21. jún 2014

Pas môže dať urobiť aj otec dieťaťa ... ale ... do zahraničia môže vycestovať dieťa len s Tvojím súhlasom ... a prečo vlastne nechceš aby syn šiel s otcom na dovolenku? Vieš, vy ste sa rozviedli, ale otec ostáva otcom aj naďalej. Dieťa už dosť trpí, že vy ste rozvedení, tak načo mu brať ešte aj vzťah otca a syna.

e_z
23. jún 2014

@mirik33 Ak je zákonný zástupca, tak môže vybaviť aj bez teba, žiaden súhlas netreba. Boli sme vybabovať pred pár týždňami. Manžel dal OP, staré pasy detí (nechceli potom ani rodný list) a zaplatil poplatok. Nezisťovali, či je zákonný zástupca. http://www.minv.sk/?podavanie-ziadosti

stanislavao
23. jún 2014

@mirik33 samozrejem, ze moze. je jeho otec a na vybavenie pasu staci jeden rodic. ale je k tomu potrebny rodny list dietata, alebo povodny pas, ak uz bol vydavany.

mima164
13. jún 2016

platí novela zákona, že otec po rozvode môže vybaviť dieťaťu pas, bez toho aby to matka vedela, tiež môže zmeniť dieťaťu školu a tiež rozhoduje o tom, kde bude mať lekára, a iné......
ak tie paragrafy najdem tak ich sem dám....

maciatkolulu
13. jún 2016

teraz uz moze, v inulosti sa to nedalo a tvrdo sa to kontrolovalo, totiz im vybehne rovno pri zadani rodneho cisla vsetko v pc, takze sa v minulosti nemohlo nevsimnut, ze si rozvedena a automaticky ziadali doklad o zvereni dietata do tvojej starostlivosti, teraz, ale uz nie, teraz mozu obaja rodicia rovnako. A inak, ja by som sa tesila, kebyze moj ex da spravit, ved nech zaplati kolky 😀