Môj 17-ročný syn spôsobil škodu, rozbil okno na autobuse zaparkovanom u nás v dedine. Zavolal policajtov, ktorí vypočúvali synových kamarátov a tí ich poslali ku nám domov. Syn sa priznal, škoda má byť okolo 1.000 Eur. Policajti nám poradili, aby sme sa dohodli s majiteľom firmy, lebo ak to bude vyššia suma, môže to byť kvalifikované ako trestný čin. Máte s tým niekto skúsenosti? Samozrejme škodu uhradíme, veď je to naše dieťa, len nechcem, aby sme mali opletačky so súdmi a aby mal záznam v trestnom registri. Ďakujem za rady
@acrobaleno prepáč, ale ja som chcela radu, ako postupovať. To, že má dostať príučku je teraz pre mňa druhoradé, pretože ho potrebujem ochrániť. Ak si matka, tak to pochopíš 🙂
Samozrejme je to veľká suma, hlavne teraz, keď poberám rodičovský príspevok. Ale neurobil to zámerne, môže sa to stať hocikomu.
@zaneta08 nevsimaj si blbe komentare...
urcite co najskor kontaktujte toho prepravcu, jemu to urcite tiez nestoji za to, aby sa s tym dalej dlhodobo zaoberal, bude rad ze ste ustretovi. len je potrebne sa jasne dohodnut, ze ked skodu uhradite, respektive date do povodneho stavu, nebude syna aj tak zalovat..
Všetko by som riešila písomne a mala jeho podpis alebo všetko posielala poštou aby si mala doklad o tom,že si to riešila a hlavne jeho vyjadrenia!!!A ak budeš platiť treba mať doklad.Proste všetko na papieri keby náhodou si za 2roky zmyslí a nááááhodou by ho chcel udat pretože už bude mať 18nást,tak aby ste mali všetky potrebné doklady k tomu,že to je vyriešené!!Dnešný svet je velmi zlý a treba si dávat velký pozor!!Držím palce
Nechala by som si vyčísliť škodu, zaplatila by som ju prevodom s dokladom z banky a na základe toho by som žiadala potvrdiť (trebárs aj s overením podpisu u notára), že som škodu uhradila v plnej výške a nemajú ako vzniknúť "dodatočné náklady"... no a s tým trestom? povedzme si na rovinu, v čom sú decká iné, aj my dospelí veľakrát kiksneme, a kto nás potrestá?... možno by som trvala na tom, aby ma za peniaze z nejakej brigády pozval na dobrú večeru (pizzu) na oplátku, že to zaňho vybavím... 😀 😀 😀
@zaneta08 ahoj, mm je poistovak a diktuje mi... v prvom rade trvat na tom, ze dieta okno rozbilo neumyselne a bola to nahoda, preto aj ked je skoda viac ako 1000 E nie je to trestny čin, nevieme ako to spisali policajti, ak mate poistenie domacnosti, vela poistiek ma aj zodpovednost za skodu z beznej cinnosti osob, kt. tam maju nahlasený trvalý pobyt a tieto osoby by sposobili niekomu inemu (3. osobe) neumyselne skodu na zdravi, živote a majetku...v tomto priapade, si pozrite ci to mate dojednane v poistke, ak ano, obratte sa na poistovnu...
musi to byt neumyslene poskodenie...
Ahoj, uz tu mas zopar fajn rad, ale este skor ako sposob uhrady a poistku odporucam uzavriet s vlastnikom autobusu dohodu o urovnani, kde skonstatujete, ze bola neumyselne sposobena skoda, stanovite jej presnu vysku a sposob uhrady, splatnost, pripadne splatkovy kalendar. A najdolezitejsie, na zaver dat ustanovenie, ze uhradenim predmetnej sumy su vsetky naroky poskodeneho zo skodovej udalosti uspokojene. Aby sa nestalo, ze uhradis tych 1000 eur a o mesiac dotycny pride vydierat a pytat dalsich 500. Ked bude dohoda, potom je na mieste riesit uhradu cez poistku.
@zeleny_cajik , @sisaha, @juliagregor, @cicimotinka, @mitinka, .@latvia, @elfka.elfka
ďakujem všetkým za užitočné rady, v poistke zodpovednosť nemáme, ale do budúcnosti viem, že niečo také sa zíde, keďže mám 3 deti.....
Nechcem, aby to vyznelo urážlivo, ale tvoj syn by si zaslúžil dostať príučku. 1000 euri nie je malá suma a jemu je hej, keď to za neho vybavia všetko rodičia.