Mentálna retardácia, Falatova tetralógia - nárok na invalidný dôchodok

10. feb 2022

Ahojte, možno mi tu niekto budete vedieť poradiť. Ide o sociálne slabšiu rodinu v okolí. Ona nepracuje, on sedí. Okrem menších detí majú 17 ročného chlapca, čochvíľa dospelého. Navštevoval špeciálnu zš A variant, podľa papierov je tam ľahká mentálna retardacia. (napohľad to ale na ľahkú nevyzerá) Chlapec ťažko rozpráva, nevie počítať ani peniaze. Ďalšia jeho diagnóza je Falotova tetralogia, vraj ho teraz čaká operácia srdca. Preukaz ťažko zdravotne postihnuteho nemá.
Moja otázka - môže mať takýto človek nárok na ID? Mate skúsenosť niekto? Rodine by to finančne dosť pomohlo, ale vraj im každý lekár hovorí inak a správy a vybavovanie nie je zadarmo, tak matka nevie, či sa do toho vôbec pustiť, či nie.
To, že musí najprv zaplatiť nejakú čiastku do SP vedia.
Ďakujem za reakcie a pomoc

kacena4
10. feb 2022

v kazdom pripade ak ma lekarske spravy nech si poda ziadost v 18r. (invalidny z mladosti) a posudkovy lekar zhodnoti ci jw to na invalidny. nie obycajny lekary. rakze podat ziadost, vsetky lekarske spravy v kopii za 6mesiacov. a moze si poziadat rovnakym sposobom aj ztp. su tam rozne ulavy od cestovania po vstupy do zariadeni

autor
10. feb 2022

Ztp už dávnejšie žiadali, vraj za každú správu museli platiť a zamietli im ho. Mne čo ukazovala správy boli už staršie, ale hlavne na kardiologiu chodia pravidelne, nie je problém. Od psychológa mali správu ešte spred niekoľkých (5-6) rokov.

martinkatinka
10. feb 2022

Spravy nesmu byt starsie ako 6m. A za tie spravy by sa poplatky platit nemalu, to maju len ofotit a prilozit k sprave od obvodneho, ktory to zhrnie do jednej. Mozno on si nejaky poplatok vypyta. A potom ziadost na SP, za to sa tiez neplati.

nelca84
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nelca84
10. feb 2022

na stranke soc. poistovne je tabulka diagnoz aj rozpatie percent ku konkretnym diagnozam, treba si pohladat a aspon priblizne budete vediet, ci ma vyznam podavat si ziadost o ID

autor
10. feb 2022

@nelca84 ďakujem za radu, pozriem im to.

kacena4
10. feb 2022

ak si ziadaju od dr spravu pre urad bez vysetrenia plati sa ano. ale ja hovorim 9 sprave ked chodia na kontrolu za 6 mesiacov dozadu staci kopia psycholog netreba nie je to dr. neuro, psychiater kto stanovil mentalnu retardaciu. kardio + dalsi lekari kam chodi na kontroly bud ma spravy doma alebo 8cj odovzdava obvodakovi/pediatrovi vypytat ofotit