Môže 2 dni čerpať OČR?

5. jún 2023

Prosím vás, môžem čerpať OCR aj 2 dni? A ako to je? Keď chcem očr na dnes a zajtra, kedy ju mám ísť ukončiť? V stredu ráno? Alebo už aj v utorok poobede?

lucka_ke
5. jún 2023

môžeš čerpať aj 1 deň, dr. ti ju ukončí aj v utorok nie je problém

sednaja
5. jún 2023

Začiatok OČR sa dá hlásiť pozadu a rovnako sa dá aj pozadu (ale aj popredu) ukončiť. Počet dní je na Tebe a na Tvojom zvážení (či sa Ti oplatí). Ja by som to riešila paragrafom.

viestta
5. jún 2023

@sednaja nie vsade uznaju paragraf na cely den

sednaja
5. jún 2023

@viestta To viem, že neuznávajú všade (ale mali by). S týmto má problém súkromný sektor. Každopádne, zamestnanec má na to nárok. Poznám dokonca súkromníka, ktorý neuznával ani PN a pri 12-tkach, to robil tak, že dal neplatené voľno počas choroby a potom si dotyčný po chorobe doháňal hodiny. Ale to bola výsostná hlúposť zamestnanca. Tak, či onak, to bol len návrh ohľadom toho paragrafu.

viestta
5. jún 2023

@sednaja nie nemali by, nic ich k tomu nenuti, v ZP je uvedene, ze na nevyhnutny cas.

zuzanka.zuzu
5. jún 2023

@sednaja neplatené voľno? akože ho odhlásil zo SP a ZP?

sednaja
5. jún 2023

@viestta Záleží od zamestnávateľa a ak teda robí problémy, tak od dôvodu. Autorka potrebuje celý deň, tak asi má dôvod. Každopádne, nemusíme to rozoberať, viem, že u súkromníka s tým je problém. Osobne nepoznám nikoho, kto u súkromníka paragraf využil. Ale nevieme, kde autorka pôsobí a na čo potrebuje 2 dni. Ako hovorím, bol to len návrh a nie cieľ rozoberať paragraf. Autorka sa pýtala na OČR, myslím, že odpoveď dostala.

viestta
5. jún 2023

@sednaja aj velke korporaty, fabriky umoznuju brat paragraf len na dobu nevyhnutnu, nie je to len problem "sukromnikov", pretoze dnes okrem statnej spravy je vsetko sukromne

sednaja
5. jún 2023

@zuzanka.zuzu Nie, skrátka robíš dajme tomu 3 dni v týždni 12-tky. Tak jeden týždeň zamestnávateľ nechal zamestnanca doma (neplatil mu nič na hodinu, lebo nič neodrobil. Mal ako keby voľné dni medzi zmenami) a na druhý týždeň zamestnanec odrobil namiesto 3 dní rovno 6 (12-tiek) - za ktoré dostal zaplatené. Zmeny, ktoré mal mať rozdelené na celý mesiac mu narval do pár dní. Po chorobe to musí byť extra "krásne" vkuse makať 12-tky.

sednaja
5. jún 2023

@viestta Aj veľké korporáty a fabriky sú súkromníci.

zuzanka.zuzu
5. jún 2023

@sednaja toto nie je neplatené voľno... a hádam majú nejaký rozpis služieb vopred?

sednaja
5. jún 2023

@zuzanka.zuzu Nuž, neviem ako to nazvať, keď to tak či tak nie je celé čisté. Áno, rozpis služieb je vždy na mesiac dopredu, ale keď niekto ochorie, tak sa musí "čarovať" a zmeny sa posúvajú. Ale to len tak, na margo tých súkromníkov, ktorí si často vymýšľajú vlastné zákony vo svoj prospech. Ono, je to začarovaný kruh, pretože ak v niektorých firmách netancuješ ako sa píska, tak pri najbližšej príležitosti letíš. Keby sa všetci zamestnanci vzopreli, tak by to tak nefungovalo. Je to žiaľ smutné. Ale poznám aj svetlé výnimky, no ide o väčšie firmy, ktoré si vážia svojich zamestnancov (hlavne tých vyššie postavených odborníkov).

autor
5. jún 2023

Áno, očr riesim preto, lebo paragrafy u nás neberú. Ja viem, protizákonné atď, ale bohužiaľ, realita je taká

viestta
5. jún 2023

@sednaja mne toto vysvetlovat nemusis, vsak pisem, ze vsetci okrem statnej spravy su sukromnici