ahojte prosim o radu alebo skusenost.Moj brat mal priatelku narodil sa im syn ocovstvo neuznal lebo pracoval v zahranici ked sa male narodilo,Ked sa vratil isli spolu do podnajmu žili spolu ako druh a družka a nejako sa neponahlali na matriku,Teraz ona bez slova odisla do zahranicia aj s malim,chcem vediet ci ma moj brat nejake pravo na maleho alebo ci moze priznat ocovstvo ked ona odisla bez jeho vedomia a zobrala aj syna,ako ma postupovat alebo co ma robit aby mal pravo vidiet svoje dieta?
a prečo otcovstvo neuznal? aký mal k tomu dôvod? ak neuznal otcovstvo, tak zo zákona si nemá ako vynútiť, aby mohol vidieť dieťa... nech podá nanovo návrh na súd na určenie otcovstva, ten rozhodne a z toho mu budú vyplývať prípadné rodičovské práva, ale aj povinnosti
jedine sud a DNA test, spravil chybu ked neuznal otcovstvo
Brat nemá v tomto právnom stave žiadne rodičovské práva, nakoľko dieťa jeho priateľky je z právneho hľadiska cudzie. Nemá žiadne legálne páky, aby videl syna. Je to akoby sa od neho odsťahovali susedia a on by chcel vídať ich syna aj naďalej. Ak bude bratova priateľka robiť problémy, otcovstvo môže určiť súd. Tam sa určuje aj spôsob stretávania sa, ale pozor, aj výživné, ak by sa rozišli.
@karina79 - brat spravil velku chybu, uz moze len apelovat na nu, aby ho dodatocne zapisala do rodneho listu. Potom bude mat aj paky, momentalne su cudzi a on nema ziadne paky 😔
momentálne nijako. je to všetko o dohode dvoch ludí. Častokrát aj ked sú obaja rodičia právoplatne uznaní, ide o dlhé sudne natahovačky a jeden z rodičov nevidí dieta roky. Každopádne nevzdávat sa a sudit sa! Aj keby časom súhlasila s tým, že malého uvidí, trvat na zapise do rodného listu. Nie je neskoro, ale čím skor tým lepšie. A aj ked platný papier od sudu niekedy nič neznamená, z praxe poznáme. Ale samozrejme nerešpektovanie súdu sajej časom može pekne vypomstit.
Neviem, aké lehoty sú v tomto v súčastnosti, to možno poradí niekto iný, ale viem že kedysi to boli tri roky od narodenia na popretie , alebo doplnenie otcovstva. Určite nech to rieši čím skor, pretože aj jeho syn raz bude chciet vediet ako to bolo. A tažko by pochopil, že čakal ako sa to vyvinie rokmi.
Ale stavila by som hlavne na dohodnu s matkou. Všetko by šlo daleko jednoduchšie. Možno by počuval na to vyžívné.
Vela štastia!
a ešte je potrebné si uvedomit že jeho syn nemá otca, ked to poviem zjednodušene - miesto v kolonke otec je k dispozícii. Ak by sa matka vydala a jej nový muž si chcel chlapca osvojit, stat sa jeho otcom podla práva a dat mu svoje meno, nič by mu v tom nebránilo. Ak by žili všetci v cudzine, bolo by to na dlhé, dlhé lakte.
@anjelicek26 ona to nechce urobit,aj preto tahala cas aby nesli na tu matriku,aby mohla bez problemou odist
ano, to určite by sa riešilo v SR, len je to všetko na dlhšie lakte. myslím akonáhle maju aj tvralý pobyt mimo uzemia SR, všetko musí byt nielen prekladané, ale aj byt riešené v akejsi súčinosti s miestnim právom....ale to už ženiem do extrému 🙂 i ked nie nereálneho. A nie som právnik..takže to len tak 🙂 Nech sa vyjadria kompetentnejší.
@karina79
tak to je silná kavička! zdá sa že všetko už dávno bolo premyslené!
Zajtra si pojdeme pozistovat na uradi co sa da robit,dufam ze sa da ,inac sa zblazdnime vsetci,,mali mal 1 rok..vyrastal snami a naraz jedno rano neni bez slova bez rozlucky ☹
@karina79
a kam do zahranici? ☹
Bohuzel nektere velvyslanectvi spolupracuji spatne..zvlaste, co se tyka techto (a podobnych) situaci ☹ ☹ ☹
I kdyz jsou vzajemne dohody mezi staty, nesplnuji casove pozadavky a naroky potrebne k temto ucelum... ☹
My jsme resili adopci (meho syna) 16 let a nepodarilo se nam.. ☹ Duvodem byla "spatna" komunikace mezi staty.. 😖 😖 😖
Tak hodne stesti.. 🙂
Otcovstvo si teraz porieši jedine už súdnou cestou. Ale pokiaľ sa jeho bývalá partnerka nachádza v zahraničí a vrátiť sa nechce, tak mu to podľa mňa aj tak nič nepomôže. Neni asi zrovna predpoklad, že by mu ona chcela výsť v ústrety a bez toho sú šance takmer nulové. A pri takom malom dieťati... ☹
akoze neuznal lebo bol v zahranici....cudne,aspon pre mna....ved je to zivotna udalost ked sa ti narodi syn a on nebol doma,resp.neprisiel odvtedy?neponahlali sa na matriku.....cudne opat...nema na neho narok,bol nezodpovedny tak tu ma nasledky.
prepac, ale tato historka ma viac dier nez emental... Neuznal otcovstvo, lebo bol v zahranici... No, asi tam bol aj pocas celeho tehotenstva, lebo otcovstvo mozno priznat aj pred porodom (hlavne ak viem, ze v case narodenia dietata budem dlhodobo mimo republiky) a nedostal sa k tomu ani dalsi rok po porode.... Hm.... S priatelkou cely cas zil a ona zo dna na den zmizla do zahranicia. Pred tym si urcite vobec nehladala pracu, ubytovanie, nic, proste zbalila rocne dieta a bez slova sa vyparila ako dym. Aha. Ale povedzme. V kazdom pripade je to v mnohych statoch tak, ze slobodnej matke patri dieta bezvyhradne a len a len ona rozhoduje, ci pripusti urcenie otcovstva a navstevy alebo nie (nechajme teraz moralku tychto zakonov bokom) Takze si myslim, ze realnu sancu vidiet dieta nema - aj ked zakonnu mozno ano.
@karina79 ťažko radiť-právne dieťa nieje jeho a možno fakt že vôbec nieje jeho,keď sa tak zachovala.Videl niekedy jeho rodný list?to ma len napadlo,či tam nemá uvedeného iného otca ☹
tento príbeh je ako z filmu...a napadlo mi presne to, ako @vroni ...ale, priateľka v konečnom dôsledku odišla, tak ani rok 😅 nestačil na to, aby ju brat presvedčil, že je vhodný otec pre malého...nuž, je to jeho chyba, že nepriznal otcovstvo hneď ...mal hádam nejaké pochybnosti?...ak áno, prečo teraz silou mocou chce, aby bol uznaný za otca...nerozumiem tomu... jeho priateľka "odišla" zo dňa na deň a on o tom ani nevedel, veď takto sa skôr uteká...pred niekým, alebo za niekým, niečím...
preto skôr, ako niečo v návale emócií podniknete, tak porozmýšľajte, či to bráchovi stojí za to...nechce sa len pomstiť?...alebo nechce to urobiť len z ľútosti?...alebo ho do toho tlačí jeho rodinka?...a potom, ak by ste sa do toho "určovania otcovstva" pustili, treba brať ohľad aj na tú jeho priateľku, keďže ona je matka dieťaťa a nie bezhlavo celá rodina poďme vybavovať a tým jej naďalej ubližovať...veď hádam jej už ublížil, keď poprel otcovstvo...musíte sa dohodnúť v prvom rade s ňou, čo chce ona...veď hádam už je svojprávna....a pozor, ak by sa jej tým chcel vyhrážať, alebo ju takto držať v šachu, tak aj na toto sú zákony (ale to už je trestné právo...)
PS:@irriss ahoj, ja mám skôr z toho taký pocit, že to tá matka možno bude neskôr v takej situácii ako ty
☹
ak nie je právne uznaný ako otec tak potom je to iba na jeho priateľke či mu to dovolí alebo nie donútiť ju k tomu nemôže.
@karina79 neuraz sa, ale tvojho brata by som kopla niekam... to čo je za správanie, že najprv nechce uznať otcovstvo a potom zase chce, ale "nie je kedy" (inak záležitosť 10 minút) a o pár rokov by bol asi schopný povedať, že zase nechce (poznám aj takéto prípady...). Narodenie dieťaťa nie je lunapark, predpokladám, že vedel, že dotyčná je tehotná, takže mal dosť času si rozmyslieť, čo vlastne chce a zariadiť sa podľa toho. Prečo si za ten rok nepodal žiadosť na súd o určenie otcovstva? Na to ani nepotreboval jej súhlas... Asi bolo jednoduchšie sedieť na zadku a čakať, že "samo a sa to" spraví a teraz bude vyplakávať? Tu z bratovej ex robíš hnusobu, ktorá zobrala dieťa a odišla s ním, ale veci nie sú len čierno biele, asi za tým bolo niečo iné ako túžba spoznať inú krajinu, ale to sem už nenapíšeš... Mňa by celkom zaujímala aj druhá strana príbehu, lebo dotyčná asi neodišla z krásneho, šťastného láskyplného vzťahu takýmto spôsobom...
@karina79 ak otcovstvo neuznal, nema momentalne na dieta ziadne pravo,
moze akurat poziadat sud o urcenie otcovstva na vlastnu ziadost (bude hradit testy aj ako sudne trovy a vsetko s tym spojene), zaroven sa bude musiet podielat na vyzive, platit vyzivne, kedze nepozname druhu stranu pribehu, tak sa blizsie k tomu radsej vyjadrovat nebudem 😀
Uffff,a neda sa otcovstv zriesit sudnou cestou tak,se sud urci dna test?