...ahojte mamičky...
chcela by som sa poradiť,lebo stále počúvam inú odpoveď- čakám maličké a o nejaké tri týždne by malo otvoriť očká na tomto svete. S otcom dieťaťa nekomunikujem,takže bude sa riešiť súd. A počula som,že ak nemám papier od matriky že je otec dieťaťa ten a ten,môj malý nebude mať v rodnom liste napísané krstné meno pokým neprebehne súd..preto sa chcem opýtať že či sa dá urobiť to,že ja otca dieťaťa neuvediem,tým pádom budem mať malé napísané v RL meno aj prezvisko??a otca dieťaťa až potom udám na súd...Je niečo také možné?
@lussi17 - pokial viem, tak pokial otec neprizna otcovstvo - mas dve moznosti. Zapisat ho tam bez jeho suhlasu a on moze tomu sudne odporovat, alebo zapisat otec neznamy - co je pre teba jednoduchsie. Pokial nie ste manzelia, dieta ma automaticky priezvisko po tebe.
Isteze mu na matrike zapisu meno, to v kazdom pripade, ved bez toho je rodny list neplatny a ty nemozes ist vybavovat ziadne veci po uradoch.
chcem pridat ija svoju skusenost ktomuto bola som rozevedena necely rok ,cize s partnerom sa nam narodila malicka ,na matrike automaticky napisaly byvaleho do rodneho listu a kedze neni jej otec nesiel pospisat rodny list mala nemam meno v rodnom liste az po sude nam dopisaly meno a vsetko som vybavila i bez jej krsneho mena
@lussi17 uf, to co tu doteraz bolo napisane je poriadny gulas... V prvom rade je dolezite v akom vztahu si s otcom dietata. Ci je to len priatel, alebo manzel. Manzela do rodneho listu dietata pisu na matrike automaticky aj keby nebol otcom dietata....
Ak s otcom dietata nie si zosobasena a do porodnice nedonesies z matriky suhlasne vyhlasenie rodicov o otcovstve (museli by ste tam ist obaja a urobit ho pred porodom), v takom pripade v porodnici nemozu do zaznamu o narodeni napisat ziadne meno otca, aj keby si chcela..... V rodnom liste dietata budes zapisana len ty, bude mat tvoje priezvisko. Ty nasledne (pokial si chces uplatnit vyzivovaciu povinnost voci otcovi) musis najskor podat na sud navrh na urcenie otcovstva. Az po pravoplatnom rozhodnuti moze matrika zapisat otca dietata do rodneho listu.
Avsak pokial si rozvedena a cakala by si dieta s inym muzom do rodneho listu sa zapise tvoj ex manzel, ale len ak sa dietatko narodi do 300 dni od zaniku manzelstva. Tato domnienka vyplyva priamo zo zakona. Ten moze sudnou cestou do 3och rokov otcovstvo zapriet... Preto mnohe zeny, ktore sa rozviedli aj z dovodu, ze cakali dieta s inym muzom, sa rychlo opat vydali, aby sa tato domnienka nenaplnila a aby v rodnom liste bol zapisany skutocny otec dietata (vid Aneta Pariskova)...
@kaby
ďakujem pekne,s otcom dieťaťa nie som zosobášená. Čo sa týka priezviska to chápem že bude mať po mne,lenže mne sa jedná o krstné meno...a kedže otca dieťaťa v pôrodnici neuvediem,tým pádom bude neznámy a to som sa chcela opýtať či vtedy mi to krstné meno na matrike zapíšu...a ja keď budem mať RL bábätka tzv.úplný s menom a priezviskom,či vtedy môžem udať že otec je ten a ten. Vlastne až po vydaní RL...
@lussi17 dieta predsa nemoze byt bez krstneho mena... rodny list vsak vydaju na matrike len tebe ako matke.
A ked budes mat uplny rodny list, nasledne mozes podat na sud navrh na urcenie otcovstva.... (ak sa otec dobrovolne k nemu nehlasi..)
Ale ak mas na mysli to, ze v porodnici meno neuvedies ale dodatocne v rodnom liste otca chces mat a on sa dobrovolne k nemu hlasi, staci, ked pojdete spolu na matriku (po narodeni dietatka).
Keby ste vsak mali vopred vyhlasenie o otcovstve, rodny list by mohol vybavit po porode aj sam otec len s tvojim obcianskym....
@lussi17 bez krstneho mena? to je nejaky blud!!! zrejme ide o priezvisko, nie krstne meno a aj to mu daju po tebe, ked on nepriznal otcovstvo! bude mat obe mena, to predsa musi byt! a navyse, meno mu moze aj nadalej ostat tvoje - teda priezvisko - a napriek tomu mozes cez sud poziadat o testy otcovstva a nasledne o vyzivne 😉
ďakujem vám..no či ide o blud neviem,pretože som počula od viacerých že vyšiel nový zákon že otec dieťaťa musí odsúhlasiť s krstným menom...preto sa vás mamičky na to pýtam ako to vlastne je...i keď tiež sa mi to zdá divné prečo práve s krstným menom...lebo jedna známa má tento podobný problém a tým,že otec dieťaťa sa nehlási ku malej tak že vraj v RL má meno : NEURČENÉ prezvisko normálne po svojej matke...síce rodný list som nevidela ale ukázala mi zdravotnú kartičku(a kartičku bez rodného listu nevybaví pokiaľ viem) a tam to bolo napísané ako som to tu znázornila...tak preto potrebujem či je to vážne tak,alebo ma klame a má úplne inú situáciu
@lussi17 tvoja znama mohla prist do situacie kedy otec dietata nesuhlasi s menom dietata (aj ked je to zvlasne ak sa k nemu nehlasi).... teraz ti skopirujem najaktualnejsie znenie zakona ucinneho od 1.7.2011, konkretne paragraf o mene a priezvisku.... (aj pre ine mamicky, ktore by potrebovali tento zakon, je to zakon c. 300/1993, odporucam hladat len na jaspi webe nie kdekolvek na nete... )
takze
§1 MENO
(1) Každý musí mať meno.
(2) Meno dieťaťa sa určuje dohodou rodičov; ak k takejto dohode nedošlo, meno sa určuje rozhodnutím súdu.
(3) Meno dieťaťa sa určuje vyhlásením jedného z rodičov, ak druhý rodič nie je známy alebo zomrel.
(4) Ak nie je známy ani jeden z rodičov, určí meno dieťaťa súd na podnet obce alebo mestskej časti, ktorá vedie matriku (ďalej len "matričný úrad"), v ktorého matrike sa vykonáva zápis o narodení dieťaťa.
(5) Ustanovenie odseku 4 platí aj v prípade, ak matka, ktorá zanechala dieťa po pôrode v zdravotníckom zariadení podľa osobitného predpisu, 1a) neurčila jeho meno.
§4 PRIEZVISKO
(1) Každý musí mať priezvisko.
(2) Štátny občan Slovenskej republiky po narodení nadobúda spoločné priezvisko rodičov, alebo, ak majú priezviská rôzne, nadobúda priezvisko jedného z nich určené dohodou pri uzavretí manželstva, prípadne, ak rodičia nie sú spolu zosobášení a majú rôzne priezviská, nadobúda priezvisko podľa dohody rodičov. Dohodou možno určiť iba priezvisko, ktoré v čase, keď k dohode došlo, má jeden z rodičov.
(3) Dieťa, ktoré sa narodí do 300 dní od právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva, nadobúda priezvisko, na ktorom sa rozvedení manželia dohodli pri uzavretí manželstva, ak nebolo právoplatne zapreté otcovstvo bývalým manželom matky dieťaťa.
(4) Maloleté dieťa nadobúda priezvisko matky, ak bolo právoplatne rozhodnuté o zapretí otcovstva muža zapísaného v knihe narodení.
(5) Ak nie je otec dieťaťa známy, dieťa nadobúda priezvisko matky, ktoré má matka v čase jeho narodenia.
(6) Do času, kým nie je určené otcovstvo, dieťa nadobúda priezvisko, ktoré má matka v čase jeho narodenia.
(7) Ak nie je známy ani jeden z rodičov dieťaťa, určí priezvisko dieťaťa súd na podnet matričného úradu, v ktorého matrike je vykonaný zápis o narodení dieťaťa.
(8) Ustanovenie odseku 7 platí aj v prípade, ak matka zanechala dieťa po pôrode v zdravotníckom zariadení podľa osobitného predpisu.
@kaby ďakujem moc krásne-lebo mne sa jednalo o to,aby som mohla maličké pokrstiť kým je maličké a nie kým prebehne súd čo môže trvať neviem koľko... 🙂 a ešte by som sa chcela opýtať,takže je to úplne jedno,kedy ja udám otca dieťaťa na súd? Resp. či to bude hneď keď prídem z pôrodnice,alebo po nejakom mesiaci...
dobry den.mam 4rocnu dcerku.v rodnom liste neni uvedeny otec,nechcela som to.vie moj byvaly nieco spravit?malu mi nemoze brat?dakujem
Dobry den, malicky sa mi narodil este ako vydatej, aj ked nebol manzelov. Sudom som zaprela otcovstvo a aj sa rozviedla. Teraz som poziadala o zmenu mojho priezviska ako za slobodna, a to mi zmenili. A problem nastal potom na matrike, kde chcu nechat v rodnom liste maleho, moje meno za vydata. Jeho meno chcem tiez zmenit na moje za slobodna, ved s ex manzelom nema nic spolocne. Pani na matrike mi povedala, ze aj ked sa vydam a novy manzel prijme otcovstvo maleho, tak maly bude mat v rodnom liste v kolonke MENO MATKY stale moje priezvisko po ex manzelovi, aj ked budem mat priezvisko noveho manzela. Co je to za divny zakon? V jeho rodnom liste budem uz navzdy priezviskom po ex, aj ked sa uz davno budem volat inak???? ☹
@chiconita Myslim si, ze so zmenou priezviska bude musiet suhlasit aj tvoj exmanzel. Je jedno, ze nie je jeho otec. Dieta sa narodilo v manzelstve a teda za otca je povazovany tvoj exmanzel. A ano, ked sa znova vydas, tak ty sa budes volat inak ako tvoje dieta. Budes sa musiet dohodnut s ex, aby ti odsuhlasil zmenu priezviska a to sa vykona na matrike. Druhou moznostou je sud, kde dokazes, ze nie je otcom a potom by mohlo dieta mat tvoje priezvisko (to ale neviem naisto).
Spytaj sa na to na matrike, tam ti urcite budu vediet poradit.
@kaby presné informácie, ešte k menu dieťatka - dieťa bude mať v RL zapísané meno, ktoré určí matka. Keďže sa meno určuje dohodou rodičov, mohlo by sa stať, že otec pri úspešnom konaní o určení otcovstva "napadne" zapísané meno, resp. by chcel dopísať druhé alebo tretie. Vždy však ide o dohodu rodičov, teda bez súhlasu druhého z nich by to nebolo možné.
@chiconita Poopravim - ak by pri uzavreti manželstva bolo určené otcovstvo k dieťaťu, dieťa bude užívať priezvisko určené dohodou snúbencov pri uzavretí manželstva pre deti a bude zapísaný do RL ako prirodzený, t.j. biologický otec dieťaťa. Udaje o matke sa v tomto prípade nemenia - sú zapísané ako boli v čase narodenia dieťaťa.
Pokiaľ nie ste zobratí a neplatí domnienka určenia otcovstva svedčiaca manželovi matky, tak sa otcovstvo určuje súhlasným vyhlásením rodičov o určení otcovstva. To znamená, že otec dieťaťa musí na matrike podpísať toto vyhlásenie spolu s Tebou, kde sa určuje aj meno a priezvisko dieťatku. Z toho, vyplýva, že ak sa otec na matriku nedostaví a neurčí otcovstvo, dieťa bude mať priezvisko po Tebe a dáš mu aj meno.
Ahojte, ja sa rozvadzam a o mesiac sa ma narodit mala.na matrike mi povedali,ze do porodnice mam vziat iba sobasny list,ak som stale vydata.ale co mam v porodnici povedat?povedat ze manzel je otcom dietata aj ked nim nieje?,ci mam uviest meno praveho otca kedze som stale vydata a dieta mam s inym....mam v tom gulas.rozvadzam sa uz vyse dvavroky.dalej saa chcem opytat,ci sa mi bude dat vybavit zdravotne poistenie a nasledne rodicovsky prispevok,ak nebude mat mala krstne meno v rodnom liste,lebo manzel mi suhlas s krstnym menom urcite nepodpise
Dieta do roka od rozvodu sa vzdy pise na predchadzajuceho manzela. Potom musi manzel dat ziadost o zapretie otcovstva a priatel ziadost o uznani otcovstva. A ako to myslis ze nebude mat krstne meno v rodnom liste?
Manzel musi suhlasit s krstnym menom ,ak nesuhlasi ,tak ho nezapisu na matrike do rod.listu.o tom zapreti viem rada by som dostala odpovede na tie otazky co som sa pytala .vie mi niektora poradit?
Ahojte,
Mám tiež taký pre niekoho malý a pre niekoho velký problém..Mám priatelku a čakáme bábo..Problem je v tom,že ešte priatelka nie je rozvedená,ale bývame spolu už vyše roka pod jednou strechov aj trvali pobyt máme spoločný.OTAZKA---čo mám urobit aby sa našé buduce bábo volalo po mne,teda malo piezvisko po mne..Ďakujem za radu...
@dandy2672 Nič 😖 Otcom bude automaticky manžel. Po rozvode môžete dať na súd zapretie otcovstva... Paradoxne je to na ochranu ženy, keď muž nechce uznať otcovstvo. Akosi sa nerátalo s tým, že "zahne" žena, nemyslím to v zlom, chápem, že sa rozvádza, ale oni sú až do rozvodu manželstva manželia, čiže otcom bude manžel a manželka, nedá sa to nijako LEGALNE obísť.
@zuzanka.zuzu Nie je nič také,že by on podpísal nieaké prehlásenie,že nie je otec?
Sklamem ťa, nie je 😒 Prvý rodný list bude s jeho menom. Keď som chodila na mojasvadba pri každej príležitosti som varovala, že svadba je jedno obrovské právne prepojenie. Veľa mojich kamošiek, múdrych, vzdelaných, pri zmysloch, sa teraz pri rozvodoch čuduje prečo nejde toto a hento a prečo sú tak obmedzované a prečo keď spolu nežijú, tak ich "jednoducho" nerozvedú... @dandy2672
baby viete mi poradiť? Ja som taký extra prípad :D My sme s manželom rozvedený, priezvisko som si nechala jeho, a teraz čakáme naše druhé dieťatko, že nemusíme isť nikam vybavovať papiere? Lebo dieťa sa bude tak volať po mne t.j. i po ňom 🙂 a tým pádom na matrike napíšu do rodného listu kto je otcom die´taťa ? Diky
@kika1981 No podľa toho ako dlho ste rozvedení... ak dlhšie ako 300 dní, tak môžeš pokojne uviesť buď iného otca alebo aj nikoho. Exmanžel s vami už nemá nič, s tebou od právoplatnosti rozsudku a s dieťatom po 300 dňoch od rozvodu.
@zuzanka.zuzu ale má :D lebo sme stále spolu len sme rozvedený na papieroch :D chápeš ? Bilogickým aj hocijakým otcom mojich detí je ON 🙂 sme rozvedený už viac ako 5 rokov náš prvý syn má 8 a teraz je na ceste druhý princ, tak preto som sa pýtala či sú potrebné nejaké vybavovačky lebo meno som si nechala takže v našom prípade je jedno po kom sa bude dieťa volať 🙂
@cawes sme rozvedený už viac ako 5 rokov ale ste ma asi nepochopili :D sme stále spolu je to otcom mojich detí, st. má 8 syn a teraz na ceste drhé dieťatko 🙂 tak preto som sa pýtala či je potrebné hocičo ist vybavovať lebo meno som si nechala po nom teda priezvisko tak je to jedno po kom sa bude dieťa volať, a uznanie otcovstva stačí, že nadiktujem ja meno al. musíme isť na nejaký úrad, na matriku aby v rodnom liste bol ako otec ? Diky 🙂
pokial viem nemusis uvadzať meno otca napisu ze nezname... ak ste ale neni zobratý, ak ano tak bude mat jeho meno automaticky a neda sa to zatajit..